Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Lim

Lim bruges blandt andet til etiketter og er fremstillet af mange kemiske stoffer.

​​​Li​m er bindemidler, der bruges til at sikre vedhæftning af forskellige lag i flerlagsmaterialer, samt til fx etiketter.

Hovedtyperne er:

  1. lim, som er opløselig i vand (kan fx være stivelsesbaseret, kaseinbaseret eller syntetisk lim)
  2. lim, der kan dispergeres i vand, fx homopolymerer
  3. varme-smeltende lim og
  4. polyurethan-baseret, reaktiv lim 

Lim bruges i stor udstrækning i flerlagsmaterialer, til at fastholde etiketter og til stabilisering af papir fremstillet af genvundne fibre.

Lim er fremstillet af mange kemiske stoffer, bl.a. ved polymerisering af aromatiske og alifatiske isocyanater til polyurethan. Desuden findes epoxylime og UV-hærdende lime.

Ved brug af disse limtyper sker der en hærdning, og det er af afgørende betydning for risikoen for afsmitning fra lim, at hærdningen (polymeriseringen) får lov at forløbe til ende. Ved kontakt med vand kan der dannes aminer ud fra isocyanater.

Der anvendes forskellige stoffer ved fremstilling af lim, og de kan i princippet alle migrere ud i fødevaren. Mange af de stoffer, der anvendes, er ikke vurderet sundhedsmæssigt. Derfor er det ikke muligt at afgøre, om stofferne påvirker sundheden.

Fødevarestyrelsen har tidligere gennemført en kontrolkampagne af afsmitning af primære aromatiske aminer fra lim, hvor der ikke blev fundet problemer.

Evt. afsmitning fra lim skal vurder​es efter bestemmelserne i forordning nr. 1935/2004, artikel 3.

Ved vurderingen kan den amerikanske lovgivning fra FDA anvendes som støtte. Her er lim bl.a. reguleret i 21CFR 175.105. Vær opmærksom på, at det er forudsat, at limen skal adskilles fra fødevaren med en funktionel barriere. I FDA 21CFR 175.125 er der også fastsat bestemmelser for anvendelse af lim i direkte kontakt med fødevarer som frugter og grøntsager. I de tyske bestemmelser, BgVV, er lim også omfattet med specifikke bestemmelser.

Adhesives in food contact materials an​d articles
 

Lovstof og regler
 

 

 

SilikonerSilikonerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Silikoner.aspx02602aspx0htmlEmneside
TræTræhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Træ.aspx02653aspx0htmlEmneside
Porcelæn og fajancePorcelæn og fajancehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fajance.aspx02290aspx0htmlEmneside
KorkKorkhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kork.aspx02458aspx0htmlEmneside
IonbyttereIonbytterehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ionbyttere.aspx02432aspx0htmlEmneside
TrykfarveTrykfarvehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Trykfarve.aspx02659aspx0htmlEmneside
StenmaterialerStenmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stenmaterialer.aspx02629aspx0htmlEmneside
GummiGummihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Gummi.aspx02350aspx0htmlEmneside
MaterialetyperMaterialetyperhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Materialetyper.aspx02494aspx0htmlEmneside
TekstilerTekstilerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekstiler.aspx02649aspx0htmlEmneside
Additiver og dual-use additiverAdditiver og dual-use additiverhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Additiver-og-dual-use-additiver.aspx02160aspx0htmlEmneside
Sundhedsmæssige vurderinger af fødevarekontaktmaterialerSundhedsmæssige vurderinger af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Sundhedsmæssig-vurdering-af-fødevarekontaktmaterialer.aspx02632aspx0htmlEmneside
FlerlagsmaterialerFlerlagsmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Flerlagsmaterialer.aspx02305aspx0htmlEmneside
Etiketter og afsmitningEtiketter og afsmitninghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Etiketter-og-afsmitning.aspx02286aspx0htmlEmneside
KeramikKeramikhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Keramik.aspx02442aspx0htmlEmneside
Aktiv og intelligent emballageAktiv og intelligent emballagehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aktiv-og-intelligent-paking.aspx02170aspx0htmlEmneside
Overfladebehandlinger og lakkerOverfladebehandlinger og lakkerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Overfladebehandlinger-og-lakker.aspx02538aspx0htmlEmneside
Analyser af fødevarekontaktmaterialerAnalyser af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Analyser-af-fødevarekontaktmaterialer.aspx018603aspx0htmlEmneside
GenbrugsflaskerGenbrugsflaskerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Genbrug.aspx02336aspx0htmlEmneside
PlastPlasthttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Plast.aspx02558aspx0htmlEmneside
Papir og papPapir og paphttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Papir-og-pap.aspx02547aspx0htmlEmneside
Brugt procesudstyrBrugt procesudstyrhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Brugt-procesudstyr.aspx02219aspx0htmlEmneside
GlasGlashttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Glas.aspx02340aspx0htmlEmneside
Metaller og legeringerMetaller og legeringerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Metaller-og-legeringer.aspx02497aspx0htmlEmneside
Kontrol af plastredskaber fra Kina og HongkongKontrol af plastredskaber fra Kina og Hongkonghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kontrol-af-plastredskaber-fra-Kina-og-Hong-Kong.aspx02454aspx0htmlEmneside
​Mærkning af fødevarekontaktmaterialer​Mærkning af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning.aspx02484aspx0htmlEmneside

Ændret 25. juli 2017