Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Opklaring af sygdomsudbrud pga. fødevarer

Når der er mistanke om, at mennesker er blevet syge af en fødevare, går sundheds- og fødevaremyndighederne sammen om at finde årsagen.

​​​​​Fødevarestyrelsen modtager og undersøger en del henvendelser fra  forbrugere og virksomheder om sygdom, som måske skyldes en fødevare eller et måltid.

Resultaterne af undersøgelserne samles i styrelsens Fødevareberedskabsenhed, hvis symptomer, inkubationstid og mulig kilde giver en begrundet mistanke om, at sygdommen skyldes en bestemt fødevare eller et måltid. 

Et sygdomsudbrud defineres som: 

  • to eller flere sygdoms­tilfælde, som mistænkes for at have fælles kilde, eller
  • et antal sygdomstilfælde, der klart overskrider det, man vil forvente i et område indenfor et givent tidsrum. ​
Indberetning af fødevarebårne sygdomme
Udbrud af fødevarebårne sygdomme bliver i Danmark registreret via forskellige  indberetningssystemer: 
  1. det individuelle meldesystem – praktiserende læger, embedslæger m.v.
  2. laboratorieovervågningssystemer – mikrobiologiske afdelinger på sygehuse, Fødevarestyrelsens laboratoriesystem og DTU's laboratoriesystem 
  3. De lokale fødevareenheders anmeldelser fra borgere m.v.
Oplysninger om udbrud bliver registreret i Fødevare Udbruds Databasen (FUD), som de involverede myndigheder har adgang til. Databasen oplysninger bruges bl.a. til en årlig opgørelse over fødevarebårne udbrud.

Hvis du er blevet syg efter at have spist en bestemt madvare, kan du melde det til fødevareenheden.
 
Opklaring af lokale sygdomsudbrud
Hvis der er tale om et lokalt sygdomsudbrud, hvor mistanken er rettet mod fx en restaurant eller en slagterforretning, går fødevareenhederne, embedslægerne og de kliniske mikrobiologiske afdelinger på sygehusene sammen om at finde årsagen.
 
Sundhedsmyndighederne samler flere oplysninger om sygdomstilfælde og tager de nødvendige forholdsregler. Fødevaremyndighederne kontakter de involverede virksomheder for at sikre, at der bliver rettet op på fejl og procedurer. Fødevarestyrelsen kan bestemme, at produkter ikke må sælges og skal trækkes tilbage fra butikkerne.
 
Opklaring af større sygdomsudbrud
Ved landsdækkende udbrud eller udbrud, der involverer større områder, vil koordineringen af indsats​ og efterforskning ske i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af repræsentanter fra Statens Seruminstitut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.
 
Opgørelser af indberettede fødevarebårne sygdomme

Indberettede fødevarebårne sygdomme 2013

Indberettede fødevarebårne sygdomme 2012

Indberettede fødevarebårne sygdomme 2011

Indberettede fødevarebårne sygdomme 2010

 
Læs mere på andre sider

Statens Serum Instituts hjemmeside

 
Lovstof og regler

Vejledning om "Opklaring af fødevare- og vandbårne sy​gdomsudbrud"

 

 

Ægge-sagenÆgge-sagenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aegge-sagen.aspx017951aspx0htmlEmneside
Sporbarhed på fødevarerSporbarhed på fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Sporbarhed-på-fødevarer.aspx02620aspx0htmlEmneside
Hvad gør Fødevarestyrelsen for, at forbrugerne ikke får ESBL-bakterier?Hvad gør Fødevarestyrelsen for, at forbrugerne ikke får ESBL-bakterier?https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hvad-goer-Foedevarestyrelsen-for-at-forbrugerne-ikke-faar-ESBL-bakterier.aspx018750aspx0htmlEmneside
Forebyggelse og bekæmpelse af bakterier og virus i fødevarerForebyggelse og bekæmpelse af bakterier og virus i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekaempelse-af-foedevarebaarne-sygdomme.aspx018623aspx0htmlEmneside
RASFF - Rapid Alert System for Food and FeedRASFF - Rapid Alert System for Food and Feedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed.aspx018844aspx0htmlEmneside

Ændret 29. maj 2017