For at mindske risiko for spredning af smitte fra køkken- og madaffald samt tidligere fødevarer til dyr og mennesker er der regler for indsamling, transport og lagring, inden det transporteres videre til biogasanlæg, i komposteringsanlæg eller til forbrænding.
Lagrene skal godkendes af Fødevarestyrelsen, og der er krav til indretning og drift, samt krav til transporten til og fra lageret. Kravene skal mindske risiko for spredning af smitte, og sikre, at der er fuld sporbarhed for produkterne.
Du skal være opmærksom på, at der kan være flere krav til lagrene, f.eks. miljøkrav, som varetages af kommunerne. Du henvises til Miljøstyrelsen eller de enkelte kommuner vedrørende miljøreglerne for omlastning af KOD (kildesorteret organisk dagrenovation).
Læs mere om indsamling og transport af køkken- og madaffald og tidligere fødevarer
Godkendelse
Lagrene skal være godkendt efter artikel 24, punkt 1, litra i) i forordningen om animalske biprodukter.
Du kan henvende dig her til Fødevarestyrelsen for at godkendt dit lager Ansøgning om godkendelse eller registrering
Indretning og drift
Der er en række krav til indretning og drift af et lager, hvor der omlastes og/eller oplagres køkken- og madaffald og tidligere fødevarer, herunder at:
- Lageret skal på passende måde være adskilt fra andre virksomheder som f.eks. slagterier. Indretning af lagrene skal sikre, at hvis lageret bruges til andet end køkken- og madaffald og tidligere fødevarer, som er kategori 3 materiale, skal kategorierne holdes indbyrdes adskilt.
Lagre, der anvendes til flere kategorier af animalske biprodukter skal være godkendt dertil, og det skal til enhver tid sikres, at kategorierne holdes indbyrdes adskilt. Vær opmærksom på at køkken- og madaffald fra international fart er kategori 1 materiale, og må kun omlastes og oplagres på lagre, der er godkendt til kategori 1 materiale.
- Lageret skal have et overdækket område til modtagelse og afsendelse af produkter, medmindre produkterne ledes bort via installationer, der hindrer spredning af risici for folke- og dyresundheden, f.eks. gennem lukkede rør til flydende produkter.
Ved anvendelse af særlige hygiejne foranstaltninger og fysisk indretning af lagrene – kan direkte omlastning foregå udendørs - med direkte aflæsning til lækagesikret container. Dette kræver at virksomheden har specifikke hygiejne procedurer/egenkontrol og bemanding, der sikrer at evt. spild i forbindelse med omlastningen straks samles op, og at modtagecontainer straks lukkes til alle sider, inkl opadtil, efter hver omlastning.
- Lageret skal være således indrettet, at det er let at rengøre og desinficere. Gulvene skal være indrettet så væsker let kan bortledes.
- Lageret skal have passende ordninger til beskyttelse mod skadedyr.
- Lageret skal have passende faciliteter til rengøring og desinficering af de containere eller beholdere, som produkterne modtages i, og af de transportmidler, de transporteres i.
Der henvises til art. 19, samt bilag IX, kap II, afsnit 1 i forordning 142/2011 for de helt præcise formuleringer. Se under "Lovstof og Regler"
Hygiejnekrav
- Under hele oplagringen skal produkterne behandles og oplagres adskilt fra andre varer og på en sådan måde, at spredning af sygdomme hindres.
- Animalske biprodukter skal oplagres hensigtsmæssigt under passende temperaturforhold, indtil de afsendes igen.
Der henvises til art. 19, samt bilag IX, kap II, afsnit 2 i forordning 142/2011 for de helt præcise formuleringer. Se under "Lovstof og Regler"
Hvad er køkken- og madaffald og tidligere fødevarer?
Læs mere om, hvad der menes med køkken- og madaffald samt tidligere fødevarer, der indsamles til biogasanlæg.
Link til side om indsamling af køkken- og madaffald samt tidligere fødevarer til biogasanlæg
Hvilke virksomheder modtager køkken- og madaffald samt tidligere fødevarer fra et lager?
Håndteringsanlæg, der modtager animalsk materiale. De kaldes også forbehandlingsanlæg.
Biogasanlæg, der modtager animalsk materiale.
Læs mere om biogasanlæg
Komposteringsanlæg, der modtager animalsk materiale .
Læs mere om komposteringsanlæg
Affaldsforbrændingsanlæg, der modtager animalsk materiale til forbrænding eller medforbrænding.
Link til regler om animalske biprodukter
Ændret 16. februar 2023