Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Naturlige giftstoffer

I frugt, grønt og svampe findes der stoffer, som kan være giftige for mennesker. Stofferne er en del af organismernes forsvar og findes naturligt i fødevaren eller opstår ved forkert opbevaring.

​​Der skelnes mellem stoffer, som dannes naturligt i planten, og stoffer, som dannes af skimmelsvampe, som vokser på planten, også kaldet mykotoksiner. Fx findes der:
 

Naturlige giftstoffer

  • cyanogene glykosid​er i maniok (cassava)
  • lektiner i bønner
  • glykoalkaloider i kartofler, auberginer og tomater
  • nitrat i grøntsager
  • glycyrrhizinsyre i lakrids
  • cucurbitacin i squash
  • alkaloider i lupinfrø
  • furokumariner i selleri, pastinak og citrusfrugter
  • koffein i kaffe, te, kakao/chokolade, guarana og colanød
  • phenylhydraziner i champignon

 

Mykotoksiner

  • aflatoksiner i nødder og tørrede figner
  • ochratoksin A i rosiner, kornprodukter, kaffe, krydderier
  • patulin i æbleprodukter 
Mange naturlige giftstoffer forekommer normalt i så små mængder, at de ikke udgør en sundhedsrisiko for mennesker. Andre stoffer​ kan give anledning til akutte forgiftninger, der kan undgås, hvis fødevarerne behandles rigtigt. Fx indeholder tørrede bønner fra naturens hånd lektiner, som kan give opkastning og diarré. Lektiner nedbrydes, hvis bønnerne sættes i blød og koges rigtigt, inden man spiser dem.
 
Der er stor forskel på, hvordan de naturlige giftstoffer virker. Nogle af stofferne har langtidsvirkninger og kan være kræftfremkaldende, mens andre giver akutte forgiftninger. Nogle stoffer kan desuden have sundhedsfremmende effekter i nogle doser og være giftige i andre doser.
 

 

Tilberedning af fødevarer med naturlige giftstoffer
Gennem tiderne har menn​esker forsøgt sig frem og udvalgt det, de kunne spise uden at komme galt af sted. I nogle tilfælde er der tilberedningsmetoder, der reducerer indholdet af giftstoffer, i andre tilfælde er det et spørgsmål om, hvor store mængder man indtager af den pågældende fødevare.
 
For nogle stoffer har myndighederne fastsat grænseværdier for indholdet i fødevarer, fx for nitrat i salat og spinat og for nogle mykotoksiner.
 
Læs rådene om tilberedning i denne guide:
Undgå forgiftning fra vilde urter, bær og svampe
Der er spiselige urter overalt i naturen. Men jagten på at selvforsyne sig i naturen med "ny nordisk mad" kræver, at man kender planterne 100 %. Det kan være vanskeligt at kende forskel på spiselige og giftige vilde planter, bær og svampe.
 
Læs mere i guiden "Vær opmærksom, når du plukker vilde planter og svampe", som du finder link til under "Guides: Sådan gør du" længere nede på siden.
 
Se, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude, og du har spist en giftig plante eller svamp
 
 
Kontrolresultater
Lovstof og regler

 

 

 

Tang som fødevareTang som fødevarehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tang-som-foedevare.aspx02645aspx0htmlEmneside
Toksiske stoffer i spisesvampeToksiske stoffer i spisesvampehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Toksiske-stoffer-i-spisesvampe.aspx02652aspx0htmlEmneside
Jod i fødevarerJod i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Jod-i-fødevarer.aspx02433aspx0htmlEmneside
BlåbærBlåbærhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Blåbær.aspx02211aspx0htmlEmneside
Arsen i fødevarerArsen i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Arsen-i-fødevarer.aspx02191aspx0htmlEmneside

Ændret 1. august 2017