Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Laktosefri produkter

Laktosefri produkter er beregnet til personer med laktoseintolerans.

​​​​Laktosefri produkter er produkter, som er beregnet til personer med laktoseintolerans. Det kan fx være mælk, hvor laktose (mælkesukker) er fjernet, fx ved enzymatisk spaltning af laktose.

Krav til mærkning og markedsføring af laktosefri produkter finder du længere nede på denne side​.

Hvad er laktose og laktoseintolerans?
Laktose er en sukkertype, der findes i mælk.
 
Laktoseintolerans, også kaldet mælkesukker-intolerans, er en tilstand, hvor man mangler enzymet laktase i tyndtarmens slimhinde, som normalt spalter laktose (mælkesukker) til simplere sukkertyper (glucose og galactose) . Den ikke-spaltede laktose kan ikke optages i tyndtarmen og fortsætter derfor videre til tyktarmen, hvor noget af det vil blive forgæret og forårsage mavesmerter og oppustethed, mens andet binder vand fra tarmindholdet, hvorved afføringen bliver tyndere og hyppigere.
 
Hovedparten af Jordens voksne befolkning har laktoseintolerans, men en stor del af befolkningen i Nordeuropa og Nordamerika har bevaret evnen til at optage mælkesukker. De fleste spædbørn (0-3 år) har særdeles god evne til at optage mælkesukker.
 
Mærkning og markedsføring
Laktosefri produkter skal markedsføres i overensstemmelse med mærkningsforordningen, herunder kravet om, at man ikke må vildlede forbrugeren ved at give indtryk af eller angive, at en fødevare har særlige egenskaber, når alle lignende fødevarer har samme egenskaber.
 
Det forventes, at EU-Kommissionen på et tidspunkt vil udarbejde særlige regler for mærkning og sammensætning af fødevarer, der er laktosefri eller har et reduceret indhold af laktose.
 
For sammensatte produkter, hvor der i stedet for mælk eller mælkebestanddele anvendes mælkefri ingredienser, anbefaler Fødevarestyrelsen, at sådanne produkter evt. mærkes med "uden mælk", "uden mælkebestanddele" eller lignende, i stedet for "laktosefri".
 

Vejledende grænseværdier

De vejledende grænseværdier for "laktosefri" og "lavt indhold af laktose", som Danmark (og de øvrige nordiske lande) har haft i en årrække, vil være gældende indtil der gælder harmoniserede EU-regler.
 
Fødevarestyrelsens vejledende grænseværdier er som følger:
  • "Laktosefri": Maks. 0,01 g laktose per 100 g.
  • "Lav laktose" eller "laktosefattig": Maks. 1 g laktose per 100 g.
 
Læs mere
Lovstof og regler

 

 

Information vedrørende mærkning af slagtemetoderInformation vedrørende mærkning af slagtemetoderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Information-vedroerende-maerkning-af-slagtemetoder.aspx02429aspx0htmlEmneside
Brug af forbrugerpanel ved vurdering af vildledende mærkning af fødevarerBrug af forbrugerpanel ved vurdering af vildledende mærkning af fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forbrugerpanel_vurdering_vildledende_maerkning_foedevarer.aspx018621aspx0htmlEmneside
Glutenfri produkterGlutenfri produkterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Glutenfri-produkter.aspx02341aspx0htmlEmneside
Oprindelsesangivelse for fødevarer fra Israel og israelsk besatte områderOprindelsesangivelse for fødevarer fra Israel og israelsk besatte områderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oprindelsesangivelse-for-foedevarer-fra-Israel-og-israelsk-besatte-omraader.aspx02533aspx0htmlEmneside
Oplysning om allergenerOplysning om allergenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oplysning-om-allergener.aspx02532aspx0htmlEmneside
HestekødHestekødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hestekoed.aspx02359aspx0htmlEmneside
BlåbærBlåbærhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Blåbær.aspx02211aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx02485aspx0htmlEmneside
Danske beskyttede produkterDanske beskyttede produkterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Beskyttede-produkter.aspx014802aspx0htmlEmneside
Beskyttede fødevarebetegnelserBeskyttede fødevarebetegnelserhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Beskyttede-fødevarebetegnelser.aspx017675aspx0htmlEmneside
VarespecifikationerVarespecifikationerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Varespecifikationer.aspx014676aspx0htmlEmneside
NæringsdeklarationerNæringsdeklarationerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Næringsdeklarationer.aspx013017aspx0htmlEmneside
Vejledning om økologiske fødevarerVejledning om økologiske fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Vejledning-om-økologiske-fødevarer.aspx017018aspx0htmlEmneside
FødevarekvalitetFødevarekvalitethttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fødevarekvalitet.aspx02309aspx0htmlEmneside
Kontrol med beskyttede betegnelserKontrol med beskyttede betegnelserhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kontrol-med-beskyttede-betegnelser.aspx02456aspx0htmlEmneside
Ø-mærketØ-mærkethttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ø-mærket.aspx02526aspx0htmlEmneside
Markedsføring af kosttilskudMarkedsføring af kosttilskudhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Markedsføring-af-kostilskud.aspx012514aspx0htmlEmneside
​Mærkning af fødevarekontaktmaterialer​Mærkning af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning.aspx02484aspx0htmlEmneside
Vildledende mærkning af fødevarerVildledende mærkning af fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Vildledende-mærkning-af-fødevarer.aspx02690aspx0htmlEmneside
KvalitetsanprisningerKvalitetsanprisningerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kvalitetsanprisninger.aspx02463aspx0htmlEmneside
Ernærings- og sundhedsanprisningerErnærings- og sundhedsanprisningerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ernaerings-og-sundhedsanprisninger.aspx012977aspx0htmlEmneside
Mærkning af genmodificerede fødevarerMærkning af genmodificerede fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning-om-GMO-i-fødevarer.aspx02489aspx0htmlEmneside
EU’s økologilogoEU’s økologilogohttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/EU_okologilogo.aspx013395aspx0htmlEmneside
Fødevarer markedsført til sportsfolk Fødevarer markedsført til sportsfolk https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Sportsprodukter.aspx02623aspx0htmlEmneside
Mærkning med økologiMærkning med økologihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning-med-økologi.aspx013186aspx0htmlEmneside
Handelsnormer og varestandarderHandelsnormer og varestandarderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Handelsnormer-og-varestandarder.aspx014675aspx0htmlEmneside

Ændret 16. maj 2018