Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Mærkning af aroma

Aromaer, der anvendes i fødevarer, skal angives i ingredienslisten.

​​Aromaer har ikke E-numre, og fødevareproducenterne er ikke forpligtet til at nævne samtlige tilsatte aromastoffer og aromapræparater, som den enkelte aroma består af, med undtagelse af kinin og koffein. Tilsætningen af aroma skal dog altid være angivet i ingredienslisten, hvor der enten skrives "aroma", en mere specifik betegnelse, fx vaniljeekstrakt, eller stoffets specifikke navn, fx "vanillin".

Der er flere måder at mærke aroma på, hvis der er tale om en natur​​lig aroma. 

Mærkning med "naturlig"
Hvis den aromagivende bestanddel af en aroma udelukkende omfatter aromapræparater og/eller naturlige aromastoffer, må den mærkes med udtrykket "naturlig" på flere måder.
"Naturlige aromastoffer" må anvendes, hvis den aromagivende bestanddel udelukkende indeholder naturlige aromastoffer.

Hvis "naturlig" anvendes med henvisning til en fødevare, skal mindst 95 vægtprocent af den aromagivende bestanddel være fremstillet af det udgangsmateriale, der henvises til. Tilmed må der kun henvises til en fødevare, hvis duft eller smag let kan genkendes i aromaen.
Hvis der skrives "naturlig jordbæraroma", skal 95 vægtprocent af den aromagivende bestanddel være fra jordbær, og jordbærsmag og/eller -duft skal være let genkendelig.
"Naturlig aroma" kan anvendes, hvis den aromagivende bestanddel stammer fra flere udgangsmaterialer, hvis duft eller smag ikke tydeligt kan identificeres.

Mærkning med oplysning om fysisk tilstand
Mærkning er også gældende for aroma.

Ifølge Forordning (EU) nr. 1169/2011 bilag VI, del A, stk. 1, skal varebetegnelsen for fødevaren  omfatte eller ledsages af oplysninger om fødevarens fysiske tilstand eller den særlige behandling, som fødevaren har undergået (f.eks. i pulverform, gennedfrosset, frysetørret, hurtigfrosset, optøet, koncentreret, røget), i de tilfælde, hvor undladelse af denne oplysning ville kunne vildlede køberen. 
 

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx040473aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx040321aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx039931aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx040456aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx040434aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx039951aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx039959aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx040078aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx040409aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx039964aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx040074aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx040369aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx040238aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx040247aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx040248aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx040477aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx040326aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx039957aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx040380aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx040441aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx040132aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx040308aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx040058aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx040363aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx040075aspx0htmlEmneside

Ændret 25. juli 2017