Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Forebyggelse og bekæmpelse af salmonella

I Danmark samarbejder myndigheder, erhvervet, brancher og forskningsinstitutioner om at forebygge og bekæmpe salmonella.

​​​​Der er særlige planer for at bekæmpe salmonella i svin, slagtekyllinger, æg og kvæg. Planerne  blve sat i værk i 90´erne, fordi flere og flere mennesker blev syge af salmonella i svine- og kyllingekød og i æg
 
Antallet af mennesker, der bliver syge af salmonella, er faldet støt, siden handlingsplanerne startede. Handlingsplanerne bliver løbende revideret, og nye indsatser bliver implementeret.
 

Målet med planer for at bekæmpe salmonella

Planerne for at bekæmpe salmonella i slagtekyllinger og æg sigter mod at fastholde en meget lav forekomst af salmonella – nær nul.
 
Planen for svin sigter mod at fastholde en lav forekomst af salmonella i svinekød på højst 1%.
 
Formålet med planen for kvæg er at udrydde Salmonella Dublin fra kvægproduktionen.
 
Særstatus for salmonella  

Danmark har i mange år arbejdet for at opnå særstatus for salmonella i kyllingekød og æg. Danmark fik særstatus for salmonella i konsumæg i 2012. I 2018 fik Danmark derudover særstatus for salmonella i kyllingekød.

Læs mere her: Særstatus for salmonella i kyllingekød og æg.

Case-by-case kontrollen
Fødevarestyrelsen har fra 2007 til 2018 ført en intensiv kontrol af både dansk og udenlandsk kød – ”case-by-case”-kontrollen.
 
 
Overvågning iøvrigt
Fødevarestyrelsen overvåger salmonella i fersk kød – både svine-, okse og kyllingekød. Der er overvågning af salmonella på slagterierne, hvor slagtekroppe bliver undersøgt, samt overvågning i besætninger og flokke. Resultaterne af overvågningen samles hvert år i rapporter fra DTU Fødevareinstituttet og bliver sendt til EU-Kommissionen.
 
Se også DTU Fødevare​instituttets​ Annual Reports on Zoonoses in Denmark  ​

 
Hvad kan man gøre som importør
Som importør af fødevarer kan man stille krav til sine leverandører om, at der er mindre campylobacter og salmonella i de fødevarer, man importerer. Følg guiden og se, hvad du kan gøre. 

Guide: Hvilke krav kan jeg stille til min leverandør af kød? 

 
Ændret 11. juli 2019