Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Markedsføring af kosttilskud

Det er ikke alle produkter, der kan markedsføres som kosttilskud. De mest almindelige kosttilskud er vitamin- og mineralpræparater.

​​​Udover vitamin- og mineralpræparater findes der en række produkter, som også kaldes kosttilskud. De kan indeholde forskellige stoffer eller ingredienser såsom fedtsyrer og kostfibre eller andre ingredienser af vegetabilsk, animalsk eller mineralsk oprindelse – såkaldte droger.

Begrebet “kosttilskud” dækker altså både over den klassiske vitamin- og mineralpille, men kan også være fx fiskeolier eller produkter med plantestoffer såsom hyben eller hvidløg.

For alle kosttilskud gælder, at de skal indeholde vitaminer, mineraler eller visse andre stoffer med ernæringsmæssig og/eller fysiologisk virkning.

Kosttilskud skal markedsføres i mindre, afmålte mængder (fx i form af piller, kapsler, væsker eller pulver) med en angivelse af den anbefalede daglige dosis. 

   
Kosttilskud eller lægemiddel?
Produkter, der markedsføres med en forebyggende eller helbredende effekt overfor sygdomme og sygdomssymptomer, skal være godkendt som lægemidler. Disse produkter må ikke sælges som kosttilskud. 
Grænsen for, hvornår et produkt ikke er et kosttilskud, men et lægemiddel, beror på en konkret vurdering, som foretages af Lægemiddelstyrelsen. På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside findes en mere udførlig beskrivelse af, hvad der som udgangspunkt gør et produkt til et lægemiddel.

Find detaljeret definition af lægemidler på lægemiddelstyrelsens h​jemmeside​

Spørg Lægemiddelstyrelsen, hvis der er ​tvivl om, hvorvidt et produkt er et lægemiddel.​
 
Fødevarestyrelsen ændrer praksis for mærkning på kosttilskud
Fødevarestyrelsen ændrer praksis for mærkning af næringsstoffer på kosttilskud.
 
I Kosttilskudsbekendtgørelsen er der krav om, at kosttilskud skal mærkes med navnet eller arten af de tilsatte næringsstoffer eller stoffer, der kendetegner produktet. Det kan både være et stof, der er tilsat som et rent stof, eller fordi stoffet findes i den tilsatte planteingrediens eller ingrediens af animalsk eller mineralsk art. Disse oplysninger skal således angives obligatorisk i ingredienslisten.
 
Nogle virksomheder vælger derudover at gengive navnet eller arten af et eller flere af disse stoffer et andet sted, fx på pakningen eller i produktnavnet. Disse oplysninger vil fremover kunne anses for en gentagelse af den obligatoriske mærkning, hvis oplysningen gives neutralt. I disse tilfælde vil oplysningen ikke være en ernærings- eller sundhedsanprisning. Vurderingen vil blive foretaget konkret.
 
Hvis oplysningen gives eller gentages, så den vurderes at være en ernærings- eller sundhedsanprisning, fx ”… +” eller ”… Forte”, vil oplysningen stadig som udgangspunkt blive betragtet som en anprisning, der skal overholde reglerne i Anprisningsforordningen. Vurderingen vil ligeledes blive foretaget konkret.
  
 
Ændret 20. november 2019