Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Frugt og grønt i fødevarevirksomheder

Virksomheder, der håndterer grøntsager, frugt og krydderurter, skal være opmærksomme på en række forhold ved produktion, import, håndtering og markedsføring af deres produkter.

​Alle frugt- og grøntvirksomheder og fx supermarkeder, restauranter, kantiner, cateringvirksomheder og smørrebrødsforretninger skal hav​​​e en god hygiejne omkring frugt og grønt, uanset om produkterne er importeret eller dansk produceret.
  

Få styr på frugt og grønt i din egenkontrol

Det er virksomhedens ansv​​​ar at sikr​​​e, at virksomhedens frugt og grønt ikke gør forbrugerne syge. 

Virksomheder skal derfor stille krav til deres le​​verandører om, fx at der bruges rent vand til vanding og ikke går husdyr på markerne med grøntsager. Virksomhederne skal føre egenkontrol og bl.a. vurdere, om der kan være risici ved de produkter, virksomheden sælger, og håndtere disse risici. 

Importørerne kan bruge ​​laboratorieundersøgelser for at tjekke, om leverandørerne overholder kravene.

Se guiden ​​"Få styr på fru​​gt og grønt i din ​​​​egenkontrol" her​

Se planchen om fokuspunkter i egen​k​​ontrollen her: 

Fokuspunkter i egen​kontrollen med frugt o​​​g grønt – se denne planche

 
Hygiejnen glipper i nogle lande

Når der er bakterier og virus på frugt og grønt, kan​​ det skyldes, at man i nogle lande kan finde på at bruge snavset vand til at vande eller skylle grøntsagerne med. Frugt og grønt fra eksotiske lande kan være vandet med beskidt vand med rester af afføring fra dyr og mennesker.  

Bakterier og virus kan også komme fra dårlig håndhygiejne hos de mennesker, der høster. Hygiejnen kan være mangelfuld ved høst, lagring, transport, for​​arbejdning og salg. Fx er det vigtigt, at bærplukkere har gode toiletforhold, kan få vasket hænder og ved, at det er vigtigt at vaske hænder. Det er også vigtigt, at lagerområderne er fri for skadedyr, og at transportmidlerne er rene. 

Ved import af produkter fra tredjelande er der ikk​​​e alle steder de samme krav til hygiejne ved produktion og håndtering af frugt og grønt som i Europa.

 
Mikrobiologiske kriterier for frugt og grønt

Der er mikrobiologiske kriterier for salmonella og Listeria mono​​cytogenes for spirer, spiseklare snittede frugter og grøntsager, samt drikkeklar upasteuriseret frugt- og grøntsagssaft. 

Herudover er der procesh​​ygiejniske mikrobiologiske kriterier for E. coli for spiseklare snittede frugter og grøntsager samt drikkeklar upasteuriseret frugt- og grøntsagssaft.

For de øvrige pro​​​dukttyper er der ikke mikrobiologiske kriterier, men produkterne skal selvfølgelig være sikre at spise. Varerne må ikke markedsføres, hvis de er farlige, sundhedsskadelige eller uegnede til menneskeføde. 

Læs mere her: 

Mikrobiologivejled​​​​ningen, spe​​cielt afsnit 23

Hygiejnevejledningen, afsnit 87. Grøntsager, frugt og krydderurter 

Særlige regler for spirevirksomheder 

Der er særlige regler f​or spirevirksomheder. Se mere i notatet Nye regler for spirevirksomheder

Læs om sporbarhed på spirer i guiden “Sådan sikr​​​er du sporbarhed på spirer, frø og animalske fødevarer”, som du finder under “Guides” længere nede på siden.

 

Det er et krav, at alle fødevarevirksomhe​​der skal koge frosne hindbær, som bruges i fx smoothies, som kagepynt og deserter, der ikke bliver varmet op. Baggrunden er, at mange forbrugere er blevet syge af udenlandske frosne hindbær.   

 
Læs mere om reglerne, om kontrol, produktion af og handelsnormer for frugt og grønt 

Hygiejnevejledningen, afsnit 87. Grøntsager, frug​​t og krydderurter 

Kontrol af frugt ​​​og grønt 

Se guiden ​​"Få styr på frugt og grønt i din​​​ egenkontrol" her​​

God køkkenhygiejn​e​​​: Skyl frugt og grønt 

Handelsnormer for frisk frugt og grønt  - se emnesiden ”Handelsnormer og varestandarder” her.
Hygiene i forbindelse med produktion af frisk frugt og grønt - se emnesiden "Frugt og grønt" her.
 
Lovstof og regler

Hygiejn​​e​regler

 
 

 

 

Rekvireret vejledningRekvireret vejledninghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Rekvireret-vejledning.aspx018874aspx0htmlEmneside
Leve- og bomiljøerLeve- og bomiljøerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Leve--og-bomiljøer.aspx02473aspx0htmlEmneside
Fiskegrej - rengøring og desinficeringFiskegrej - rengøring og desinficeringhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fiskegrej---rengøring-og-desinficering.aspx02301aspx0htmlEmneside
Kæledyr i restauranterKæledyr i restauranterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kaeledyr_i_restauranter.aspx02435aspx0htmlEmneside
Uddannelse i fødevarehygiejneUddannelse i fødevarehygiejnehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Uddannelse-i-fødevarehygiejne.aspx02661aspx0htmlEmneside
Køkkener i børneinstitutionerKøkkener i børneinstitutionerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Køkkener-i-børneinstitutioner.aspx02447aspx0htmlEmneside
Privat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenPrivat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Privat-madlavning-og-fødevarevirksomhed-under-bagatelgrænsen.aspx02562aspx0htmlEmneside
Førerhunde og servicehundeFørerhunde og servicehundehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Førerhunde-og-servicehunde.aspx02321aspx0htmlEmneside
Brugt procesudstyrBrugt procesudstyrhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Brugt-procesudstyr.aspx02219aspx0htmlEmneside
EfterskolekøkkenerEfterskolekøkkenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Efterskolekøkkener.aspx02262aspx0htmlEmneside
Rengøring og desinfektionRengøring og desinfektionhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Rengøring-og-desinfektion.aspx02577aspx0htmlEmneside
Selvbetjening af uindpakkede fødevarerSelvbetjening af uindpakkede fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Selvbetjening-af-uindpakkede-fødevarer.aspx02600aspx0htmlEmneside
Oversvømmelse i fødevarevirksomhedenOversvømmelse i fødevarevirksomhedenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oversvømmelse-i-fødevarevirksomheden.aspx02541aspx0htmlEmneside
Mobile fødevarevirksomhederMobile fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mobile-fødevarevirksomheder.aspx02501aspx0htmlEmneside
Indretning af fødevarevirksomhedIndretning af fødevarevirksomhedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Indretning-og-drift-af-fødevarevirksomheder.aspx02418aspx0htmlEmneside
MarkedsboderMarkedsboderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Markedsboder.aspx02492aspx0htmlEmneside
Desinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrugDesinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrughttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Desinfektionsmidler-i-fødevareindustri-og-landbrug.aspx02240aspx0htmlEmneside
Forhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedForhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forhaandsgodkendelse-af-indretning-af-foedevarevirksomhed.aspx018625aspx0htmlEmneside
Fisk og fiskevarerFisk og fiskevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fisk-og-fiskevarer.aspx02302aspx0htmlEmneside
Skadedyr, fx rotter og mus, i fødevarevirksomhederSkadedyr, fx rotter og mus, i fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Skadedyrsbekæmpelse.aspx02603aspx0htmlEmneside

Ændret 1. august 2017