E-nr. | Navn
| | Tilsættes fx disse fødevarer | Fremstilling (naturlig eller syntetisk) |
E 200 til E203 | Sorbinsyre og sorbater, fx calciumsorbat | Hæmmer væksten af især gær- og skimmelsvampe (mug)
samt visse bakterier.
Benzoesyre og benzoater har størst effekt i et surt miljø, hvorfor der ofte tilsættes citronsyre (E 330) samtidig. | Frugtgrød, marmelade,
syltede grøntsager, pålægssalater, sennep, ketchup, slik, frugt- og grøntsagssaft, læskedrikke | Sorbinsyre og dens salte, sorbater, forekommer naturligt i fødevarer som fx kirsebær og tomater, men fremstilles syntetisk. |
E 210 til E 219 | Benzoesyre og benzoater, fx natrium- eller calciumbenzoat | Benzoesyre kan udvindes fra det naturlige produkt benzoeharpiks, men fremstilles ofte syntetisk. Benzoater fremstilles ud fra benzoesyre. |
E 220 til E 228 | Svovldioxid og sulfitter, fx calciumsulfit | Hæmmer væksten af især bakterier, men også gær- og skimmelsvampe (mug). Bruges desuden som antioxidant i fx tørrede abrikoser, hvor det bevarer deres lyse farve. | Tørret frugt og grønt, syltede grøntsager, marmelade, kiks, krebsdyr, blæksprutter, slik, sennep, vin, frugt- og grøntsagssaft, læskedrikke | Svovldioxid er en luftart, der dannes ved forbrænding af svovl. Sulfitter er de salte, der dannes, når svovldioxid blandes med vand. |
E 249 til E 252 | Kalium- eller natriumnitrit
og -nitrat | Hæmmer væksten af bakterier, især typen C. botulinum, der forårsager pølseforgiftning. Samtidig kan stofferne regulere kødprodukters smag og give dem en rødlig farve. | Kødprodukter som fx bacon, skinke, spegepølse og andre pølser. Nitrat må desuden bruges i kryddersild og bestemte oste. | Nitrat forekommer naturligt i planter, herunder visse grønsager. Med tiden omdannes nitrat i fødevarer til nitrit |
E 260 til E 263 | Eddikesyre og acetater, fx natrium- eller calciumacetat | Hæmmer væksten af de fleste sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer. Bruges desuden til at regulere surhedsgraden og give smag. | Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer. | Eddikesyre kan fremstilles syntetisk eller naturligt ved gæring af alkohol. Acetaterne er salte, der fremstilles af eddikesyre. |
E 270 | Mælkesyre | Har en konserverende effekt og forstærker effekten af antioxidanter. Bruges desuden til at regulere surhedsgraden og give smag. | Kan fremstilles syntetisk eller naturligt ved gæring af kulhydrater. |
E 296 | Æblesyre | Forekommer vidt udbredt i naturen, fx i æbler, men fremstilles syntetisk. |