Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Madspild

Hver dag bliver der smidt betydelige mængder mad ud i de danske husholdninger. Men det største madspild sker, inden maden bliver solgt til forbrugerne, dvs. i processen fra produktion til salg.

​​​Spild af mad har store miljø- og klimamæssige konsekvenser, og det er noget,​ alle kan være med til at undgå. Vi kan måske ikke r​​ette på det ved at spise a​​​l den mad, der ellers ville være blevet smidt ud, men udenlandske undersøgelser peger på, at omkring halvdelen af den mad, der ryger i skraldespanden, kunne være spist.

Madspild handler ikke kun om, hvad der går til spilde ​​i hush​oldningerne. Det handler også om spildet i hele kæden, dvs. under dyrkning og produktion, transport, håndtering og indpakning i butikkerne samt tilberedning og servering i restauranterne m.m.​

Sådan kan den private husholdning undgå mads​pild
Som forbruger kan du selv gøre noget for at undgå madspild: 
  • Planlæg dine madindkøb, og køb kun den mad, der er behov​ for.
  • Spis lokale produkter, så skal de ikke holde sig længe under transport.
  • Bliv bedre til at bruge rester i nye retter, men hold stadig øje med holdbarheden.
  • Opbevar maden ved den rigtige temperatur, så du smider mindre mad ud, der er blevet dårlig.
  • Køl madrester, der skal gemmes, hurtigt ned, eller frys dem evt. i små pakker.​
Læs mere i Fødevarestyrelsens guides længere nede på siden.
 
Sådan kan virksomheden undgå madspild, fx ved donation
Er virksomheden i tvivl om, hvornår den må donere fødevarer til velgørende formål? Hvornår er det nok at sortere afvigende varer fra? Og kan virksomheden bruge varerne som ingrediens i produktionen?

Virksomheden skal altid sikre sig, at fødevarerne er i orden, så de ikke gør forbrugerne syge.
I mange tilfælde må virksomheden kassere vare​r. Men der er meget, man kan gøre for at undgå madspild. Se guiden, der​ fortæller, hvordan virksomheden kan undgå madspild i konkrete situationer, hvor en fødevare afviger.
 
Læs mere

 

 

SkraldningSkraldninghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Skraldning.aspx06789aspx0htmlEmneside

Ændret 16. september 2016