Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Forurenet drikkevand

Hvis drikkevandet i vandhanen er forurenet med fx colibakterier, kan du blive syg af vandet. Tag derfor nogle forholdsregler ved madlavning i hjemmet.

​Ind imellem er der udmeldinger i offentligheden om, at drikkevandet fra vandhanerne er forurenet med colibakterier. Det kan ske fx ved større skybrud og oversvømmelser. Hvis der er colibakterier i vandet, kan der også kan være sygdomsbakterier og virus i vandet. Det sker heldigvis sjældent, men når det sker, er der en række ting, man skal gøre for at undgå at blive syg.

​Det vand, du bruger til madlavning, og det vand, du drikker, skal være kogt. Du kan også bruge fx rent flaskevand eller vand hentet fra vandværker med rent vand.

 
Er der risiko for at blive syg – og hvad skal kasseres efter kontakt med forurenet vand?

Skal flasker, dåsemad og lignende, der har været i fx oversvømmede kældre, kasseres?

Som udgangspunkt kan intakt konserves og uåbnede flasker godt bruges, hvis du vasker dem grundigt i rent vand med desinfektionsmiddel (fx 2 dl Klorin eller Rodalon pr. 5 liter vand) og skyller efter med rent vand. Fødevarer i emballage, der ikke kan vaskes og desinficeres, bør kasseres, hvis de har været i kontakt med forurenet vand.
 
Flasker med fx øl og sodavand (flasker med kapsel eller skruelåg) bør dog kasseres, hvis de har været helt oversvømmet med overfladevand/kloakvand. Man kan nemlig ikke rengøre disse flasker fuldstændigt ved kapsel/skruelågslukningen.

Hvilke sygdomssymptomer skal jeg holde øje med, hvis jeg har drukket forurenet drikkevand – og hvad risikerer jeg i værste fald?

Du skal især være opmærksom, hvis du efter at have drukket forurenet vand får diarré, opkast og feber. Mange maveproblemer går over af sig selv i løbet af et par dage. Men hvis det fortsætter eller forværres (blod i afføringen, feber), skal du søge læge, da der så kan være tale om en tarminfektion med fx salmonella eller campylobacter. 

Hvem er mest udsat for at blive syg, hvis der er forurenet vand i vandhanen?

Alle kan risikere at blive syge af at drikke forurenet vand. Risikoen er større, hvis man i forvejen har en anden sygdom, der nedsætter éns immunforsvar. Risikoen er selvfølgelig også større, hvis drikkevandet er forurenet med kloakvand, der kan indeholde store mængder af skadelige bakterier og virus.
 

 

 

Fordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampeFordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fordærvende-microorganismer.aspx02319aspx0htmlEmneside
EfterskolekøkkenerEfterskolekøkkenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Efterskolekøkkener.aspx02262aspx0htmlEmneside
Personlig hygiejnePersonlig hygiejnehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Personlig-hygiejne.aspx02552aspx0htmlEmneside
Køkkenhygiejne i private køkkenerKøkkenhygiejne i private køkkenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarestyrelsens_kampagner/Clean-eller-klam/Sider/Gode-vaner-i-koekkenet.aspx06099aspx0htmlEmneside

Ændret 1. august 2017