Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Glas

Glas er en blanding af forskellige oxider, hvoraf siliciumoxid udgør den væsentligste del. Glas har fysisk-kemisk karakter af en underafkølet væske.

​Glas er omfattet af de specifikke bestemmelser, der gælder for afsmitning af bly og cadmium fra keramik. De øvrige indholdsstoffer skal vurderes konkret ud fra viden om sammensætning og evt. sundhedsskadelig effekt, jf. Forordning nr. 1935/2004, artikel 3.

Specielt bør man ved vurdering af afsmitning af bly fx fra krystalglas inddrage de konkrete forhold samt anvendelsesområdet.

Fødevarestyrelsen har således vurderet, at krystalglas ikke bør anvendes til opbevaring af fødevarer, fx som hedvinskarafler, der står i længere tid med indhold af vin.

Fødevarestyrelsen har ligeledes vurderet anvendelsen af krystalglas som drikkeglas og fundet, at denne anvendelse er acceptabel, da vinen kun er i glasset i kort tid.

Faktaark om keramik, glas og porcelæn

Spørgsmål og svar om skadelige stoffer fra skruelåg på glas
Visse stoffer i skruelåg har vist s​ig at have en skadelig virkning på forsøgsdyr. Derfor er man opmærksom på, om stofferne kan skade mennesker.
 

Hvilke skadelige stoffer kan vandre fra skruelåg på glas over i maden? 

Det er fx stofferne ESBO (epoxideret sojabønneolie) og visse ftalater (diisononyl phthalate, di-isodecyl phthalate og DEHP), der kan vandre. Alle disse stoffer er vurderet af EU's Videnskabelige Komité på området og har fået tildelt en værdi for tolerabelt dagligt indtag (TDI). TDI er en grænse for, hvor meget af stoffet et menneske kan tåle at få hver dag over et helt liv, uden at det er sundhedsskadeligt.
 

Hvad er det i låget, der kan udskille de skadelige stoffer?

Skruelågene til glas består af en metaldel og en plastpakning. Det er plastpakningen og evt. overfladelakken, der kan udskille skadelige stoffer.
 
Lovstof og regler

 

 

Porcelæn og fajancePorcelæn og fajancehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fajance.aspx02290aspx0htmlEmneside
IonbyttereIonbytterehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ionbyttere.aspx02432aspx0htmlEmneside
StenmaterialerStenmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stenmaterialer.aspx02629aspx0htmlEmneside
GummiGummihttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Gummi.aspx02350aspx0htmlEmneside
TræTræhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Træ.aspx02653aspx0htmlEmneside
SilikonerSilikonerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Silikoner.aspx02602aspx0htmlEmneside
KorkKorkhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kork.aspx02458aspx0htmlEmneside
MaterialetyperMaterialetyperhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Materialetyper.aspx02494aspx0htmlEmneside
TekstilerTekstilerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekstiler.aspx02649aspx0htmlEmneside
TrykfarveTrykfarvehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Trykfarve.aspx02659aspx0htmlEmneside
Sundhedsmæssige vurderinger af fødevarekontaktmaterialerSundhedsmæssige vurderinger af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Sundhedsmæssig-vurdering-af-fødevarekontaktmaterialer.aspx02632aspx0htmlEmneside
FlerlagsmaterialerFlerlagsmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Flerlagsmaterialer.aspx02305aspx0htmlEmneside
LimLimhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Lim.aspx02474aspx0htmlEmneside
Etiketter og afsmitningEtiketter og afsmitninghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Etiketter-og-afsmitning.aspx02286aspx0htmlEmneside
KeramikKeramikhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Keramik.aspx02442aspx0htmlEmneside
Aktiv og intelligent emballageAktiv og intelligent emballagehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aktiv-og-intelligent-paking.aspx02170aspx0htmlEmneside
Additiver og dual-use additiverAdditiver og dual-use additiverhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Additiver-og-dual-use-additiver.aspx02160aspx0htmlEmneside
Analyser af fødevarekontaktmaterialerAnalyser af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Analyser-af-fødevarekontaktmaterialer.aspx018603aspx0htmlEmneside
Overfladebehandling og lakOverfladebehandling og lakhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Overfladebehandlinger-og-lakker.aspx013428aspx0htmlEmneside
GenbrugsflaskerGenbrugsflaskerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Genbrug.aspx02336aspx0htmlEmneside
PlastPlasthttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Plast.aspx02558aspx0htmlEmneside
Papir og papPapir og paphttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Papir-og-pap.aspx013430aspx0htmlEmneside
Brugt procesudstyrBrugt procesudstyrhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Brugt-procesudstyr.aspx02219aspx0htmlEmneside
Metaller og legeringerMetaller og legeringerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Metaller-og-legeringer.aspx013427aspx0htmlEmneside
Kontrol af plastredskaber fra Kina og HongkongKontrol af plastredskaber fra Kina og Hongkonghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kontrol-af-plastredskaber-fra-Kina-og-Hong-Kong.aspx017678aspx0htmlEmneside
​Mærkning af fødevarekontaktmaterialer​Mærkning af fødevarekontaktmaterialerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mærkning.aspx02484aspx0htmlEmneside

Ændret 16. maj 2018