Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Konserveringsstoffer E 200-299

Konserveringsstoffer kan forlænge madens holdbarhed ved at hæmme væksten af sygdomsfremkaldende bakterier. Vi kender princippet fra salt, sukker og kølig opbevaring.

​​Konserveringsstoffer anvendes i mange​​ typer af fødevarer for at forlænge holdbarheden og undgå, at forbrugerne bliver syge af bakterievækst.

​​Konserveringsstoffer er ligesom alle and​re tilsætningsstoffer risikovurderet og godkendt i bestemte produkter og mængder. 

Allergi og overfølsomhed

Svovldioxid og sulfitter er allergene stoffer, som skal mærkes som sådan på de fødevarer, hvori de er anvend​​t. Derudover kan nogle forbrugere være overfølsomme overfor bestemte konserveringsstoffer. Det drejer sig særligt om sorbinsyre og sorbater, benzoesyre og benzoater. 

 

Eksempler på konserveringsstoffer:​​​​​​​

E-​nr.
Navn
Fo​rmål/funktion
Tilsættes fx
disse fødevarer
Fremstilling 
(naturlig eller syntetisk)
E 200
til
E203      
Sorbinsyre og sorbater, fx calciumsorbatHæmmer væksten af især gær- og skimmelsvampe (mug)
samt visse bakterier.
Benzoesyre og benzoater har størst effekt i et surt miljø, hvorfor der ofte tilsættes
citronsyre (E 330) samtidig.
Frugtgrød, marmelade,
syltede grøntsager,
pålægssalater, sennep, ketchup, slik, frugt- og grøntsagssaft, læskedrikke
Sorbinsyre og dens salte, sorbater, forekommer naturligt i fødevarer som fx kirsebær og tomater, men fremstilles syntetisk.
E 210
til
E 219
Benzoesyre og benzoater, fx natrium- eller calciumbenzoatBenzoesyre kan udvindes fra det naturlige produkt benzoeharpiks, men fremstilles ofte syntetisk.
Benzoater fremstilles ud fra benzoesyre.
E 220
til
E 228
Svovldioxid og sulfitter, fx calciumsulfitHæmmer væksten af især bakterier, men også gær- og skimmelsvampe (mug). Bruges desuden som antioxidant i fx tørrede abrikoser, hvor det bevarer deres lyse farve.Tørret frugt og grønt, syltede grøntsager, marmelade, kiks, krebsdyr, blæksprutter, slik, sennep, vin, frugt- og grøntsagssaft, læskedrikkeSvovldioxid er en luftart, der dannes ved forbrænding af svovl. Sulfitter er de salte, der dannes, når svovldioxid blandes med vand.
E 249
til
E 252
Kalium- eller natriumnitrit
og -nitrat
Hæmmer væksten af bakterier, især typen C. botulinum, der forårsager pølseforgiftning. Samtidig kan stofferne regulere kødprodukters smag og give dem en rødlig farve.Kødprodukter som fx bacon, skinke, spegepølse og andre pølser.
Nitrat må desuden bruges i kryddersild og bestemte oste.
Nitrat forekommer naturligt i planter, herunder visse grønsager. Med tiden omdannes nitrat i fødevarer til nitrit
E 260
til
E 263
Eddikesyre og acetater, fx
natrium- eller calciumacetat
Hæmmer væksten af de fleste sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer. Bruges desuden til at regulere surhedsgraden og give smag.Må bruges i alle de fødevarer, der generelt må indeholde tilsætningsstoffer, dvs. alle forarbejdede fødevarer.Eddikesyre kan fremstilles syntetisk eller naturligt ved gæring af alkohol. Acetaterne er salte, der fremstilles af eddikesyre.
E 270MælkesyreHar en konserverende effekt og forstærker effekten af antioxidanter. Bruges desuden til at regulere surh​edsgraden og give smag.Kan fremstilles syntetisk eller naturligt ved gæring af kulhydrater.
E 296ÆblesyreForekommer vidt udbredt i naturen, fx i æbler, men fremstilles syntetisk.

Ændret 11. januar 2023