Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fødevarekontaktmaterialer af keramik

Keramik er fremstillet af en blanding af uorganiske stoffer med et stort indhold af ler- eller kiselholdige materialer, der kan være tilsat små mængder organiske stoffer.

​Keramikgenstande bliver formet, og formen fastholdes varigt ved brænding. De kan være glaserede eller dekorerede.

Faktaark om keramik, glas og porcelæn

Bly og cadmium i keramik til fødevarer

Glasuren på keramik kan indeholde bly og cadmium. De eksisterende EU grænseværdier er ved at blive sat ned, da de er for høje og dermed sundhedsmæssigt uacceptable. De mest kritiske sundhedsmæssige effekter af bly er påvirkninger af centralnervesystemets udvikling, herunder evnen til at lære og huske. Videnskabelige undersøgelser tyder på, at små børn er mest følsomme. Cadmium kan skade nyrerne og er forbundet med en øget risiko for udvikling af kræft.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at producenter af keramik anvender glasur uden indhold af bly og cadmium, og at fødevarevirksomheder og forbrugere efterspørger keramik uden bly og cadmium.

EU Kommissionens arbejde med at sænke grænseværdierne for afsmitning af bly og cadmium fra keramik til fødevarer.

Ved vurdering af afgivelse af bly og cadmium, skelnes der mellem 3 kategorier af genstande:

Kategori I genstande

a. genstande, der ikke kan fyldes
b. g​enstande til påfyldning, hvis indre dybde målt mellem det laveste punkt og den       øverste kants vandrette plan er højst 25 mm (fladvarer)
c. Genstande bestemt til at drikkes af (mundranden)

Kategori II genstande

a. Genstande, der kan fyldes, med undtagelse af fladvarer

Kategori III​ genstande

a. Koge- og stegeredskaber​
b. Emballage og opbevaringsbeholdere med et indhold på over 3 liter.

Afgivelsen bestemmes ved analyse af ekstraktet efter ekstraktion med 4% eddikesyre i 24 timer ved 22°C. Metodeproceduren er beskrevet i Bekendtgørelse om fødevarekontaktmaterialer.

Råd til forbrugere om keramik til fødevarer
Glasuren på keramik kan indeholde bly og cadmium, som kan afgives til fødevarerne. Spørg forhandleren, om der er bly og cadmium i glasuren, og gå efter produkter, der er fremstillet uden bly og cadmium.
 
Vær forsigtig med egen indførsel af kunsthåndværk fra fx ferierejsen i udlandet. Se efter glas- og gaffelsymbolet eller andre oplysninger om, at genstanden er egnet til kontakt med fødevarer.​​​​
Ændret 27. november 2019