Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Overvågning af antibiotikaresistens

Fødevarestyrelsen overvåger løbende forekomsten af antibiotikaresistens i forskellige typer af bakterier i dyr og fødevarer.

Formålet med overvågningen er at følge udviklingen af forskellige typer resistens og efter behov igangsætte tiltag, der kan reducere resistensforekomsten. Overvågningen bruges også til at følge op på allerede igangsatte tiltag.

Fødevarestyrelsens overvågning af antibiotikaresistens består af en obligatorisk resistensovervågning, som er fastlagt af EU, suppleret med en række overvågningsprojekter som hvert år fastlægges af Fødevarestyrelsen.
 
EU-overvågning af antibiotikaresistens i dyr og kød
I EU-overvågningen undersøges dyr og kød for resistente Campylobacter Jejuni, E. coli og ESBL-producerende E. coli bakterier. Resistensbestemmelse af salmonellaprøver, som er indsamlet efter reglerne for mikrobiologiske kriterier for fødevarer på slagterier indgår også i EU-overvågningen. Reglerne for EU overvågning kan læses her og reglerne for mikrobiologiske kriterier, som salmonellaprøverne indsamles efter, kan læses her

Der er tale om en rullende overvågning, som i lige år overvåger slagtekyllinger og kyllingekød og i ulige år overvåger kalve under et år og svin samt svine-, kalve- og oksekød.
 
Fødevarestyrelsens supplerende overvågning af antibiotikaresistens i dyr og kød

Den supplerende overvågning tilrettelægges, så den støtter op om igangværende initiativer på antibiotikaresistensområdet. Fødevarestyrelsens overvågning har særlig fokus på bakterier og resistenstyper, som har betydning for mennesker. Her i blandt kan nævnes overvågning af ESBL-producerende E. coli bakterier i den danske kyllingeproduktion og i dansk og udenlandsk kyllingekød, som er blevet overvåget siden 2009 samt forskellige typer resistensgener, heriblandt ESBL-gener, der overvåges i slagtesvinekæden fra slagteri til detailledet. Derudover overvåges der også for resistens blandt salmonellabakterier fra slagtesvin og foder.

 

Afrapportering
EU overvågningen afrapporteres af EFSA - se rapporterne her    og i DANMAP - se hjemmesiden her: www.danmap.org
 

Fødevarestyrelsens projekter afrapporteres dels i DANMAP www.danmap.org  og dels på FVST.dk - se kontrolresultaterne her.


 
 

 

 

Udbrud med botulisme (pølseforgiftning) 2018Udbrud med botulisme (pølseforgiftning) 2018https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Udbrud_med_botulisme_poelseforgiftning.aspx040488aspx0htmlEmneside
Spørgsmål og svar om dadler og hepatitis A udbrudSpørgsmål og svar om dadler og hepatitis A udbrudhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Spoergsmaal_og_svar_om_dadler_og_hepatitis_A.aspx040443aspx0htmlEmneside
Hepatitis A - leverbetændelseHepatitis A - leverbetændelsehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hepatitis_A_leverbetændelse.aspx040144aspx0htmlEmneside
Påbudt rådgivning om Salmonella DublinPåbudt rådgivning om Salmonella Dublinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Paabudt_raadgivning_om_Salmonella_Dublin.aspx040364aspx0htmlEmneside
Clostridium botulinum - BotulismeClostridium botulinum - Botulismehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Botulisme.aspx039988aspx0htmlEmneside
E. coli og STECE. coli og STEChttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/E.-coli.aspx040039aspx0htmlEmneside
CampylobacterCampylobacterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Campylobacter.aspx039996aspx0htmlEmneside
ESBL-bakterierESBL-bakterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/ESBL-bakterier.aspx040064aspx0htmlEmneside
Staphylococcus aureusStaphylococcus aureushttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Staphylococcus-aureus.aspx040453aspx0htmlEmneside
Campylobacter forebyggelse og bekæmpelse Campylobacter forebyggelse og bekæmpelse https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekæmpelse-af-campylobacter.aspx040099aspx0htmlEmneside
Fordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampeFordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fordærvende-microorganismer.aspx040098aspx0htmlEmneside
Bekæmpelse af antibiotikaresistensBekæmpelse af antibiotikaresistenshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Bekæmpelse-af-antibiotikaresistens.aspx039970aspx0htmlEmneside
Fakta om listeria tilfælde – april 2015Fakta om listeria tilfælde – april 2015https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-nye-tilfælde-af-listeria-–-april-2015.aspx040073aspx0htmlEmneside
Danskernes køkkenvaner Danskernes køkkenvaner https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Gode-vaner-i-koekkenet.aspx040129aspx0htmlEmneside
Norovirus (roskildesyge)Norovirus (roskildesyge)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx040327aspx0htmlEmneside
Salmonella Salmonella https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Salmonella.aspx040418aspx0htmlEmneside
ListeriaListeriahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Listeria.aspx040282aspx0htmlEmneside
Spørgsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i kødSpørgsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antibiotikaresistente_bakterier_i_kød.aspx039950aspx0htmlEmneside
Forurenet drikkevandForurenet drikkevandhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forurenet-drikkevand.aspx040107aspx0htmlEmneside
Forebyggelse og bekæmpelse af salmonellaForebyggelse og bekæmpelse af salmonellahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekæmpelse-af-salmonella.aspx040101aspx0htmlEmneside
Personlig hygiejnePersonlig hygiejnehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Personlig-hygiejne.aspx040372aspx0htmlEmneside
Opklaring af sygdomsudbrud pga. fødevarerOpklaring af sygdomsudbrud pga. fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Opklaring af sygdomsudbrud.aspx040344aspx0htmlEmneside
Fakta om antibiotikaresistente bakterierFakta om antibiotikaresistente bakterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antibiotikaresistens.aspx039949aspx0htmlEmneside
Forebyggelse og bekæmpelse af bakterier og virus i fødevarerForebyggelse og bekæmpelse af bakterier og virus i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekaempelse-af-foedevarebaarne-sygdomme.aspx040100aspx0htmlEmneside

 

 

Ændret 14. juni 2018