Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Norovirus (roskildesyge)

Norovirus er en hårdfør virus, som giver akut maveinfektion med diarré og opkastning. I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936.

Hvor findes norovirus, og i hvilke fødevarer?
Fødevarer som grøn salat, frosne udenlandske hindbær, rå østers, smørrebrød, skiveskåret laks, tilberedte måltider og snacks, som mange har haft fingrene i, er eksempler på produkter, der har givet store udbrud af roskildesyge. Man kan dog i realiteten blive smittet med norovirus fra alle fødevarer, der har været i kontakt med spildevand, eller som har været håndteret af smittede personer.  
 
Hvorfor er norovirus et problem i fødevarer?
Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest, fordi der er brugt forurenet vand, eller en syg medarbejder har overført smitte. Ud over smitte fra fødevarer, som er forurenet hos producenten eller under transport, er der også eksempler på sygdomsudbrud med norovirus, hvor syge køkkenmedarbejdere har forurenet maden under tilberedning.
 
Buffeter og andre steder, hvor mange mennesker har kontakt til maden, kan også udgøre en risiko, hvis en eller flere af gæsterne er smittet med roskildesyge. 
 
Norovirus smitter nemt
Norovirus er meget smitsomt. Få viruspartikler (1-10) kan være nok til, at man får roskildesyge. Smittede personer udskiller mange virus via afføring og opkast (1 million til 1 milliard partikler pr. gram). Man kan smitte med roskildesyge, op til 48 timer efter at man er blevet rask.
 
Normalt bliver mellem 30 og 80 % af dem, der udsættes for smitte, syge. Norovirus smitter ved direkte eller indirekte kontakt med afføring eller opkast fra en smittet person. Man kan fx blive smittet ved direkte kontakt med andre personer, fx ved håndtryk, eller hvis man rører ved fx bleer eller beskidt undertøj fra smittede personer.
 
En anden meget vigtig smittevej er den indirekte, hvor smittede personer med mangelfuld håndvask forurener fødevarer, køkkenudstyr, dørhåndtag m.m. Fødevarerne kan også være forurenet, hvis producenten af frugt og grønt fx har vandet med forurenet vand eller spildevand.
 
I Danmark er der krav om, at man skal bruge vand af drikkevandskvalitet til både vanding, rensning og overrisling af afgrøder som salat og bær. Norovirus er meget modstandsdygtige og kan tåle fx frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Norovirus overlever dog ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.
 
Hvor mange bliver syge af norovirus fra fødevarer?
Op mod halvdelen af sygdomsudbruddene fra fødevarer i Danmark skyldes norovirus. Se de seneste opgørelser over antal syge på Statens Serum Instituts hjemmeside.
 
Hvad er symptomerne på sygdom med norovirus (roskildesyge)?
Hvis man er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, pludselig og voldsom opkastning, vandig diarré, mavepine og mavekramper. Nogle får også let feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 24 til 48 timer, typisk omkring 33 til 36 timer, fra man er smittet med norovirus, til sygdommen bryder ud. Man er typisk syg i 24 til 60 timer.
 
Man kan få stort væsketab ved roskildesyge. Specielt ældre kan være følsomme for væsketab, og hospitalsindlæggelse og væsketilførsel kan blive nødvendig. I sjældne tilfælde har der været dødsfald som følge af væskemangel hos ældre og svækkede eller syge personer.

Selv om man føler sig rask, og symptomerne er stoppet, kan man stadig udskille virus og dermed smitte andre i op til 48 timer.
 
Hvordan undgår du at blive syg af norovirus (roskildesyge) i hjemmet?
Heldigvis kan man selv gøre noget for at undgå at blive syg af roskildesyge og undgå at smitte andre med roskildesyge via madvarer.
 
 
Hvordan undgår man norovirus (roskildesyge) i fødevarevirksomheder?
 
