Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Glutenfri produkter

Glutenfri fødevarer er beregnet til personer med cøliaki eller glutenintolerans.

​​​​​​Glutenfri produkter kan for eksempel være 

  • produkter, der er særligt fremstillet, tilberedt og/eller forarbejdet med det formål at fjerne eller mindske glutenindholdet i ingredienser, der indeholder gluten, fx glutenfri hvedestivelse, eller
  • produkter, hvor man har erstattet de ingredienser, der indeholder gluten med andre ingredienser, som er naturligt frie for gluten, fx pasta lavet af rismel.

Kravene til markedsføring af gl​​utenfri produkter fremgår af guiden nedenfor.​

Regler vedr​ørende mærkning og markedsføring

I 2016 er der trådt nye regler for m​​ærkning med “glutenfri” og “meget lavt indhold af gluten” i kraft. 

Før var fødev​​​arer, der er egnede til personer med glutenintolerans, reguleret som fødevarer til særlig ernæring. Begrebet ”særlig ernæring” er afskaffet, og information om "glutenfri" fødevarer mv. er reguleret af mærkningsforordningen (1169/2011) og den særlige gennemførelsesforordning 828/2014.

Grænserne for indhold af gluten i produkter, der kan markedsføres med “glutenfri” og “meget lavt indhold af gluten”, er de samme som tidligere.

Som noget nyt kan fødevarer, der bærer mærkningen “glute​​nfri” og “meget lavt indhold af gluten”, forsynes med angivelserne

  • ”egnet til personer med gluteni​​ntolerans” eller ”egnet til cøliakere” o​g/eller
  • ”fremstillet specifikt til personer med glutenintolerans” eller ”fremstillet specifikt til cøliakere”, hvis dette er tilfældet (se forordningen).
Målemetode for detektion af gluten​

Gluten måles ve​​d enzyme-linked immu​​nosorbent assay (ELISA) R5 Mendez-metoden.

Se o​gså Codex standard for foods for special dietary use for persons intolerant to gluten.

Læs mere

Cøliaki og mad ude​n​ gluten

Lovstof og regler

Find reglerne på lovstofsiden om Mærkning og markedsføring af fødevarer (under fanen Mærkning om aller​​gener)​

Ændret 14. september 2022