Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Genbrugsflasker til fødevarer

Genbrugsflasker bør inden brug til fødevarer ikke anvendes til andet.

Flasker bør ikke genbruges til andet end det, de er beregnet til. Det gælder både glasflasker og plastflasker. Problemet ved anden anvendelse er, at de væsker, der hældes i flaskerne, kan give afsmag senere. Hvis fx en sodavandsflaske af plast anvendes til ukrudtsmiddel og derefter afleveres til genbrug, vil flasken, selv efter vask på bryggeriet, kunne give afsmag og afsmitning af ukrudtsmidlet til sodavand. Det kan, men behøver ikke at være sundhedsfarlige mængder, der afgives, men oplevelsen er ubehagelig og uønsket.

På bryggerierne er der en automatisk “sniffer”, der kan afsløre kemikalierester i plastflasker. “Snifferen” opfatter bedst kemikalieresterne, når flasken er blevet afleveret med skruelåg på. I en åben flaske blander indholdet sig med den omgivende luft, og så bliver koncentrationen for lav.

Hvis man alligevel har haft kemikalier i en plastflaske, må man under ingen omstændigheder aflevere den til genbrug.

Varm saft må ikke puttes i en plastsodavandsflaske, idet flasken vil deformere, da den er beregnet til stuetempererede fødevarer. Der er en øget risiko for migration af uønskede stoffer ved kontakt med varme fødevarer.

Er det sikkert at drikke kildevand fra plastflasker?
Ja. Plastemballage vil dog som regel altid afgive nogle kemiske stoffer til den emballerede fødevare. 

I EU er der regler for, hvor meget af stofferne der må afgives til fødevarerne. Dette skal sikre, at afsmitningen ikke overstiger et sundhedsmæssigt acceptabelt niveau. 
Ændret 13. november 2019