Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Koffein

Koffein kan være tilsat en fødevare som et aromastof eller som et næringsstof.

​​​Koffein kan være tilsat en fødevare for at opnå en let bitter smag, men koffein kan også tilsættes med det formål at opnå en fysiologisk effekt. I førstnævnte tilfælde betragtes koffein som et aromastof. I sidstnævnte tilfælde betragtes koffein som et næringsstof. Reglerne for tilsætning af koffein er forskellige afhængig af, hvorfor stoffet er tilsat.  

Anvendelse af koffein som aromastof
​​​Koffein er et aromastof, da det giver en let bitter smag. Det findes derfor på EU-listen over aromastoffer. Koffein kan tilsættes en fødevare alene eller i form af et ekstrakt af fx guarana eller maté. 

Koffein må anvendes​​ som aromastof i 4 forskellige fødevarekategorier: mejeriprodukter, is, konfekture og ikke-alkoholholdige drikkevarer, og det må kun ske inden for de fastsatte grænser. 

Mærkning

Fødevarer, der er tilsat koffein som​​ aromastof, skal mærkes i overensstemmelse med reglerne i mærkningsforordningen.  Det betyder, at koffein tilsat som et aromastof skal angives ved den specifikke betegnelse i ingredienslisten umiddelbart efter betegnelsen »aroma«. 

Hvis koffein tilsættes til drikkevarer i en mængde på over 150 mg pr. liter, gælder der særlige krav om advarselsmærkning. Det bet​yder, at drikkevarer, der er tilsat koffein i en mængde på over 150 mg pr. liter, skal mærkes med følgende oplysning, der skal stå i samme synsfelt som produktets navn: “Højt koffeinindhold. Bør ikke indtages af børn eller gravide eller ammende kvinder”. Denne oplysning skal følges af en henvisning i parentes til koffeinindholdet udtrykt i mg pr. ​​100 ml. 

Ovenstående m​​ærkning gælder dog ikke for drikkevarer, der er fremstillet af kaffe, te, kaffe-ekstrakt eller te-ekstrakt, hvis fødevarebetegnelsen indeholder ordet ”kaffe” eller ”te”. Dette medfører således, at produkter markedsført under navne som fx ”kaffe-drik” og ”is-kaffe” er undtaget fra advarselsmærkningen.
 
Anvendelse af koffein som næringsstof
Fødevarer og drikkevarer, der er tilsat koffein som næringsstof, skal overholde de krav, der fremgår af bekendtgørelse om tilsætning af visse andre stoffer end vitaminer og mineraler til fødevarer. Der er i denne bekendtgørelse givet generel tilladelse til, at koffein blandt andet kan tilsættes til energidrikke i en mængde op til 32 mg pr. 100 ml.

Læs mere om dette i guiden: “Sådan markedsfører du føde- og drikkevarer tilsat vitaminer, mineraler eller andre stoffer”, som du finder nederst​​ på siden. 

Mærkning

For fødevarer tilsat koffein med et fysiologisk formål (næringsstof​​​) er det et krav, at produktet mærkes med følgende advarsel, der skal stå i samme synsfelt som varens betegnelse: “Indeholder koffein. Bør ikke indtages af ​​børn eller gravide”. 

Denne advarsel skal følges af en henvi​​sning i parentes til koffeinindholdet udtrykt i mg pr. 100 g/ml. 

Er der tale om drikkevarer med et indhold af koffein over ​150 mg per liter, skal produktet mærkes med følgende advarsel: ”Højt koffeinindhold. Bør ikke indtages af børn eller gravide eller ammende kvinder”. Advarslen skal stå i samme synsfelt som produktets navn, og advarslen skal følges af en henvisning i parentes til koffeinindholdet udtrykt i mg pr. 100 ml. ​

Ovenstående mærkning gælder dog ikke for drikkevarer, der​​​ er fremstillet af kaffe, te, kaffe-ekstrakt eller te-ekstrakt, hvis fødevarebetegnelsen indeholder ordet ”kaffe” eller ”te”. Dette medfører således, at produkter markedsført under navne som fx ”kaffe-drik” og ”is-kaffe” er undtaget fra kravet om advarselsmærkning. 

Er koffein farligt?
Koffein forekommer naturligt i kaffe, te, guara​​​na, kakao, kolanødder mv., men tilsættes også fødevarer i form af ekstrakter af disse planter eller som rent stof. 

Voksne

Som voksen kan du være tryg ved at indtage fx energidrikke solgt på det danske marked, men som med alle andre f​​ødevarer er et overdrevent forbrug ikke sundt. Den mængde koffein, som i dag tillades i en energidrik på 250 ml, svarer ca. til den mængde koffein, der findes i en kop kaffe. Voksne bør højst indtage 400 mg koffein pr. dag. En kop kaffe indeholder ca. 100 mg koffein.

Børn og unge

Energidrikke kan​​ være problematiske for børn og unge, idet selv et mindre indtag af koffein vil kunne medføre forbigående adfærdsforandringer, fx forøget uro, irritabilitet, nervøsitet og angst. Derfor frarådes det, at børn drikker energidrikke. 

Gravide og ammende 

Gravide og ammende bør ikke drikke mere end tre kopper kaffe om dagen og bør begrænse indtaget af andre koffeinholdige drikkevarer som fx te og læskedrikke. Læskedrikke, som fx almindelig cola, kan indeholde op til 150 mg koffein pr. liter. Energidrikke indeholder mere koffein og er mærket med "Højt koffeinindhold, bør ikke indtages af børn eller gravide eller ammende kvinder".

Læs mere på altomk​​ost.dk 
 
Fødevareundersøgelser om koffein
Lovstof og regler

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx02647aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx02511aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx02175aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx02630aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx02608aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx02185aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx02192aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx02299aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx02584aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx02196aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx02295aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx02548aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx02452aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx02453aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx02515aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx02651aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx02190aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx02485aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx02560aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx02615aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx02344aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx02498aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx02279aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx09602aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx02296aspx0htmlEmneside

Ændret 1. august 2017