Læs mere om norovirus

Generelt om virus

Sådan bør du behandle frosne bær​

Se noroviruskampagnen – undgå roskildesyge

 

 

 

Hepatitis A - leverbetændelseHepatitis A - leverbetændelsehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hepatitis_A_leverbetændelse.aspx02355aspx0htmlEmneside
Clostridium botulinum - BotulismeClostridium botulinum - Botulismehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Botulisme.aspx02215aspx0htmlEmneside
Campylobacter forebyggelse og bekæmpelse Campylobacter forebyggelse og bekæmpelse https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekæmpelse-af-campylobacter.aspx018622aspx0htmlEmneside
Staphylococcus aureusStaphylococcus aureushttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Staphylococcus-aureus.aspx02627aspx0htmlEmneside
E. coli og VTECE. coli og VTEChttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/E.-coli.aspx02261aspx0htmlEmneside
CampylobacterCampylobacterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Campylobacter.aspx02223aspx0htmlEmneside
ESBL-bakterierESBL-bakterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/ESBL-bakterier.aspx02285aspx0htmlEmneside
Bekæmpelse af antibiotikaresistensBekæmpelse af antibiotikaresistenshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Bekæmpelse-af-antibiotikaresistens.aspx018609aspx0htmlEmneside
Fakta om listeria tilfælde – april 2015Fakta om listeria tilfælde – april 2015https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-nye-tilfælde-af-listeria-–-april-2015.aspx02294aspx0htmlEmneside
Fordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampeFordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fordærvende-microorganismer.aspx02319aspx0htmlEmneside
Salmonella Salmonella https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Salmonella.aspx02591aspx0htmlEmneside
Forurenet drikkevandForurenet drikkevandhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forurenet-drikkevand.aspx02323aspx0htmlEmneside
Antibiotikaresistente bakterierAntibiotikaresistente bakterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antibiotikaresistens.aspx02184aspx0htmlEmneside
ListeriaListeriahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Listeria.aspx02476aspx0htmlEmneside
Personlig hygiejnePersonlig hygiejnehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Personlig-hygiejne.aspx02552aspx0htmlEmneside
Forebyggelse og bekæmpelse af salmonellaForebyggelse og bekæmpelse af salmonellahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekæmpelse-af-salmonella.aspx018624aspx0htmlEmneside
Opklaring af sygdomsudbrud pga. fødevarerOpklaring af sygdomsudbrud pga. fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Opklaring af sygdomsudbrud.aspx018837aspx0htmlEmneside
Forebyggelse og bekæmpelse af bakterier og virus i fødevarerForebyggelse og bekæmpelse af bakterier og virus i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekaempelse-af-foedevarebaarne-sygdomme.aspx018623aspx0htmlEmneside
Hvad gør Fødevarestyrelsen for, at forbrugerne ikke får ESBL-bakterier?Hvad gør Fødevarestyrelsen for, at forbrugerne ikke får ESBL-bakterier?https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hvad-goer-Foedevarestyrelsen-for-at-forbrugerne-ikke-faar-ESBL-bakterier.aspx018750aspx0htmlEmneside
Køkkenhygiejne i private køkkenerKøkkenhygiejne i private køkkenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarestyrelsens_kampagner/Clean-eller-klam/Sider/Gode-vaner-i-koekkenet.aspx06099aspx0htmlEmneside
Slagteriundersøgelser- svinSlagteriundersøgelser- svinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Slagteriundersoegelser_svin.aspx017744aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - fersk kød (kvæg)Fødevareundersøgelser - fersk kød (kvæg)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersøgelser_fersk_koed_kvaeg.aspx017729aspx0htmlEmneside
Slagteriundersøgelser - fjerkræSlagteriundersøgelser - fjerkræhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Slagteriundersoegelser_fjerkrae.aspx017743aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - fersk kød (svin)Fødevareundersøgelser - fersk kød (svin)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersøgelser_fersk_koed_svin.aspx017745aspx0htmlEmneside
