Hvor findes Hepatitis A og i hvilke fødevarer?
Fødevarer som grøn salat, østers, løg og tilberedte måltider har givet sygdomsudbrud af Hepatitis A. Man kan dog blive smittet med HAV fra alle fødevarer, der har været i kontakt med spildevand, eller som har været håndteret af smittede personer.
Hvorfor er Hepatitis A et problem i fødevarer?
HAV er særdeles modstandsdygtig mod frysning, udtørring, moderat varme og desinfektionsmidler, men bliver inaktiveret ved kogning.
Hvordan smitter Hepatitis A?
Personer med HAV-infektion udskiller virus i afføringen. HAV smitter både ved direkte kontakt mellem personer og indirekte via fx fødevarer, der er forurenet af spildevand eller smittede personer.
HAV findes i hele verden, men er hyppigst hos børn i områder med mindre god hygiejne og ringe sanitære forhold, fx Afrika og Asien.
Hvad er symptomerne på smitte med Hepatitis A?
Symptomer på HAV-infektion optræder ca. 30 dage efter smitte. Symptomerne er feber, manglende appetit, kvalme, opkast, diarre, muskelsmerter og leverbetændelse, samt evt. efterfølgende gulsot.
Sygdommen varer typisk 1 – 2 uger og vil oftest gå over af sig selv. Nogle personer kan dog have symptomer i op til 6 måneder. Når man har haft sygdommen, er man derefter immun mod HAV.
Ændret 18. juni 2019