Røgaromaer fremstilles af kondenseret røg ved forbrænding af træ. Røgaromaens kvalitet afhænger af, hvilken træsort der anvendes, hvilken metode der anvendes til at frembringe røg, træets vandindhold, samt temperaturen og iltkoncentrationen under røgfremstillingen.
Røgaromaer anvendes til gendannelse af røg til røgning af fødevarer, eller de tilføres fødevarer ved fx spray, pensling eller påsmøring.
Røgede fødevarer giver generelt anledning til en vis sundhedsmæssig bekymring, navnlig med hensyn til eventuel forekomst af polycykliske aromatiske hydrocarboner (PAH).
Da røgaromaer fremstilles af røg, der fraktioneres og renses, anses det generelt for sundhedsmæssigt mindre problematisk at anvende røgaromaer end traditionel røgning.
Regler og sikkerhedsvurdering
Røgaromaer er reguleret ved forordning 2065/2003 om røgaromaer, som anvendes eller er bestemt til anvendelse i eller på fødevarer.
Ifølge røgaromaforordningen er der udarbejdet en fællesskabsliste over godkendte røgaromaer (primærprodukterne) i forordning 1321/2013 om EU-listen over godkendte røgaromaprimærprodukter til anvendelse uden videre forarbejdning i eller på fødevarer og/eller til fremstilling af afledte røgaromaer.
Røgaromaer bliver kun godkendt til anvendelse i eller på fødevarer, hvis det er tilstrækkelig godtgjort, at
Muligheden for anvendelse af røgaromaer i flere typer fødevareprodukter, i forhold til traditionel røgning, tages i betragtning i forbindelse med sikkerhedsvurderingen. Der kan til hver godkendelse knyttes særlige anvendelsesbetingelser.
Du kan finde mere information om sikkerhedsvurdering af røgaromaer på Kommissionens hjemmeside eller EFSA’s hjemmeside
Mærkning af røgaroma
Ifølge forordning 1169/2011 om fødevareinformation til forbrugerne skal røgaromaer mærkes på én af følgende måder i ingredienslisten:
Kun hvis en fødevare er blevet behandlet med en metode, som kan sidestilles med traditionel røgning, men hvor der i stedet for frisk røg er anvendt en gendannet røg fra et røgkondensat eller en røgaroma, må produktet markedsføres som røget. Det gælder fx ved metoder som ”atomisation”.
Ved brugen af denne metode kan en virksomhed fx skrive ”Røget laks” eller ”Røget pølse” uden på pakken af deres produkt. Produktet skal dog stadig have udtrykket ”røgaroma” eller ”røgaroma fremstillet af X” i ingredienslisten. Er fødevaren tilført røgsmag ved fx spray, pensling eller påsmøring, må produktet ikke markedsføres som røget.
Lovstof og regler
Ændret 25. juli 2017