Prøveresultater - fødevarer til spædbørn og særlige medicinske formål- mikrobiologiske kriterierPrøveresultater - fødevarer til spædbørn og særlige medicinske formål- mikrobiologiske kriterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Proeveresultater_foedevarer_til_spaedbørn_mikrobiologiske_kriterier.aspx017746aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - æg og ægprodukterFødevareundersøgelser - æg og ægprodukterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersoegelser_aegprodukter.aspx017703aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - fersk kød (fjerkræ)Fødevareundersøgelser - fersk kød (fjerkræ)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersoegelser_fersk_koed_fjerkrae.aspx017705aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - tilberedt kødFødevareundersøgelser - tilberedt kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersoegelser_tilberedt_koed.aspx017728aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - hakket kødFødevareundersøgelser - hakket kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersoegelser_hakket_koed.aspx017710aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - diverse spiseklare produkterFødevareundersøgelser - diverse spiseklare produkterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersoegelser_diverse_spiseklare_produkter.aspx017704aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - fødevarer til spædbørn og særlige medicinske formålFødevareundersøgelser - fødevarer til spædbørn og særlige medicinske formålhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersoegelser_foedevarer_til_spaedboern.aspx017708aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - mejeriprodukterFødevareundersøgelser - mejeriprodukterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersoegelser_mejeriprodukter.aspx017727aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - frugt og grøntFødevareundersøgelser - frugt og grønthttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersoegelser_frugt_og_groent.aspx017709aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - kødprodukterFødevareundersøgelser - kødprodukterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersoegelser_koedprodukter.aspx017711aspx0htmlEmneside
Fødevareundersøgelser - fisk, skaldyr og produkter herafFødevareundersøgelser - fisk, skaldyr og produkter herafhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Foedevareundersoegelser_fisk_og_fiskeprodukter.aspx017707aspx0htmlEmneside
Prøveresultater - diverse spiseklare produkter - mikrobiologiske kriterierPrøveresultater - diverse spiseklare produkter - mikrobiologiske kriterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Proeveresultater_diverse_spiseklare_produkter_mikrobiologiske_kriterier.aspx017731aspx0htmlEmneside
Prøveresultater - Kødprodukter - mikrobiologiske kriterierPrøveresultater - Kødprodukter - mikrobiologiske kriterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Proeveresultater_koedprodukter_mikrobiologiske_kriterier.aspx017740aspx0htmlEmneside
Prøveresultater - ægprodukter - mikrobiologiske kriterierPrøveresultater - ægprodukter - mikrobiologiske kriterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Proeveresultater_aegprodukter_mikrobiologiske_kriterier.aspx017730aspx0htmlEmneside
Prøveresultater - frugt og grønt - mikrobiologiske kriterierPrøveresultater - frugt og grønt - mikrobiologiske kriterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Proeveresultater_frugt_og_groent_mikrobiologiske_kriterier.aspx017736aspx0htmlEmneside
Prøveresultater - tilberedt kød - mikrobiologiske kriterierPrøveresultater - tilberedt kød - mikrobiologiske kriterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Proeveresultater_tilberedt_koed_mikrobiologiske_kriterier.aspx017742aspx0htmlEmneside
Prøveresultater - hakket kød - mikrobiologiske kriterierPrøveresultater - hakket kød - mikrobiologiske kriterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Proeveresultater_hakket_koed_mikrobiologiske_kriterier.aspx017738aspx0htmlEmneside
Prøveresultater - Mejeriprodukter - mikrobiologiske kriterierPrøveresultater - Mejeriprodukter - mikrobiologiske kriterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Proeveresultater_mejeriprodukter__mikrobiologiske_kriterier.aspx017741aspx0htmlEmneside
Prøveresultater - fisk, skaldyr og produkter heraf- mikrobiologiske kriterierPrøveresultater - fisk, skaldyr og produkter heraf- mikrobiologiske kriterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Kontrol/Kontrolresultater/Proeveresultater/Sider/Proeveresultater_fisk_og_fiskeprodukter_mikrobiologiske_kriterier.aspx017735aspx0htmlEmneside

Ændret 1. august 2017