Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Furokumariner

Furokumariner (også kaldet furanokumariner) kan findes i skærmplanter (f.eks. pastinak, selleri, persille og kvan) og i citrusfrugter (fx grapefrugt, lime og citron).

​​​​I pastinak og selleri er indholdet af furokumariner højere i skrællen end inde i rodfrugten. Indholdet af furokumariner stiger betydeligt, hvis rodfrugten skades mekanisk eller angribes af svampe. Dette gælder ikke kun de beskadigede dele, men også i tilsyneladende sundt udseende dele af rodfrugten.

I citrusfrugter er indholdet af furokumariner højere i skrællen end i frugtkødet. Æteriske olier udvundet fra skrællen af citrusfrugter kan også indeholde furokumariner.

Kvan tilhører skærmplantefamilien og inkluderer de to underarter fjeldkvan og strandkvan. Kvanens rødder og især frø indeholder meget høje mængder af furokumariner som giver anledning til sundhedsmæssig bekymring.​


Effekter og symptomer

Hvis du har et meget højt indtag af furokumariner med kosten og udsættes for sollys eller ultraviolet lys fra solarier, kan du udvikle fototoksiske effekter. Huden bliver varm, rød og øm som ved solskoldning, og du kan få kløe og hovedpine. Fototoksiske effekter af furokumariner forekommer dog formodentligt kun sjældent.

Nogle furokumariner er kræftfremkaldende, men ikke, hvis du spiser mindre end de doser, der kan give en fototoksisk effekt.

Furokumariner i grapefrugtjuice kan påvirke omsætningen af visse lægemidler.


Risikogruppe

Dele af befolkningen, særligt småbørn, der har et særligt højt indtag af furokumarinholdige planter.


Råd og sundhedsmæssig vurdering

For at nedsætte dit indtag af furokumariner kan du skrælle rodfrugter som fx selleri og pastinak og kassere dem, der er angrebet af svamp eller er mekanisk skadede.

Spis varieret, og følg i øvrigt de officielle kostråd.​


​​

Ændret 21. juli 2022