Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Konsistensmidler E 400-499

Konsistensmidler kan påvirke en fødevares konsistens på mange forskellige måder.

Emulgatorer gør det lettere at sammenblande vand og olie, og derfor bliver de bl.a. brugt i fremstilling af margarine.

Fortyknings- og geleringsmidler gør derimod fødevarer mere tyktflydende. Fugtighedsbevarende midler kan beskytte maden mod udtørring, mens stabilisatorer fx kan forhindre mayonnaise i at skille eller kakaomælk i at få bundfald.

Allergi og overfølsomhed

Konsistensmidler forbindes ikke med allergi eller overfølsomhed.

Søg E-numre i EU's database her

Eksempler på konsistensmidler: 

​E-nr.

Navn

Formål/
funktion

Tilsættes fx disse fødevarer

Fremstilling
(naturlig eller syntetisk)

Fortykningsmiddel og stabilisator:

E 400
til
E 405 
Alginsyre og
alginater, som fx
calciumalginat 
Gør fødevarer mere
tyktflydende og
stabiliserer
deres konsistens.
Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. Alginsyre og alginater bruges typisk i is for at give en flødeagtig konsistens. Carrageenan bruges typisk i kakaomælk for at undgå, at kakaopartiklerne klumper sammen. Naturligt. Det er et kulhydrat, der udvindes fra tang.
E 407 Carrageenan  Naturligt. Det er et kulhydrat, der udvindes fra alger.
E 412  Guargummi Gør fødevarer mere tyktflydende og stabiliserer deres konsistens. Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. Guargummi bruges typisk i is, så det bedre kan tåle at blive tøet og frosset. Arabisk gummi bruges typisk i slik for at undgå, at sukkeret krystalliserer, og som bærestof for farve- og aromastoffer. Naturligt. Det er et kulhydrat, der udvindes af frøene fra guarplanten (en bælgplante, der ligner soja).
E 414  Arabisk gummi Naturligt. Det er et kulhydrat, der udvindes fra akacietræer.
E 420 Sorbitol  Stabiliserer og blødgør fødevarers konsistens. Bruges desuden som erstatning for sukker. Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejde fødevarer undtagen drikkevarer. Bruges typisk i is for at undgå udkrystallisering og gøre konsistensen mere blød. Forekommer naturligt i mange frugter, som fx rønnebær, æbler og pærer. 
E 440  Pektin Gør fødevarer mere tyktflydende. Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. Bruges typisk i produkter med et højt sukkerindhold, som fx marmelade, desserter, is og ketchup. Naturligt. Det fremstilles ud fra appelsin- og citronskaller, men findes i mange frugter og grøntsager.

Emulgator:

E 431
til
E 436
Polysorbater Bruges både som stabilisator og emulgator; 
sidstnævnte gør det muligt at blande to væsker, der normalt ikke er blandbare.
E 431 må kun bruges i vin. De øvrige må bl.a. bruges i slik, tyggegummi, is, kager, desserter, frugtgrød, suppe og mayonnaise. Syntetisk. Fremstilles ved en reaktion mellem sorbitol (E 420), fedtsyrer og ethylenoxid.

Fugtighedsbevarende middel:

E 460 
til
​E 469
Modificerede celluloser Bruges bl.a. til at holde på vandet, så maden beskyttes mod udtørring. Bruges desuden til at gøre fødevarer mere tyktflydende og stabiliserer deres konsistens. Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. Bruges typisk i kageovertræk til at holde på vandet og i slik for at undgå, at sukkeret krystalliserer. Cellulose er et kulhydrat, der fremstilles ud fra træmasse eller bomuld.

 

Ændret 15. juli 2021