Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Generelt om coronavirus og fødevarer

Intet tyder på, at coronavirus smitter gennem mad. På denne side finder du generel info om coronavirus og fødevarer .

Se alle vores sider om fødevarer og coronavirus


​Coronavirus – smitte

Intet tyder på, at coronavirus smitter gennem mad, men gennem kontakt- og dråbesmitte.

Sundhedsstyrelsen definerer: Kontaktsmitte: er smitte via overflader med virus, som man rører ved, og derefter rører sig i næse, øjne eller mund. Risikoen for kontaktsmitte mindskes ved god håndhygiejne og rengøring.

Dråbesmitte: er smitte fra person til person via små dråber fra luftvejene, der spredes via host og nys. Dråberne falder til jorden indenfor 1-2 meter, så risikoen mindskes effektivt ved at holde afstand.

Det er meget lidt sandsynligt, at du kan blive smittet med coronavirus via fødevarer eller via fødevareemballager. Det vurderer både WHO og European Food Safety Authority (EFSA). På verdensplan er der ingen rapporter om, at coronavirus har smittet mennesker via fødevarer eller fødevareemballager.

Læs mere:

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om COVID-19: Forebyggelse af smittespredning (9. juli 2020)

Sundhedsstyrelsens site om corona 

Information fra danske myndigheder


Coronavirus – miljø og omgivelser

Forskning viser, at coronavirus generelt kan overleve 2-3 døgn ved stuetemperatur og længere tid ved køletemperatur. Coronavirus bliver ikke inaktiv ved frysning.

Et amerikansk og tysk studie har vist, at coronavirus, SARS-CoV-2, kan overleve op til tre timer i luften, op til fire timer på kobber, op til et døgn på karton og op til to til tre dage på plast og rustfrit stål. Disse tider er dog fundet i et forsøg og kan ikke overføres direkte til virkeligheden.  

Coronavirus og rengøring

Fødevarevirksomheder skal følge de sædvanlige procedurer for rengøring i køkkenet og i andre lokaler. Sundhedsstyrelsen anbefaler hyppig og grundig rengøring af fælles kontaktpunkter minimum én gang dagligt, og oftere ved mange besøgende. Vand og sæbe er effektivt, også overfor coronavirus, fordi sæbe reducerer virus. Almindelige desinfektionsmidler (inkl. de alkoholbaserede) inaktiverer coronavirus.

Fødevarevirksomheder bør udarbejde en plan for rengøring og desinfektion og gøre fælles kontaktpunkter grundig rent, fx håndtag, lyskontakter, bordoverflader, vandhaner, selvbetjente kaffemaskiner, dankortterminaler, m.v., som mange rører ved.

Virksomheden bør også rengøre skrivebord og arbejdsstation ved skift af bruger.

Ved brug af industriopvaskemaskine vil temperaturen i skyllevandet typisk være mindst 80°C, hvor coronavirus bliver inaktiveret.

Coronavirus og håndhygiejne

Effektiv vask af hænder og brug af hånddesinfektionsmiddel virker over for coronavirus. Hvis du har synligt snavs på hænderne, bør du dog vaske hænder med vand og sæbe, da vand og sæbe løsner og fjerner snavs og mikroorganismer fra huden.

Sundhedsstyrelsen anbefaler håndsprit med minimum 70 % alkohol, men man kan også bruge andre produkter, hvis de har en tilsvarende dokumenteret effekt ved samme indgnidningstid.

Se mere om håndsprit på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her

Hvis du bruger éngangshandsker, når du køber ind, tilbereder mad eller betjener kunder, skal du stadig huske at vaske hænder. Skift handsker ofte og vask hænder jævnligt – fx hver gang, du tager handskerne af eller skifter handsker. Brug af handsker kan ikke erstatte vask af hænder. Du kan godt sprede virus og bakterier, selvom du har handsker på. Det kan derfor give en falsk tryghed at bruge handsker. 

Medarbejdere i fødevarevirksomheder skal holde en god personlig hygiejne og vaske hænder i vand og sæbe. Der skal være adgang til at tørre hænder, fx i papir eller med lufttørrer. Håndsprit kan være et supplement til at sikre den gode håndhygiejne, men erstatter ikke håndvask.

Illustrationen nedenfor viser, hvorfor håndsprit er effektivt overfor coronavirus, men ikke virker på f.eks. norovirus.

 
Illustrationen nedenfor viser, hvorfor håndsprit er effektivt overfor coronavirus, men ikke virker på f.eks. norovirus.


Læs mere om håndhygiejne:

Om personlig hygiejne – i hygiejnevejledningen 

Sundhedsstyrelsens video om, hvordan og hvor grundigt du bør vaske hænder


Syg medarbejder eller gæst i fødevarevirksomhed

Hvis du arbejder i en fødevarevirksomhed og bliver syg, skal du følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer om at blive hjemme og først møde på arbejde igen 48 timer efter, at symptomerne er ophørt. Ansatte, hvis familie eller samboende har symptomer eller er smittede, anbefales at følge Sundhedsstyrelsens anbefaling for at opspore "nære kontakter".

Selvom du får konstateret COVID-19, så er det meget lidt sandsynligt, at coronavirus smitter gennem maden. Alle med milde symptomer på COVID-19 bør følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og blive hjemme. Isolation af personer med symptomer samt opsporing af nære kontakter er mest effektivt for at undgå at sprede smitte.  


Hvis fx en restaurant får oplyst, at en gæst efter besøg i restauranten er blevet konstateret syg med coronavirus, bør virksomheden gøre grundigt rent de steder, hvor den syge har opholdt sig. Alle overflader bør vaskes af, og kontaktpunkter bør vaskes af og desinficeres.





Ændret 25. maj 2021