Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Kontrol af plastkøkkenredskaber fra Kina og Hongkong

​EU har vedtaget, at plastkøkkenredskaber af polyamid eller melamin fra Kina eller Hongkong skal kontrolleres ved indførslen til EU. Det betyder, at alle sendinger der indføres til Danmark skal forhåndsanmeldes til Fødevarestyrelsen, som laver dokumentkontrol på dem alle og analytisk stikprøvekontrol af 10% af dem, før de kan frigives til salg i Danmark.

Plastkøkkenredskaber af polyamid og nylon fra Kina og Hong Kong kan afgive stoffer, som kan være skadelige for menneskers sundhed.

Forordning (EU) nr. 284/2011

​Alle sendinger med oprindelse i eller afsendt fra Kina eller Hongkong skal være ledsaget af en erklæring og mindst én laboratorierapport. Laboratorierapporten skal godtgøre, at køkkenredskaber af polyamid ikke afgiver primære aromatiske aminer til fødevarer i målelige mængder, og at køkkenredskaber af melamin ikke afgiver formaldehyd til fødevarer i mængder, der overstiger 15 mg/kg.

 

Plastkøkkenredskaber omfattet af importrestriktionen

Definitionen af "plast" har inden for de seneste år ændret sig, og vi har blandt andet set en øget brug af fyldstoffer som eksempelvis bambus. Produktet betegnes som plast, så længe det er plasten, der udgør den strukturelle bestanddel af materialet, altså er den del der holder materialet sammen. Andelen af fyldstof i produktet har ingen betydning.

Du kan læse mere om plast, herunder plast tilsat bambus, på fødevarestyrelsens emneside om plast.

Fødevarestyrelsens emneside om plast 

 

Forhåndsanmeldelse af plastkøkkenredskaber fra King og Hong Kong
Importører af de pågældende køkkenredskaber skal forhåndsanmelde importen til fødevareenheden mindst to arbejdsdage inden den forventede import. Der skal oplyses om forventet dato og tidspunkt for sendingens fysiske ankomst til landet.
 
Kontrol af plastkøkkenredskaber fra Kina og Hong Kong
Alle sendinger skal underkastes dokume​ntkontrol ved indførslen til EU, hvor erklæringen og ledsagende laboratorierapporter gennemgås. 10 % af sendingerne skal underkastes identitetskontrol og fysisk kontrol, herunder laboratorieanalyse.
 
Dokumentkontrollen skal foregå hos fødevareenhederne.
 
Identitetskontrollen og den fysiske kontrol, herunder prøveudtagning til laboratorieanalyse, skal foregå på et af de grænsekontrolsteder, der er anført på listen over kontrolsteder jf. forordning 284/2011
 
 
Toldangivelse af plastkøkkenredskaber fra Kina og Hong Kong
Importørerne skal ved toldangivelsen opgive KN-kode 3924 10 00 11 (køkkenredskaber af polyamid og melamin afsendt fra Kina eller Hongkong).
 
EUs vejledning for plastkøkkenredskaber fra Kina og Hong Kong
På EU's hjemmeside findes diverse vejledninger, kontaktoplysninger til de kompetente myndigheder i andre EU-lande, en skrivbar erklæring på bl.a. dansk og engelsk samt flere andre nyttige oplysninger.

EU's hjemmeside (skrivbar erklæring m.m.)

Skrivbar erklæring (dansk)
 
Fokus på tydelig identifikation af plastkøkkenredskaber fra Kina og Hong Kong
Importører af plastkøkkenredskaber fra Kina og Hongkong bedes være opmærksomme på, at partierne skal mærkes med tydelig identifikation (f.eks. LOT-​nr.).
 
Ændret 10. december 2019