Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Liste over planter og stoffer med risikovurderinger

Fødevarestyrelsen har udarbejdet listen neden for over risikovurderinger af planter.

Fødevarestyrelsen bruger risikovurderinger ved kontrol med kosttilskud med planteingredienser og andre stoffer. Listen indeholder de risikovurderinger af planter, som DTU Fødevareinstituttet har foretaget for Fødevarestyrelsen siden 2009. For hver plante er der én risikovurdering, og har DTU Fødevareinstituttet foretaget flere risikovurderinger gennem tiden, ligger der kun den nyeste og mest opdaterede.

Listen indeholder også de planter og stoffer, som er forbudt at anvende i EU i fødevarer og kosttilskud. Her er det den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, der har foretaget risikovurderingerne.
Listen er alene vejledende. Fødevarestyrelsen opdaterer listen løbende, når der er ny viden.

​Liste over planter og stoffer med risikovurderinger

​Latinsk navn  

​Synonymnavn(e)

​Link(s) til risikovurdering(er)

Alisma plantago-aquatica
Vejbred-skeblad

Risikovurdering af 9. juni 2011 (pdf) 

Supplerende notat af 10. juli 2015 (pdf) 

 

Camellia sinensis

Grøn te

EFSA’s vurdering af 14. marts 2018 (pdf) 

​Cimicifuga racemosa

​Sort slangerod
Sølvlysrod
Black cohosh

Risikovurdering af 28. september 2009

​Ekstrakt af Citrus aurantium L (synefrin)
​Pomerans

Risikovurdering af 12. december 2014

​1,3-dimethylamylamine

​DMAA
4-methylhexan-2-amin
4-methyl-2-hexanamin

Risikovurdering af 22. juni 2016 (pdf) 

​Ephedra L

​Ephedra-slægten
Ledris
Ma huang
​Forbudt at anvende i fødevarer og kosttilskud i EU, jf. forordning 1925/2006

​Garcinia cambogia

​Garcinia gummi-gutta (L.) Roxb

Risikovurdering af 4. oktober 2018 (pdf) 

​Huperzia serrata (Thunb.) indeholder stoffet Huperzin A
​Lycopodium serratum Thunb. 

Risikovurdering af 21. april 2016 (pdf) 

​Leipidium meyenii

​Maca
Leipidium peruvianum Chacon.

Risikovurdering af 4. april 2011 (pdf)

​Ocimum tenuiflorum L.

​Hellig basilikum
O. sanctum L

Risikovurdering af 10. juli 2019 (pdf)

​Hypericum perforatum

​Prikbladet perikon (perikum)

Risikovurdering af 14. januar 2019 (pdf) 

​Pausinystalia johimbe

​Johimbe
Yohimbe

​Forbudt at anvende i fødevarer og kosttilskud i EU, jf. forordning 1925/2006
​Polygonum Multiflorum Thunb

​He-shou-wu
Ho-shou-wo
Storkonval
Mangeblomstret pileurt
Fo-ti
Helxine multiflorum
Pleuropterus cordatus
Chinese cornbind

Risikovurdering af 4. oktober 2018 (pdf)

​Tribulus terrestris L.

​Malteserkors
Rumpetron

Risikovurdering af 18. august 2014 (pdf) 

 

Liste over farlige stoffer uden risikovurdering som Fødevarestyrelsen betragter som faglige

Navn​

​Beskrivelse
​2,4-dinitrophenol (DNP)

​Stoffet er et gult pulver, som enten sælges i pulverform eller i kapsler, typisk på udenlandske hjemmesider.

Det aktive stof bliver markedsført til slankeformål, men bruges også i bodybuilderverden. I kombination med andre præsentationsfremmende kan DNP give alvorlige bivirkninger.

Siden 2015 er der alene i England mindst 13 personer, som er døde efter at have taget DNP.

DNP ændrer bl.a. forbrændingen i kroppen, hvilket øger kroppens temperatur, så man risikerer dødelig overophedning.

Fødevarestyrelsen fraråder forbrugere at indtage produkter med DNP.

 

Ændret 14. februar 2020