Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Hestekød

Her kan du få et samlet overblik over hestekødssagen.

​​I forbindelse med et analyseprojekt i Irland blev der udtaget prøver af oksekødsprodukter til undersøgelse for tilstedeværelse af DNA fra andre dyrearter (grise og heste). Resultatet, som blev offentliggjort den 15. januar 2013, viste DNA fra hest i flere af produkterne produceret i såvel Irland som Storbritannien.​​ 

De irske og britiske myndigheder satte e​​n sporing af produkterne i gang for at identificere kilden til hestekødet. 

Hestekødssagen når frem til de danske frysediske

Sidst på dagen den 12. februar blev der udsendt en EU-notifikation, hvor EU’s sporingssystem for første gang nævner Danmark som mulig modtager af de mistænkte produkter (frosne færdigretter). Den 13. februar blev der udsendt en yderligere en notifikation, i hvilken danske modtagere af produkterne var angivet.

Den danske fødevarebranche og de danske fødevaremyndigheder har fulgt sagens udvikling i EU tæt og truffet de nødvendige foranstaltninger i form af at trække produkter, der er under mistanke for at indeholde hestekød, tilbage fra de danske frysediske. De satte bl.a. en screening af kødprodukter i gang og skærpede kravene til leverandørerne. 

​Hvad kan jeg som forbruger forvente af betegnelser på menukortet?

Vildledning på menukortet

Benævnelser på et menukort skal være korrekte og ikke vildledende. Fremhæves det eksempelvis, at der til en ret bruges oksekød, så kan man ikke servere hestekød.

Om et produkt fremstår vildledende, afhænger af forbr​​ugerens forventning til produktet. Hvad en forbruger vil forvente af produktet, kan blandt andet afhænge af, om det bliver bestilt på en finere restaurant, eller om det bliver bestilt i den lokale pølsevogn. Hertil kommer produktets samlede markedsføring i ord og billeder. Derfor vil det altid være en konkret vurdering i det enkelte tilfælde. 

Konkrete eksempler fra menukortet

Nedenfor er listet en række eksempler på forskellige b​​etegnelser, og hvad man som forbruger - som udgangspunkt - kan forvente sig af disse. Eksemplerne er vejledende, da det altid vil være en konkret vurdering. Eksempelvis må en burger, som bestilles på en finere restaurant, som udgangspunkt kunne forventes at bestå af oksekød. 

Eksempler, hvor kødet som udgangspunkt kan stamme fra forskellige dyrearter 

Hakket kød
Kødboller
Burger
Steaks
Kødstrimler
Pølser
Kødsauce
Kebab
Salami
Pepperoni
Chili con Carne​​


Er du i tvivl, så spørg, der hvor du køber din m​​​ad!​​ 

  Eksempler, hvor kødet som udgangspunkt stammer fra en bestemt dyreart

Hakkebøf
Må som udgangspunkt kunne forventes at være lavet af oksekød.
Bacon
Må som udgangspunkt kunne forventes at være lavet af svinekød.
Roastbeef
Må som udgangspunkt kunne forventes at være lavet af oksekød.
Dog kan det ved anvendelse af en anden dyrebetegnelse foran, betragtes som en reference til en bestemt udskæring på dyret; hesteroastbeef, fx, vil være den samme udskæring på en hest.
Alle betegnelser indeholdende navnet på en dyreart, fx kyllingeburger eller hakket oksekød
Skal bestå af den dyreart, der refereres til.
 ​
 

Er du i tvivl, så spørg din forhandler eller restaur​atør.

 

 

 

Information vedrørende mærkning af slagtemetoderInformation vedrørende mærkning af slagtemetoderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Information-vedroerende-maerkning-af-slagtemetoder.aspx02429aspx0htmlEmneside
NøglehulsmærketNøglehulsmærkethttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nøglehulsmærket.aspx02516aspx0htmlEmneside
Brug af forbrugerpanel ved vurdering af vildledende mærkning af fødevarerBrug af forbrugerpanel ved vurdering af vildledende mærkning af fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forbrugerpanel_vurdering_vildledende_maerkning_foedevarer.aspx018621aspx0htmlEmneside
Glutenfri produkterGlutenfri produkterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Glutenfri-produkter.aspx02341aspx0htmlEmneside
Laktosefri produkterLaktosefri produkterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Laktosefri-produkter.aspx02469aspx0htmlEmneside
Oprindelsesangivelse for fødevarer fra Israel og israelsk besatte områderOprindelsesangivelse for fødevarer fra Israel og israelsk besatte områderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oprindelsesangivelse-for-foedevarer-fra-Israel-og-israelsk-besatte-omraader.aspx02533aspx0htmlEmneside
Oplysning om allergenerOplysning om allergenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oplysning-om-allergener.aspx02532aspx0htmlEmneside
BlåbærBlåbærhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Blåbær.aspx02211aspx0htmlEmneside
Danske beskyttede produkterDanske beskyttede produkterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Beskyttede-produkter.aspx02204aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx02485aspx0htmlEmneside
Beskyttede fødevarebetegnelserBeskyttede fødevarebetegnelserhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Beskyttede-fødevarebetegnelser.aspx02203aspx0htmlEmneside
VarespecifikationerVarespecifikationerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Varespecifikationer.aspx02683aspx0htmlEmneside
NæringsdeklarationerNæringsdeklarationerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Næringsdeklarationer.aspx02508aspx0htmlEmneside
Vejledning om økologiske fødevarerVejledning om økologiske fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Vejledning-om-økologiske-fødevarer.aspx02684aspx0htmlEmneside
FødevarekvalitetFødevarekvalitethttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fødevarekvalitet.aspx02309aspx0htmlEmneside
Kontrol med beskyttede betegnelserKontrol med beskyttede betegnelserhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kontrol-med-beskyttede-betegnelser.aspx02456aspx0htmlEmneside
Markedsføring af kosttilskudMarkedsføring af kosttilskudhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Markedsføring-af-kostilskud.aspx02493aspx0htmlEmneside
Ø-mærketØ-mærkethttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ø-mærket.aspx02526aspx0htmlEmneside
​Mærkning af fødevarekontaktmaterialer​Mærkning af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning.aspx02484aspx0htmlEmneside
Vildledende mærkning af fødevarerVildledende mærkning af fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Vildledende-mærkning-af-fødevarer.aspx02690aspx0htmlEmneside
KvalitetsanprisningerKvalitetsanprisningerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kvalitetsanprisninger.aspx02463aspx0htmlEmneside
Ernærings- og sundhedsanprisningerErnærings- og sundhedsanprisningerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ernaerings-og-sundhedsanprisninger.aspx02283aspx0htmlEmneside
EU’s økologilogoEU’s økologilogohttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/EU_okologilogo.aspx02287aspx0htmlEmneside
Mærkning af genmodificerede fødevarerMærkning af genmodificerede fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning-om-GMO-i-fødevarer.aspx02489aspx0htmlEmneside
Fødevarer markedsført til sportsfolk Fødevarer markedsført til sportsfolk https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Sportsprodukter.aspx02623aspx0htmlEmneside
Mærkning med økologiMærkning med økologihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning-med-økologi.aspx02488aspx0htmlEmneside
Handelsnormer og varestandarderHandelsnormer og varestandarderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Handelsnormer-og-varestandarder.aspx02353aspx0htmlEmneside

Ændret 1. august 2017