Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Oversvømmelse i fødevarevirksomheden

Hvis en fødevarevirksomhed har haft oversvømmelse i lokalerne efter voldsomme regnskyl og skybrud, kan det være nødvendigt at kassere nogle af fødevarerne og gøre grundigt rent.

​Det vand, der kommer ind i en fødevarevirksomhed ved en oversvømmelse, er ofte en blanding af overfladevand og vand fra oversvømmede kloakker. Vandet kan derfor være sundhedsskadeligt og fyldt med bl.a. sygdomsbakterier, virus og parasitter, som kan komme over på fødevarerne. 

Fødevarevirksomheden skal sikre sig, at oversvømmelsen ikke går ud over fødevaresikkerheden, og træffe forholdsregler, alt efter om oversvømmelsen har ramt serveringslokaler, produktionsområder eller opbevaringslokaler.

 
Grundig rengøring efter oversvømmelse
Hvis din virksomhed er blevet oversvømmet, skal lokalerne først tømmes for vand. I både serveringslokaler, produktionsområder og opbevaringslokaler skal:
  • Gulve og vægge gøres grundigt rent.
  • Borde, anretterområder og andre flader, der kommer i kontakt med fødevarer, skal gøres grundigt rent med vand og sæbe, desinficeres og efterskylles med rent vand.
  • Udstyr og inventar gøres grundigt rent med vand og sæbe, desinficeres og efterskylles med rent vand.
Hvis fødevarer har været i kontakt med kloak- eller overfladevand
Hvis fødevarer og drikkevarer har været i kontakt med kloak- eller overfladevand, skal virksomheden tage en række forholdsregler:
  • Virksomheden skal kassere uemballerede spiseklare fødevarer, fx visse frugter, salat og andre grøntsager. Det samme gælder andre fødevarer, der ikke er emballeret i vandtæt emballage.
  • Rodfrugter, fx kartofler, der vaskes og koges i minimum 1 minut før servering, kan bruges, hvis de fremtræder uden synlig forurening før tilberedningen.
  • Virksomheden kan som udgangspunkt godt bruge intakt konserves og uåbnede flasker, hvis de vaskes grundigt i rent vand med desinfektionsmiddel (fx 2 dl Klorin eller Rodalon pr. 5 liter vand) og efterskylles med rent vand. Men fødevarer i emballage, der ikke kan vaskes og desinficeres, skal kasseres, hvis de har været i kontakt med forurenet vand. 
  • ​Flasker med fx øl og sodavand eller andre flasker med kapsel eller skruelåg skal også kasseres, hvis de har været helt oversvømmet med overfladevand eller kloakvand. Man kan nemlig ikke gøre fuldstændigt rent ved kapsel eller skruelågslukningen. Her kan der sidde bakterier osv.

Forurening af drikkevand i fødevarevirksomheder
Hvis virksomheden har problemer med forurening af drikkevandet i hanerne, fx efter voldsomme regnskyl, skal virksomheden straks stoppe med at bruge det forurenede vand. I nogle situationer kan vandet dog koges og bruges til fødevarer, opvask og rengøring. Det kan også ske, at drikkevand er forurenet med rester af pesticider.
 
 
Læs mere på andre sider

Lovstof og regler

 


​ 
Ændret 12. august 2019