Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Porcin reproduktions- og respirationssygdom

Porcin reproduktions- og respirationssygdom (PRRS) er en virussygdom, der giver luftvejsproblemer og aborter eller for tidlige faringer hos svin.

​​PRRS findes over det meste af verden, men blev første gang konstateret i USA i 1987 og i Danmark i 1992.

Udbrud af PRRS kan ligne et udbrud af influenza. Der ses feber, nedtrykthed og manglende appetit. Der kan høres hosten og hos smågrise støder der ofte andre bakterie eller virus sygdomme til.

Hos søer er det mest fremtrædende tegn på smitte reproduktionsproblemer, der er karakteriseret ved et øget antal sene aborter, øget antal dødfødte, mumificerede eller svagfødte grise, øget dødelighed i diegivningsperioden samt øget antal omløbninger. Tiden til søerne kommer i brunst igen efter faring vil være forlænget og der kan ses manglende mælkeproduktion.

Vejledning om h​åndtering af P​RRS​

 
Smittespredning
PRRS-virus spredes ved direkte kontakt med smittede dyr og med sekreter fra næse eller med spyt, urin, afføring eller sæd.
 
Virus bliver hurtigt inaktiveret ved opvarmning og ved rengøring og desinfektion. Det er dog modstandsdygtigt overfor frost.
 
Behandling, bekæmpelse og kontrol

PRRS kan ikke behandles, men følgesygdommene kan.

Der kan vaccineres mod sygdommen, men vaccinen kan ikke forhindre smitte i besætningen, kun minimere symptomerne.
 
Fund af PRRS i en besætning medfører eksportrestriktioner til visse lande.
 
Forekomst

PRRS forekommer over det meste af verden, men er aldrig konstateret i Australien og New Zealand.

Første tilfælde af PRRS blev konstateret i Danmark i 1982 i en besætning på Als og man mener smitten skete på grund af luftbåren spredning af virus.

 

Lovstof og regler
 
Ændret 19. august 2022