Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Glutenfri produkter

Glutenfri fødevarer er beregnet til personer med cøliaki eller glutenintolerans.

​​​​​Glutenfri produkter kan for eksempel være 

  • produkter, der er særligt fremstillet, tilberedt og/eller forarbejdet med det formål at fjerne eller mindske glutenindholdet i ingredienser, der indeholder gluten, fx glutenfri hvedestivelse, eller
  • produkter, hvor man har erstattet de ingredienser, der indeholder gluten med andre ingredienser, som er naturligt frie for gluten, fx pasta lavet af rismel.

Kravene til markedsføring af gl​​utenfri produkter fremgår af guiden nedenfor.


Regler vedrørende mærkning og markedsføring

I 2016 er der trådt nye regler for m​​ærkning med “glutenfri” og “meget lavt indhold af gluten” i kraft. 

Før var fødev​​​arer, der er egnede til personer med glutenintolerans, reguleret som fødevarer til særlig ernæring. Begrebet ”særlig ernæring” er afskaffet, og information om "glutenfri" fødevarer mv. er reguleret af mærkningsforordningen (1169/2011) og den særlige gennemførelsesforordning 828/2014.

Grænserne for indhold af gluten i produkter, der kan markedsføres med “glutenfri” og “meget lavt indhold af gluten”, er de samme som tidligere.

Som noget nyt kan fødevarer, der bærer mærkningen “glute​​nfri” og “meget lavt indhold af gluten”, forsynes med angivelserne

  • ”egnet til personer med gluteni​​ntolerans” eller ”egnet til cøliakere” o​g/eller

  • ”fremstillet specifikt til personer med glutenintolerans” eller ”fremstillet specifikt til cøliakere”, hvis dette er tilfældet (se forordningen). 

Målemetode for detektion af gluten​
Gluten måles ved enzyme-linked immu​​nosorbent assay (ELISA) R5 Mendez-metoden. 
 
Lovstof og regler
​​​​​
Ændret 16. maj 2018