Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Hepatitis A - leverbetændelse

Hepatitis A-virus, forkortet HAV, er en gruppe virus, der kan give leverbetændelse hos mennesker.

​​​​​​Hvor findes Hepatitis A og i hvilke fødevarer?

Fødevarer som grøn salat, østers, løg og tilberedte måltider har givet sygdomsudbrud af Hepatitis A. Man kan dog blive smittet med HAV fra alle fødevarer, der har været i kontakt med spildevand, eller som har været håndteret af smittede personer.

Hvorfor er Hepatitis A et problem i fødevarer?

HAV er særdeles modstandsdygtig mod frysning, udtørring, moderat varme og desinfektionsmidler, men bliver inaktiveret ved kogning.

Hvordan smitter Hepatitis A?

Personer med HAV-infektion udskiller virus i afføringen. HAV smitter både ved direkte kontakt mellem personer og indirekte via fx fødevarer, der er forurenet af spildevand eller smittede personer.

HAV findes i hele verden, men er hyppigst hos børn i områder med mindre god hygiejne og ringe sanitære forhold, fx Afrika og Asien.

Hvad er symptomerne på smitte med Hepatitis A? 

Symptomer på HAV-infektion optræder ca. 30 dage efter smitte. Symptomerne er feber, manglende appetit, kvalme, opkast, diarre, muskelsmerter og leverbetændelse, samt evt. efterfølgende gulsot.

Sygdommen varer typisk 1 – 2 uger og vil oftest gå over af sig selv. Nogle personer kan dog have symptomer i op til 6 måneder. Når man har haft sygdommen, er man derefter immun mod HAV.

Ændret 18. juni 2019