Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fødevarekontaktmaterialer af kork

Kork kommer fra korkegen og bliver blandt andet brugt til vinpropper.

​Kork er ​​​et materiale, der kommer fra korkegen, Quercus Suber L. Kork bliver især brugt som propper i kontakt med vin og i mindre udstrækning i kontakt med andre fødevarer.

Genstande af kork kan bestå af et helt stykke eller to til flere mindre korkstykker, som er limet sammen. Det vides ikke, om limen ​kan give anledning til afsmitning. Kork kan være overfladebehandlet fx med et lag af silikone, paraffin eller voks. Korkpropper kan desuden have farvetryk på overfladen. 

Overfladebehandlingen og/eller trykket skal også være omfattet af egenkontroldokumentationen. 

Kork kan desuden være kontamineret med mikrosvampe, bakterier og stoffer som trichlorphenoler og pentachlorphenol. Forurening med chlorphenoler kan give afsmag til fx vin.

Europarådet har udarbejdet en reso​​lution om korkpropper og andre korkmaterialer og
​-genstande bestemt til kontakt med fødevarer. Resolutionen kan evt. bruges som vejledning ved vurdering af et konkret produkt. Vær opmærksom på, at listen over stoffer i kork ikke er en positivliste over tilladte stoffe​r. Den kan kun bruges som en støtte til en egentlig vurdering.

Europarådets resolution om korkprop​per og andre korkmaterialer og -​genstande

​​​
Ændret 27. november 2019