Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

​Mærkning af fødevarekontaktmaterialer

Der er en  række krav til mærkning af fødevarekontaktmaterialer

​​​​​I Forordning nr. 1935/2004, som indeholder de generelle regler for fødevarekontaktmaterialer, artikel 15, er der stillet krav om, at alle fødevarekontaktmaterialer, som endnu ikke har været i berøring med fødevarer, skal være mærket med:

  • ordene »Til kontakt med fødevarer«, »glas- og gaffelsymbol« eller en særlig angivelse af anvendelsesformålet, fx kaffemaskine, vinflaske eller suppeske,
  • særlige anvisninger, hvis nogen, som skal overholdes for at sikre korrekt brug af materialet eller genstanden,
  • oplysninger om fabrikant, forhandler eller tilsvarende med angivelse af navn og adresse, evt. på firmaets hovedsæde i EU,
  • passende mærkning eller identifikation, så fødevarekontaktmaterialet kan spores, og
  • oplysninger om aktive materialer og genstande, herunder tilladt anvendelse og andre relevante oplysninger, som fx betegnelsen på og mængden af de stoffer, der afgives af en aktiv komponent. Denne oplysning skal sikre, at fødevarevirksomheder, der anvender de pågældende materialer og genstande, kan overholde relevante regler, fx regler om tilsætningsstoffer eller aromaer.

Mærkningen »Til fødevarer« eller »glas- og gaffelsymbol« kan udelades for fødevarekontaktmaterialer, der ved deres beskaffenhed klart er beregnet til at komme i kontakt med fødevarer. Det gælder fx bestik, tallerkener, kopper, piskeris og knive.

»Glas og gaffelsymbol«
»Glas- og gaffelsymbol« betyder ikke, at produktet er godkendt. Der findes ikke forhåndsgodkendelsesordninger i Danmark. Symbolet betyder, at den ansvarlige virksomhed har vurderet, at den emballage eller genstand, som symbolet er sat på, opfylder kravene til fødevarekontaktmaterialer.
 
Hvis der ikke er brugsanvisninger, der begrænser anvendelsesområdet, vil man forvente, at fødevarekontaktmaterialet kan bruges til alle typer af fødevarer og temperaturer.
 
Symbolet kan findes på Kommissionens hjemmeside​ til brug for mærkning 
​(klik på linket "Symbols for labelling food contact materials")​.​
 
Krav til mærkningsoplysninger og mærkningen
Krav til mærkningsoplysninger:
  • klart synlige
  • let læselige
  • må ikke kunne slettes
  • på dansk eller et andet sprog, der kun adskiller sig fra dansk ved uvæsentlige forskelle i stavning.
Produkter, der ved deres mærkning eller udformning klart signalerer, at de er bestemt til at komme i berøring med fødevarer, fx krus eller kander, skal overholde kravene i Forordning 1935/2004.
 
Hvis produktet ikke overholder kravene til fødevarekontaktmaterialer og derfor ikke er egnet til kontakt med fødevarer, og hvis forbrugeren pga. produktets beskaffenhed kan tro dette, fx pyntegenstande, så skal det mærkes med en advarsel om, at produktet ikke er egnet til fødevarer.

Fødevarekontaktmaterialer, der bringes i handlen i et tidligere led end detailhandlen, skal ledsages af en skriftlig erklæring om, at de er fremstillet i overensstemmelse med gældende regler. 
 

Placering af mærkningsoplysninger

Mærkningsoplysninger kan gives direkte på varen eller emballagen hertil, på en etiket eller på et skilt, der er anbragt i umiddelbar nærhed af varerne og er klart synligt for køberen.
 
Når fødevarekontaktmaterialer bringes i handlen i et tidligere led end detailleddet, fx ved salg af plastbøtter til en fødevareproducent, behøver mærkningsoplysningerne ikke at være angivet på varen. Her er det tilstrækkeligt at anføre oplysningerne i handelsdokumenterne.
 
Faktaark om detailhandel med FKM

Faktaark om detailhandel med fødevarekontakt​materialer
 

 

 

SilikonerSilikonerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Silikoner.aspx02602aspx0htmlEmneside
TræTræhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Træ.aspx02653aspx0htmlEmneside
Porcelæn og fajancePorcelæn og fajancehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fajance.aspx02290aspx0htmlEmneside
KorkKorkhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kork.aspx02458aspx0htmlEmneside
IonbyttereIonbytterehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ionbyttere.aspx02432aspx0htmlEmneside
TrykfarveTrykfarvehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Trykfarve.aspx02659aspx0htmlEmneside
StenmaterialerStenmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stenmaterialer.aspx02629aspx0htmlEmneside
GummiGummihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Gummi.aspx02350aspx0htmlEmneside
MaterialetyperMaterialetyperhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Materialetyper.aspx02494aspx0htmlEmneside
TekstilerTekstilerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekstiler.aspx02649aspx0htmlEmneside
Additiver og dual-use additiverAdditiver og dual-use additiverhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Additiver-og-dual-use-additiver.aspx02160aspx0htmlEmneside
Sundhedsmæssige vurderinger af fødevarekontaktmaterialerSundhedsmæssige vurderinger af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Sundhedsmæssig-vurdering-af-fødevarekontaktmaterialer.aspx02632aspx0htmlEmneside
FlerlagsmaterialerFlerlagsmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Flerlagsmaterialer.aspx02305aspx0htmlEmneside
LimLimhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Lim.aspx02474aspx0htmlEmneside
Etiketter og afsmitningEtiketter og afsmitninghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Etiketter-og-afsmitning.aspx02286aspx0htmlEmneside
KeramikKeramikhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Keramik.aspx02442aspx0htmlEmneside
Aktiv og intelligent emballageAktiv og intelligent emballagehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aktiv-og-intelligent-paking.aspx02170aspx0htmlEmneside
Overfladebehandlinger og lakkerOverfladebehandlinger og lakkerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Overfladebehandlinger-og-lakker.aspx02538aspx0htmlEmneside
Analyser af fødevarekontaktmaterialerAnalyser af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Analyser-af-fødevarekontaktmaterialer.aspx018603aspx0htmlEmneside
GenbrugsflaskerGenbrugsflaskerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Genbrug.aspx02336aspx0htmlEmneside
PlastPlasthttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Plast.aspx02558aspx0htmlEmneside
Papir og papPapir og paphttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Papir-og-pap.aspx02547aspx0htmlEmneside
Brugt procesudstyrBrugt procesudstyrhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Brugt-procesudstyr.aspx02219aspx0htmlEmneside
GlasGlashttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Glas.aspx02340aspx0htmlEmneside
Metaller og legeringerMetaller og legeringerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Metaller-og-legeringer.aspx02497aspx0htmlEmneside
Kontrol af plastredskaber fra Kina og HongkongKontrol af plastredskaber fra Kina og Hongkonghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kontrol-af-plastredskaber-fra-Kina-og-Hong-Kong.aspx02454aspx0htmlEmneside

Ændret 1. august 2017