Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Markedsføring af kosttilskud

Det er ikke alle produkter, der kan markedsføres som kosttilskud. De mest almindelige kosttilskud er vitamin- og mineralpræparater.

​​​Udover vitamin- og mineralpræparater findes der en række produkter, som også kaldes kosttilskud. De kan indeholde forskellige stoffer eller ingredienser såsom fedtsyrer og kostfibre eller andre ingredienser af vegetabilsk, animalsk eller mineralsk oprindelse – såkaldte droger.

Begrebet “kosttilskud” dækker altså både over den klassiske vitamin- og mineralpille, men kan også være fx fiskeolier eller produkter med plantestoffer såsom hyben eller hvidløg.

For alle kosttilskud gælder, at de skal indeholde vitaminer, mineraler eller visse andre stoffer med ernæringsmæssig og/eller fysiologisk virkning.

Kosttilskud skal markedsføres i mindre, afmålte mængder (fx i form af piller, kapsler, væsker eller pulver) med en angivelse af den anbefalede daglige dosis. 

   
Kosttilskud eller lægemiddel?
Produkter, der markedsføres med en forebyggende eller helbredende effekt overfor sygdomme og sygdomssymptomer, skal være godkendt som lægemidler. Disse produkter må ikke sælges som kosttilskud. 
Grænsen for, hvornår et produkt ikke er et kosttilskud, men et lægemiddel, beror på en konkret vurdering, som foretages af Lægemiddelstyrelsen. På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside findes en mere udførlig beskrivelse af, hvad der som udgangspunkt gør et produkt til et lægemiddel.

Find detaljeret definition af lægemidler på lægemiddelstyrelsens h​jemmeside​

Spørg Lægemiddelstyrelsen, hvis der er ​tvivl om, hvorvidt et produkt er et lægemiddel.​
Vejledende værdier for maksimalt indhold af vitaminer og mineraler for voksne over 18 år
I kosttilskudsvejledningen findes der tre sæt vejledende værdier for maksimalt indhold i bilag A-C, og disse kan stadig anvendes som hidtil. Nedenstående liste med vejledende værdier for voksne er ment som en hjælp til de virksomheder, der markedsfører kosttilskud til voksne, og værdierne vil være tilgængelige her, indtil kosttilskudsvejledningen opdateres med et nyt bilag.

De vejledende værdier for maksimalt indholdet af vitaminer og mineraler i kosttilskud for voksne over 18 år er fastsat ud fra en vurdering fra DTU Fødevareinstituttet, som har gennemgået det samlede videnskabelige grundlag for indtagelse af vitaminer og mineraler. Efterfølgende har Fødevareinstituttet rådgivet om, hvor meget kosttilskud maksimalt bør indeholde af forskellige næringsstoffer, for at forbrugere ikke risikerer at få for meget.

UL (Tolerable Upper Intake Level) er en betegnelse for den øvre tolerable grænse for et længerevarende dagligt indtag, der samtidig vurderes uden risiko for helbredet hos raske personer. Denne øvre tolerable grænse er fastsat af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og varierer fra næringsstof til næringsstof og typisk også med forbrugernes alder.

For enkelte næringsstoffer har data ikke været tilstrækkeligt til at opstille en UL-værdi, og derfor er en midlertidig vejledende grænse (TGL - Temporary Guidance Level) blevet fastsat af DTU Fødevareinstituttet. I de vejledende værdier er TGL anvendt for vitamin K, vitamin C, jern samt phosphor i stedet for UL. For kobber har DTU anvendt ADI (Acceptable Daily Intake) frem for UL, da vurderingen af kobbers ADI-værdi er nyest.
Det er virksomhedens ansvar at sørge for, at produktet er sikkert, således at UL/TGL/ADI ikke overskrides af den mest sårbare befolkningsgruppe, som produktet markedsføres til.
 
 
NæringsstofVejledende værdi for maksimalt indhold (per anbefalet daglig dosis)​UL/TGL/ADI 1
Vitaminer
​Vitamin A 2 (µg RE) i form af retinol og former heraf​890​1500
​Vitamin D (µg)​95​100
​Vitamin E 3 (mg α-TE)​291​300
​Vitamin K (µg)​919​1000
​Vitamin C (mg)​1000

​1000

​Thiamin (mg)​Ingen grænse​Ingen grænse
​Riboflavin (mg)​Ingen grænse​Ingen grænse
​Niacin 4 (mg NE)​891 5 (10 for nikotinsyre)5 ​900  5 (10 for nikotinsyre)
​Vitamin B6 (mg)​23​25
​Folsyre (µg)​1000​1000
​Vitamin B12 (µg)​Ingen grænse​Ingen grænse
​Biotin (µg)​Ingen grænse​Ingen grænse
​Pantothensyre (mg)​Ingen grænse​Ingen grænse
Mineraler
​Kalium (mg)​1000​1000
​Natrium (mg)​Ingen grænse​Ingen grænse
​Chlorid (mg)​Ingen grænse​Ingen grænse
​Calcium (mg)​1327​2500
​Phosphor (mg)​1348​3000
​Magnesium (mg)​233​250
​Jern (mg)​37 (50 for gravide fra 10. graviditetsuge)​50
​Zink (mg)​11​25
​Kobber (mg)​6

​10,4

Mangan (mg)​4 (0,5 for ældre) 6​Ikke fastsat
​Flourid (mg)​5,4​7
​Selen (µg)​242​300
​Chrom (µg)​250​Ikke fastsat
​Molybdæn (µg)​541​600
​Jod (µg)​134​600
​Bor (mg) i form af borsyre og borater​0,14​11
​Silicium (mg)​18​Ikke fastsat
 
1 UL (Tolerable Upper Intake Level) er en betegnelse for den øvre tolerable grænse for et længerevarende dagligt indtag, der samtidig vurderes uden risiko for helbredet hos raske personer. TGL (Temporary Guidance Level) er fastsat af DTU Fødevareinstituttet (Rasmussen et al 2006) i de tilfælde, hvor det ikke har været muligt at fastsætte en UL-værdi. ADI (Acceptable Daily Intake) et udtryk for det beregnede indtag af et stof, der kan indtages dagligt gennem hele livet, uden at det giver anledning til en betydelig risiko for sundheden.
 
2 De vejledende værdier gælder kun retinol og former heraf. Der er ikke fastsat vejledende værdier for andre former. Et produktindhold kan derfor være højere end værdien, hvis alt eller en delmængde er tilsat som beta-caroten. Til mærkning anbefales: 1 retinolækvivalent (RE) = 1 μg retinol eller 6 μg betacaroten. Derfor kan det ikke aflæses af deklarationen, om et produkt overholder de vejledende værdier.
 
3 1 alpha-tocopherolækvivalent (α-TE) = 1 mg D-alpha-tocopherol.
 
4 1 niacinækvivalent (NE) = 1 mg niacin eller 60 mg tryptophan.
 
5 UL gælder ikke gravide og ammende kvinder.
 
6 Ældre er ikke defineret i den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets vurdering.
 
Ændret 18. marts 2020