Kvægsygdommen BSE (Bovin Spongiform Encephalopati) kaldes også kogalskab. Sygdommen opstår, hvis dyr, der er fodret med kød- og benmel fra inficerede dyr, udvikler sygdommen.
I England er der konstateret ca. 185.000 tilfælde af BSE. Man regner med, at køer og andre drøvtyggere risikerer at blive smittet, hvis de får foder, der indeholder kød- og benmel.
Forbudt at bruge kød- og benmel
I EU blev det i januar 1997 forbudt at bruge kød- og benmel og lignende ingredienser i foder til drøvtyggere. Fra 1. januar 2001 blev der indført en lang række yderligere restriktioner (det såkaldte foderforbud) omkring brugen af kød- og benmel, fiskemel og en række andre produkter, der bruges i foderindustrien.
1. januar 2010 var der konstateret 15 køer med BSE i Danmark. Endvidere er der fundet BSE hos 3 køer, der var eksporteret.
Kontrol af BSE, opsporing og smittekilder
Fødevarestyrelsen arbejder med opsporing af mulige smittekilder hos de smittede køer. Det undersøges, hvilke slags foder køerne har ædt i deres levetid, og der forsøges etableret en sammenhæng ud fra de oplysninger, man har om køerne.
Fødevarestyrelsen kontrollerer også de bedrifter og de virksomheder, der håndterer foder. Denne kontrol skal sikre, at landmænd og virksomheder overholder forbuddet.
Ændret 18. december 2019