Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Overvågning af antibiotikaresistens

Fødevarestyrelsen overvåger løbende forekomsten af antibiotikaresistens i forskellige typer af bakterier i dyr og fødevarer.

Formålet med overvågningen er at følge udviklingen af forskellige typer resistens og efter behov igangsætte tiltag, der kan reducere resistensforekomsten. Overvågningen bruges også til at følge op på allerede igangsatte tiltag.

Fødevarestyrelsens overvågning af antibiotikaresistens består af en obligatorisk resistensovervågning, som er fastlagt af EU, suppleret med en række overvågningsprojekter som hvert år fastlægges af Fødevarestyrelsen.
 
EU-overvågning af antibiotikaresistens i dyr og kød
I EU-overvågningen undersøges dyr og kød for resistente Campylobacter Jejuni, E. coli og ESBL-producerende E. coli bakterier. Resistensbestemmelse af salmonellaprøver, som er indsamlet efter reglerne for mikrobiologiske kriterier for fødevarer på slagterier indgår også i EU-overvågningen. Reglerne for EU overvågning kan læses her og reglerne for mikrobiologiske kriterier, som salmonellaprøverne indsamles efter, kan læses her

Der er tale om en rullende overvågning, som i lige år overvåger slagtekyllinger og kyllingekød og i ulige år overvåger kalve under et år og svin samt svine-, kalve- og oksekød.
 
Fødevarestyrelsens supplerende overvågning af antibiotikaresistens i dyr og kød

Den supplerende overvågning tilrettelægges, så den støtter op om igangværende initiativer på antibiotikaresistensområdet. Fødevarestyrelsens overvågning har særlig fokus på bakterier og resistenstyper, som har betydning for mennesker. Her i blandt kan nævnes overvågning af ESBL-producerende E. coli bakterier i den danske kyllingeproduktion og i dansk og udenlandsk kyllingekød, som er blevet overvåget siden 2009 samt forskellige typer resistensgener, heriblandt ESBL-gener, der overvåges i slagtesvinekæden fra slagteri til detailledet. Derudover overvåges der også for resistens blandt salmonellabakterier fra slagtesvin og foder.

 

Afrapportering
EU overvågningen afrapporteres af EFSA - se rapporterne her    og i DANMAP - se hjemmesiden her: www.danmap.org
 

Fødevarestyrelsens projekter afrapporteres dels i DANMAP www.danmap.org  og dels på FVST.dk - se kontrolresultaterne her.


 
 

 

 

 

 

Ændret 14. juni 2018