Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Indretning af fødevarevirksomhed

Fødevarevirksomheder skal være indrettet efter reglerne i fødevarelovgivningen.

​​​​Ved indretnin​​​g af en fødevarevirksomhed skal man være opmærksom på en række forhold. Der er særlige regler for, hvordan en fødevarevirksomhed skal indr​ettes, og hvordan virksomhedens fødevarer skal behandles og sælges. 

Det er virksomhedens ansvar at overholde​​ reglerne. R​​eglerne tager sigte på fødevaresikkerheden og på, at produktionen foregår hygiejnisk forsvarligt. 

Inden man start​​​er en fødevarevirksom​hed op, skal virksomheden registr​​eres og evt. autoriseres. 

Læs mere he​​​​​r om: 

Registrering eller ansøgn​​​ing om autorisation ​


Find regler om indretning af fødevarevirksomhed 

For at få et overblik over reglerne kan du hente hjælp i Hygiejnevejledningen, som beskriver reglerne om indretning, drift og hygiejne​​​. I Hygiejnevejledningen kan du søge og finde reglerne for netop din type fødevarevirksomhed. Se hvordan ved at følge guiden nedenfor i den blå boks.  

Nogle af d​e overordnede regl​​er bliver beskrevet nedenunder. 
 ​​
Indretningen skal passe til virksomhedens aktiviteter
Virksomhedens lokaler skal passe til virksomhedens​​ aktiviteter, så det ikke giver hygiejniske problemer. Opbevaring og håndtering af fødevarer skal foregå i lokaler, der er indrettet til formålet. 
 
Det betyder bl.a., at lokalerne skal have en passende størrelse og være indrettet og udformet, så der er m​​ulighed for en god hygiejnemæssig praksis og effektiv rengøring. Fx skal risikoen for krydsforurening fra råt kød og færdig mad minimeres.
 
Lokalerne skal være sikret mod skadedyr 
Virksomheden ​skal sikre sig mod skadedyr, fx rotter, mus, måg​​​er, duer, kakerlakker og andre insekter. 
 
Skadedyr er dyr, som kan have en neg​​​ativ effekt på virksomhedens fødevarer eller har betydning for fødevaresikkerheden. Derfor skal virksomheden forebygge og bekæmpe skadedyr. Læs mere om skadedyrssikring i Hygie​jnevejledningens afsnit 18 her.
 
Lovstof og regler
Reglerne om indretning og drift af fødevarevirkso​​​mheder står i en række EU-forordninger og bekendtgørelser. 
 

 

 

 

Rekvireret vejledningRekvireret vejledninghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Rekvireret-vejledning.aspx018874aspx0htmlEmneside
Leve- og bomiljøerLeve- og bomiljøerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Leve--og-bomiljøer.aspx02473aspx0htmlEmneside
Fiskegrej - rengøring og desinficeringFiskegrej - rengøring og desinficeringhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fiskegrej---rengøring-og-desinficering.aspx02301aspx0htmlEmneside
Kæledyr i restauranterKæledyr i restauranterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kaeledyr_i_restauranter.aspx02435aspx0htmlEmneside
Uddannelse i fødevarehygiejneUddannelse i fødevarehygiejnehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Uddannelse-i-fødevarehygiejne.aspx02661aspx0htmlEmneside
Køkkener i børneinstitutionerKøkkener i børneinstitutionerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Køkkener-i-børneinstitutioner.aspx02447aspx0htmlEmneside
Privat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenPrivat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Privat-madlavning-og-fødevarevirksomhed-under-bagatelgrænsen.aspx02562aspx0htmlEmneside
Førerhunde og servicehundeFørerhunde og servicehundehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Førerhunde-og-servicehunde.aspx02321aspx0htmlEmneside
Brugt procesudstyrBrugt procesudstyrhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Brugt-procesudstyr.aspx02219aspx0htmlEmneside
EfterskolekøkkenerEfterskolekøkkenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Efterskolekøkkener.aspx02262aspx0htmlEmneside
Rengøring og desinfektionRengøring og desinfektionhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Rengøring-og-desinfektion.aspx02577aspx0htmlEmneside
Selvbetjening af uindpakkede fødevarerSelvbetjening af uindpakkede fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Selvbetjening-af-uindpakkede-fødevarer.aspx02600aspx0htmlEmneside
Oversvømmelse i fødevarevirksomhedenOversvømmelse i fødevarevirksomhedenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oversvømmelse-i-fødevarevirksomheden.aspx02541aspx0htmlEmneside
Mobile fødevarevirksomhederMobile fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mobile-fødevarevirksomheder.aspx02501aspx0htmlEmneside
MarkedsboderMarkedsboderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Markedsboder.aspx02492aspx0htmlEmneside
Frugt og grønt i fødevarevirksomhederFrugt og grønt i fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Frugt--og-grøntvirksomhed.aspx02326aspx0htmlEmneside
Desinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrugDesinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrughttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Desinfektionsmidler-i-fødevareindustri-og-landbrug.aspx02240aspx0htmlEmneside
Forhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedForhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forhaandsgodkendelse-af-indretning-af-foedevarevirksomhed.aspx018625aspx0htmlEmneside
Fisk og fiskevarerFisk og fiskevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fisk-og-fiskevarer.aspx02302aspx0htmlEmneside
Skadedyr, fx rotter og mus, i fødevarevirksomhederSkadedyr, fx rotter og mus, i fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Skadedyrsbekæmpelse.aspx02603aspx0htmlEmneside

Ændret 1. august 2017