Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Naturlige giftstoffer

I frugt, grønt og svampe findes der stoffer, som kan være giftige for mennesker. Stofferne er en del af organismernes forsvar og findes naturligt i fødevaren eller opstår ved forkert opbevaring.

​​​​​​​​​Typer ​​og symptomer

Der skelnes mellem stof​​fer, som dannes naturligt i planten, og stoffer, som dannes af skimmelsvampe, so​​m vokser på planten, også kaldet mykotoksiner. Fx findes der:

Naturlige gif​tstoffer

  • cyanogene glykosid​er i man​iok (cassava)
  • lektiner i bønner
  • glykoalkaloider i kartofler, auberginer og tomater
  • nitr​at i grøntsager
  • glycyrrhizinsyre i lakrids
  • cucurbitacin i squash
  • alkaloider i lupinfrø
  • furokumariner i selleri, pastinak og citrusfrugter
  • koffein i kaffe, te, kakao/chokolade, guarana og colanød
  • phenylhydraziner i champignon

Mykoto​​ksiner

  • aflatoksiner i nødder og tørrede figner
  • ochratoksin A i rosiner, kornprodukter, kaffe, krydderier
  • patulin i æbleprodukter 

Mange naturlige giftstoffer forekommer normalt i så små mængder, at de ikke udgør en sundhedsrisiko for mennesker. Andre stoffer​ kan give anledning til akutte forgiftninger, der kan undgås, hvis fødevarerne behandles rigtigt. Fx indeholder tørrede bønner fra naturens hånd lektiner, som kan give opkastning og diarré.​

Der er stor forskel på, hvordan de naturlige giftstoffer virker. Nogle af stofferne har langtidsvirkninger og kan være kræftfremkaldende, mens andre giver akutte forgiftninger. Nogle stoffer kan desuden have sundhedsfremmende effekter i nogle doser og være giftige i andre doser.​​

Tilberedning a​f fødevarer med naturlige giftstoffer

Gennem tiderne har menn​esker forsøgt sig frem og udvalgt det, de kunne spise uden at komme ga​lt af sted. I nogle tilfælde er der tilberedningsmetoder, der reducerer indholdet af giftstoffer. ​Lektiner nedbrydes fx, hvis bønner sættes i blød og koges rigtigt, inden man spiser dem. I andre tilfælde er det et spørgsmål om, hvor store mængder man indtager af den pågældende fødevare.

For nogle stoffer har myndighederne fastsat grænseværdier for indholdet i fødevarer, fx for nitrat i salat og spinat og for nogle mykotoksiner.

​I foldud menuen herunder findes der yderligere forklaringer på toks​inerne men der henvises også til Plantelisten - guide til vilde spiselige planter​.​​

​Cyanogene glykosider​

Cyanogene glykosider kan findes i stenfrugter  (fx ferskner, abrikoser, blommer og kirsebær​​​), maniok (cassava) samt hørfrø og limabønner.​

Effekter/Symp​tomer

Kan give akutte forgiftninger ved fraspaltning af blåsyre.​

Risiko​gruppe

All​e.​

Råd ​og sundhedsmæssig vurdering

Det fraråd​es at spise maniok (cassava), kerner fra stenfrugter og findelte hørfrø i store mængder. Der ikke er den samme risiko ved at indtage hele hørfrø/frugter.

Pjecer og​​ rapporter​

EFSA's risiko​vurdering af hydrogencyanid (2004)

Solanin (glykoalkaloider)​​

Solanin og ch​aconin er giftstoffer af typen glykoalkaloider​. Solanin og chaconin dannes især i kartofler, so​​m u​​dsættes for sollys (kartoflerne bliver grønne), mekaniske skader eller skimmelangreb. Sådanne kartofler kan have et højt indhold af glykoalkaloider og bør kasseres.

Glykoalkaloider findes også i grønne tomater og auberginer.​

Effekter/Sympto​mer

Kan give hovedpine, maves​​merter og diarré.

Risikogruppe​

A​​​lle.​

Råd og sundhedsmæssig vurdering​

Hvis kartofler har grønne plett​er, kan de have et højt indhold af solanin, og skal derfor kasseres. Spis kun kartoflens knold, da alle de øvrige plantedele er giftige. Opbevar ikke kartofler i lys.

Der er ingen sikker nedre grænse for indtaget af glykoalkaloider, men normalt regner man ikke med, at kartofler med indhold under 200 mg glykoalkaloider pr. kg. giver forgiftning (NMR, Vår Föda 1990).​​​​​​

Glycyrrhizinsyre

Glycyrr​​hizins​yre findes naturligt i lakrids

Effekter/S​ymptomer

Det kan hæmme omdannelsen af hormonet kortisol til kortison. Dette kan resultere i væskeansamlinger i kroppen og forhøjet blodtryk.

Risikogruppe​

Personer med for​ højt blodtryk og børn.

Råd og sun​​dhedsmæssig vurdering

Voksne - særligt gravide - bør ikke spise mere end 50 gram lakrids om dagen. Børn bør ikke spise mere end 25 gram. Hvis du også spiser andre produkter med indhold af lakrids - eksempelvis te, is, chokolade, bolsjer, tyggegummi, gourmetkrydderi, lakridsrødder og kosttilskud med lakrids - så bør du spise endnu mindre lakrids.

Ren lakrids (engelsk lakrids eller rålakrids) har et meget højt indhold af glycyrrhizinsyre, og du bør kun spise det i meget små mængder (op til 2 gram dagligt).

DTU Fødevareinstituttet vurderer, at et indtag af glycyrrhizinsyre på op til 0,5 mg/kg kropsvægt/dag er sikkert for de fleste. For personer med for højt blodtryk er et indtag på op til 0,2 mg/kg kropsvægt/dag sikkert.

