Ved indretning af en fødevarevirksomhed skal man være opmærksom på en række forhold. Der er særlige regler for, hvordan en fødevarevirksomhed skal indrettes, og hvordan virksomhedens fødevarer skal behandles og sælges.
Det er virksomhedens ansvar at overholde reglerne. Reglerne tager sigte på fødevaresikkerheden og på, at produktionen foregår hygiejnisk forsvarligt.
Inden man starter en fødevarevirksomhed op, skal virksomheden registreres og evt. autoriseres.
Læs mere her:
Find regler om indretning af fødevarevirksomhed
For at få et overblik over reglerne kan du hente hjælp i Hygiejnevejledningen, som beskriver reglerne om indretning, drift og hygiejne. I Hygiejnevejledningen kan du søge og finde reglerne for netop din type fødevarevirksomhed. Se hvordan ved at følge guiden nedenfor i den blå boks.
Nogle af de overordnede regler bliver beskrevet nedenunder.
Indretningen skal passe til virksomhedens aktiviteter
Virksomhedens lokaler skal passe til virksomhedens aktiviteter, så det ikke giver hygiejniske problemer. Opbevaring og håndtering af fødevarer skal foregå i lokaler, der er indrettet til formålet.
Det betyder bl.a., at lokalerne skal have en passende størrelse og være indrettet og udformet, så der er mulighed for en god hygiejnemæssig praksis og effektiv rengøring. Fx skal risikoen for krydsforurening fra råt kød og færdig mad minimeres.
Lokalerne skal være sikret mod skadedyr
Virksomheden skal sikre sig mod skadedyr, fx rotter, mus, måger, duer, kakerlakker og andre insekter.
Skadedyr er dyr, som kan have en negativ effekt på virksomhedens fødevarer eller har betydning for fødevaresikkerheden. Derfor skal virksomheden forebygge og bekæmpe skadedyr. Læs mere om skadedyrssikring i
Hygiejnevejledningens afsnit 18 her.
Reglerne om indretning og drift af fødevarevirksomheder står i en række EU-forordninger og bekendtgørelser.
Ændret 16. juli 2021