Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Mikrobielle kulturer

Ikke alle bakterier, gær- eller skimmelsvampe er fordærvende eller sygdomsfremkaldende, hvis de findes i fødevarerne. Nogle er også nyttige.

​Der findes også nyttige og ufarlige mikroorganismer i fød​evarer, der går under betegnelsen “mikrobielle kulturer” eller “bakteriekulturer og kulturer af gær- og skimmelsvampe”.

Nogle fødevarer tilsættes bevidst mikrobielle kulturer for at fremme nogle særlige egenskaber. Kulturerne kan tilsættes med et ​​bestemt teknologisk formål, fx for at syrne mælken, så det bliver til yoghurt, eller for at påvirke konsistensen i forskellige mejeriprodukter, så der opnås en god mundfylde. Derudover bruges mikrobielle kulturer til at påvirke smagsudviklingen i oste som Brie, Danablu, Jarlsberg, Havarti osv. 

Der bruges også mikrobielle kulturer ved fremstilling af vin, brød, fermenter​​ede grønsager og kødprodukter for at konservere, påvirke smagen, syrne m.m. Kulturer kan også anvendes i kosttilskud. 

Oversigt over anmeldte mikrobielle kulturer
Danske virksomheder har ikke anm​eldelsespligt for mikrobielle kulturer, men Fødevarestyrelsen har en officiel liste over de mikrobielle kulturer, som virksomheder frivilligt ønsker at anmelde. Fødevarestyrelsen godkender ikke de anmeldte kulturer, der står opført på listen. 
 
 
Mærkning
Når en fødevare tilsættes mikrobielle kulturer, skal det, ligesom ved tilsætning af andre ingredienser, fremgå af fødevarens ingrediensliste. I visse tilfælde skal fødevaren endvidere være mærket med oplysning om mængden af en ingrediens.
 
Dog er ost, smør, fermenteret mælk eller fløde under visse betingelser undtaget fra kravet om mærkning med ingrediensliste, herunder mærkning med tilsætning af mikrobielle kulturer. 
 

Vejledning

Denne vejledning beskriver reglerne for mærkning m.v. af fødevarer.
 
 
Lovstof og regler

EU-regler

Lovgivningen for ti​​​lsætning af mikrobielle kulturer til fødevarer er delvist harmoniseret i EU, idet nye mikroorganismer er omfattet af reglerne om novel food:

– mens kulturer, der tilsættes med et s​​pecifikt teknologisk formål, der erstatter eller svarer til effekten af et tilsætningsstof, i princippet kan betragtes som omfattet af tilsætningsstofforordningen:

I realiteten er der dog ingen af de kulturer, der a​​​nvendes i fødevareindustrien i dag, der er anmeldt i henhold til EU’s n​ovel food- eller tilsætningsstofregler.

Regler for tilsætning af mikrobielle kulturer er reguleret i Mærkningsforordningen:

 

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx02647aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx02511aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx02175aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx02196aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx02630aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx02608aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx02185aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx02584aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx02192aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx02299aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx02453aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx02295aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx02548aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx02452aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx02444aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx02651aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx02515aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx02560aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx02190aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx02485aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx02615aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx02344aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx02279aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx02543aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx02296aspx0htmlEmneside

Ændret 1. august 2017