Cucurbitaciner

Cucurbitaciner find​​​es i squash, agurk og andre grøntsager fra agurkefamilien.

Effekter/Symptomer​

I Danmark har der været flere tilfælde af kvalme, mavesmerter, efterfulgt af opkastninger og diarré ho​s folk, der har indtaget rå eller tilberedt squash, som havde en bitter og ofte metalagtig smag. Både hjemmedyrkede og købte squash (også kaldet courgetter eller zucchini) gav anledning til forgiftning. Den bitre smag skyldes cucurbitaciner.

Risikogr​uppe

All​e.

Råd og s​undhedsmæssig vurdering

Spis ikke squash eller agurker, der smager bitte​​​rt. En mundfuld bittert smagende squash eller agurk er nok til, at man kan udvikle forgiftning. Hvis ikke så lille en dosis gav effekt, ville der næppe optræde forgiftninger, fordi cu​curbitaciner er nogle af de mest bittert smagende stoffer, man kender (Nordisk Ministerråd, 2005.)

Læs mer​e

Cucurbitaciner i fødevareplanter​ (publikation fra Nordisk Ministerråd)​​

Lupin-alkaloider

Lupin-alkaloider finde​​s i lupinfrø-produkter.

Effekter/S​​ymptomer

Lupin-alkaloid​​er er akut giftige, og visse alkaloider fra vilde lupinarter kan i store mængder give fosterskader.

Ri​sikogruppe

Børn, cøliaki​p​atienter.

Råd og sundhedsmæssig vurdering​

Som eksempel kan næv​nes, at man i England accepterer max. 200 mg totalalkaloid pr. kg frø fra smalbladet lupin (Lupinus angustifolius) (1996).

Pjecer og ra​pporter

Alkaloider i lupinfrø (publikation fra Nordisk Ministerråd)

Furokumariner

Furokumariner (også kaldet furanokumariner) kan findes i skærmplanter (f.eks. pastinak, selleri, persille og kvan) og i citrusfrugt​​er (fx grapefrugt, lime og citron).

​​​​I pastinak og selleri er indholdet af furokumariner højere i skrællen end inde i rodfrugten. Indholdet af furokumariner stiger betydeligt, hvis rodfrugten skades mekanisk eller angribes af svampe. Dette gælder ikke kun de beskadigede dele, men også i tilsyneladende sundt udseende dele af rodfrugten.

I citrusfrugter er indholdet af furokumariner højere i skrællen end i frugtkødet. Æteriske olier udvundet fra skrællen af citrusfrugter kan også indeholde furokumariner.

Kvan tilhører skærmplantefamilien og inkluderer de to underarter fjeldkvan og strandkvan. Kvanens rødder og især frø indeholder meget høje mængder af furokumariner som giver anledning til sundhedsmæssig bekymring.​​

Effekter og​ symptomer

Hvis du har et meget højt indtag af furokumariner med kosten og udsættes for sollys eller ultraviolet lys fra solarier, kan du udvikle fototoksiske effekter. Huden bliver varm, rød og øm som ved solskoldning, og du kan få kløe og hovedpine. Fototoksiske effekter af furokumariner forekommer dog formodentligt kun sjældent.

Nogle furokumariner er kræftfremkaldende, men ikke, hvis du spiser mindre end de doser, der kan give en fototoksisk effekt.

Furokumariner i grapefrugtjuice kan påvirke omsætningen af visse lægemidler.​

Risik​ogruppe

Dele af befolkningen, særligt småbørn, der har et særligt højt indtag af furokumarinholdige planter.​

Råd og sun​dhedsmæssig vurdering

For at nedsætte dit indtag ​af furokumariner kan du skrælle rodfrugter som fx selleri og pastinak og kassere dem, der er angrebet af svamp eller er mekanisk skadede.

Spis varieret, og følg i øvrigt de officielle kostråd.​

Phenylhydrazin-deriviater

Phenylhydrazin-derivater kan findes i svampe fra c​hampignonslægten. Af størst relevans for forbrugerne er indholdet i den dyrkede champignon.​​

Effekter​​/Symptomer

Phenylhydra​​zin-derivater er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Risikogruppe​​

Alle.

Råd og sund​​hedsmæssig vurdering

Man bør ikke spise rå champignon i store mængder, men stegte/kogte champignon indeholder mindre mængder phe​​​​nylhydraziner end rå.

Danskernes gennemsnitsindtag af champignon var i 2004 ca. 2 kg/år, et væsentlig større indtag end dette kan anses som "et stort forbrug".

Pjecer og ra​​pporter

Phenylhydraziner i dyrkede champignoner (publikation fra Nordisk Ministerråd)

Undgå forgiftning fra vilde urter, bær og svampe

Der er spiselige urter overalt i naturen. Men jagten på at selvforsyne sig i naturen med "ny nordisk mad" kræ​ver, at man kender planterne 100 %. Det kan være vanskeligt at kende forskel på spiselige og giftige vilde planter, bær og svampe.

Læs mere i guiden "Vær opmærksom, når du plukker vilde planter og svampe", som du finder link til under "Guides: Sådan gør du" længere nede på siden.

Se, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude, og du har spist en giftig plante eller svamp

Råd til virksomheder og restauranter om risikoanalyse ved indsamli​ng af blomster og urter

Pjece om spiselige og giftige svampe

Kontrolresultater

Kontrolresultater fra fødevareundersøgelser af naturlige giftstoffer i fødevarer​

Lovstof og regler

Bekendtgørelse om visse forureninger ​​i fødevarer

Kommissionens forordning (EF) nr. 188​1/2006 af 19. december 2006 om fastsættelse af grænseværdier​ for bestemte forurenende stoffer i fødevarer

Ændret 28. oktober 2022