Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Generelt om coronavirus og fødevarer

Intet tyder på, at coronavirus smitter gennem mad. På denne side finder du generel information om coronavirus og fødevarer.

​Coronavirus – smitte
Intet tyder på, at coro​​navirus smitter gennem mad, men gennem kontakt- og dråbesmitte.

Sundhedsstyrelsen definerer: 
Kontaktsmitte: er smitte via overflader med virus, som man rører ved, og derefter rører sig i næse, øjne eller mund. Risikoen for kontaktsmitte mindskes ved god håndhygiejne og rengøring.

Dråbesmitte: er smitte fra person til person via små dråber fra luftvejene, der spredes via host og nys. Dråberne falder til jorden indenfor 1-2 meter, så risikoen mindskes effektivt ved at holde afstand.

Det er meget lidt sandsynligt, at du kan blive smittet med coronavirus via fødevarer eller via fødevareemballager. Det vurderer både WHO og European Food Safety Authority (EFSA). På verdensplan er der ingen rapporter om, at coronavirus har smittet mennesker via fødevarer eller fødevareemballager.

Forskning viser, at coronavirus generelt kan overleve 2-3 døgn ved stuetemperatur og længere tid ved køletemperatur. Coronavirus bliver ikke inaktiv ved frysning.​

Læs mere:

Generelle råd om smitteforebyggelse – Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrel​sens site om corona 

Information fra danske myndigheder

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om COVID-19: Forebyggelse af smittespredning​ 

Coronavirus og rengøring i fødevarevirksomheder
Fødevarevirksomheder skal følge de sædvanlige procedurer for rengøring i køkkenet og i andre lokaler. Vand og sæbe er effektivt, også overfor coronavirus, fordi sæbe reducerer virus. Almindelige desinfektionsmidler (inkl. de alkoholbaserede) inaktiverer coronavirus.

Ved brug af industriopvaskemaskine vil temperaturen i skyllevandet typisk være mindst 80°C, hvor coronavirus bliver inaktiveret.

Læs mere:
Coronavirus og håndhygiejne
Effektiv vask ​​af hænder og brug af hånddesinfektionsmiddel virker over for coronavirus. Hvis du har synligt snavs på hænderne, bør du dog vaske hænder med vand og sæbe, da vand og sæbe løsner og fjerner snavs og mikroorganismer fra huden.

Sundhedsstyrelsen anbefaler håndsprit med 70% - 85% alkohol tilsat glycerol (1-3%), men man kan også bruge andre produkter, hvis de har en tilsvarende dokumenteret effekt ved samme indgnidningstid.

Håndsprit kan være et supplement til at sikre den gode håndhygiejne, men erstatter ikke håndvask.

Illustrationen nedenfor viser, hvorfor håndsprit er effektivt overfor coronavirus, men ikke virker på fx norovirus.

 
Ændret 21. december 2021