Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Personlig hygiejne

​Du kan nemt komme til at sprede virus og bakterier, når du håndterer fødevarer. Hvis din personlige hygiejne ikke er god nok, kan du sprede bakterier og virus fra dig selv og fra fødevarer til andre fødevarer eller til andre mennesker.

Vask hænder grundigt og ofte, når du laver mad, og hold i det hele taget en god personlig hygiejne ved madlavning. Så undgår du at sprede bakterier og virus fra dig selv til fødevarer og mellem fødevarer.
 

Husk at vaske hænder ved madlavning

Du skal vaske dine hænder, både før og imens du laver mad. Vask også hænderne mellem håndtering af forskellige råvarer, fx kød og æg, og den færdige mad.
 
Vask også hænder efter toiletbesøg, eller hvis du har hostet eller fx rørt ved sår. Der kan nemlig komme tarmbakterier eller bakterier fra svælg og sår over i maden.
 
Det kan være nødvendigt helt at holde sig væk fra madlavning, hvis man har sår på fingre og arme – eller hvis man fx har diarré, som kan smitte andre mennesker via maden.
  
 
Personlig hygiejne i fødevarevirksomheder
Der er regler for personlig hygiejne og regler for personalets beklædning i forskellige typer af fødevarevirksomheder. Hvis man arbejder med håndtering af fødevarer i fødevarevirksomheder, skal man have en god personlig renlighed, så man ikke smitter andre med virus og bakterier.
 
Arbejdstøjet skal være rent. Normalt skal tøjet skiftes dagligt eller oftere, afhængigt af arbejdets karakter.
 
 
Sygdom blandt personale
Personer, der lider af en sygdom, som kan overføres gennem fødevarer, må ikke arbejde i en fødevarevirksomhed, hvis de kan sprede sygdomsbakterier til fødevarerne.
 
Statens Serum Institut anbefaler, at køkkenpersonale med mave-tarminfektion skal sygemeldes indtil 48 timer, efter at symptomerne er stoppet. Køkkenpersonale, der passer syge børn eller andre med maveinfektioner, bør være særlig omhyggelig med hygiejnen.
 
Vask hænder efter kontakt med dyr
Vask altid hænder efter kontakt med dyr. Det er aktuelt, fx når børn og voksne besøger gårde og zoologiske haver, eller når man rører ved kæledyr i børneinstitutioner og i hjemmet.
 
Når man rører ved dyr, kan bakterier som salmonella og campylobacter blive overført fra dyr til mennesker og til madvarer.  
 
Forældre og pædagoger bør sørge for, at børn vasker hænder, efter at de har rørt ved dyr eller indsamlet æg i hønsehuset. Det er især vigtigt at vaske hænderne inden madlavning eller spisning.
 
Kampagne fra Sundhedsstyrelsen
 
Lovstof og regler
 
 
 
 

 

 

Fordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampeFordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fordærvende-microorganismer.aspx02319aspx0htmlEmneside
Danskernes køkkenvaner Danskernes køkkenvaner https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Gode-vaner-i-koekkenet.aspx021310aspx0htmlEmneside
Forurenet drikkevandForurenet drikkevandhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forurenet-drikkevand.aspx02323aspx0htmlEmneside
EfterskolekøkkenerEfterskolekøkkenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Efterskolekøkkener.aspx02262aspx0htmlEmneside
Spørgsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i kødSpørgsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antibiotikaresistente_bakterier_i_kød.aspx02565aspx0htmlEmneside

Ændret 16. maj 2018