Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Parabener i fødevarer

Parabener bruges som konserveringsstoffer i mange produkter, blandt andet kosmetikprodukter og visse typer af fødevarer.

​​Nogle af disse parabener er mistænkt for at være hormonforstyrrende i større mængder.
 

Hvilke parabener er tilladt?
De tilladte parabener er: ethyl- og methyl-p-hydroxybenzoat og natriumsaltene heraf, i alt fire stoffer. De har E-numrene E 214, 215, 218 og 219.
 

Anvendelse

De tilladte parabener må bruges i:
  • Konfektureprodukter
  • Snacks
  • Overfladebehandling af tørrede kødprodukter
  • Gelélag på kødprodukter og postej, undtagen leverpostej
I databasen Food Additives findes oversigten over tilladte tilsætningsstoffer og de fødevarekategorier, som tilsætningsstofferne må anvendes i. Desuden findes den samlede lovgivning, der ligger til grund for EU-listen.

Åbn Food Additives

EFSA's vurdering
EFSA, Europæisk Fødevaresikkerhedsautoritet, har risikovurderet de parabener, som er tilladt i fødevarer. Forsøg med rotter viste ingen tegn på hormonforstyrrelser.
 
Propyl-p-hydroxybenzoat (E 216) og propyl-p-hydroxybenzoat natriumsalt (E 217) har dog vist en lettere nedsat sædproduktion hos rotter, og på grund af en mulig langsigtet sundhedsmæssig risiko blev disse to stoffer forbudt i fødevarer i EU den 2. juli 2006.
 ​

 ​ 

Ændret 16. maj 2018