Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Forebyggelse og bekæmpelse af salmonella

I Danmark samarbejder myndigheder, erhvervet, brancher og forskningsinstitutioner om at forebygge og bekæmpe salmonella.

​​​​Der er særlige planer for at bekæmpe salmonella i svin, slagtekyllinger, æg og kvæg. Planerne er sat i værk, fordi flere og flere mennesker blev syge af salmonella i svine- og kyllingekød og i æg
 
Antallet af mennesker, der bliver syge af salmonella, er faldet støt, siden handlingsplanerne startede. I 2008 oplevede Danmark det største salmonella-udbrud nogensinde. Det gav anledning til et kritisk eftersyn af indsatsen overfor salmonella.
 

Målet med planer for at bekæmpe salmonella

Planerne for at bekæmpe salmonella i slagtekyllinger og æg sigter mod at fastholde en meget lav forekomst af salmonella – nær nul.
 
Planen for svin sigter mod at fastholde en lav forekomst af salmonella i svinekød på højst 1%.
 
Formålet med planen for kvæg er at udrydde salmonella Dublin fra kvægproduktionen.
 
Særstatus for salmonella  
Danmark søgte i 2007 EU-Kommissionen om særstatus for salmonella i konsumæg og i slagtekyllinger. Med særstatus kan Danmark kræve, at disse produkter skal være fri for salmonella.
 
I april 2012 lykkedes det for Danmark at få særstatus i EU for konsumæg. Det betød, at Danmark fra 1. juli 2012 kunne afvise udenlandske æg med salmonella og stille krav om, at indførte udenlandske konsumæg stammer fra flokke, der er undersøgt og fundet fri for salmonella.

Virksomheder, der indfører konsumæg til Danmark, skal derfor stille krav til deres udenlandske leverandører om at certificere, at æggene stammer fra fjerkræflokke, der er undersøgt efter et fast prøveprogram og fundet fri for salmonella. 

Danmark er hermed blevet det første land, der har fået imødekommet en ansøgning om særstatus.  

Særstatus for konsumæg giver en ekstra sikkerhed for forbrugerne, hvis de køber æg fra andre lande. De fleste konsumæg, som forbrugerne køber, er danske og fri for salmonella. 

Danmark har som det eneste land også sendt en ansøgning om særstatus på salmonella i kyllinger.
 
Case-by-case kontrollen
Fødevarestyrelsen har siden 2006 ført en intensiv kontrol af både dansk og udenlandsk kød – ”case-by-case”-kontrollen.

 
 
Overvågning iøvrigt
Fødevarestyrelsen overvåger også salmonella i fersk kød – både svine-, okse og kyllingekød. Der er overvågning af salmonella på slagterierne, hvor slagtekroppene bliver undersøgt, samt overvågning i besætninger og flokke. Resultaterne af overvågningen samles hvert år i rapporter fra Zoonosecentret og bliver sendt til EU-Kommissionen.
 
Se også DTU Fødevare​instituttets​ Annual Reports on Zoonoses in Denmark  ​

 
Hvad kan man gøre som importør
Som importør af fødevarer kan man stille krav til sine leverandører om, at der er mindre campylobacter og salmonella i de fødevarer, man importerer. Følg guiden og se, hvad du kan gøre. 

Guide: Hvilke krav kan jeg stille til min leverandør af kød? 

Nyhedsbrev fra 2010: Vælg din leverandør af kyllingekød med omtanke

Tilmeld dig nyhedsbrevet om salmonella

 

 

 

Udbrud med botulisme (pølseforgiftning) 2018Udbrud med botulisme (pølseforgiftning) 2018https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Udbrud_med_botulisme_poelseforgiftning.aspx02396aspx0htmlEmneside
Spørgsmål og svar om dadler og hepatitis A udbrudSpørgsmål og svar om dadler og hepatitis A udbrudhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Spoergsmaal_og_svar_om_dadler_og_hepatitis_A.aspx019284aspx0htmlEmneside
Hepatitis A - leverbetændelseHepatitis A - leverbetændelsehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hepatitis_A_leverbetændelse.aspx02355aspx0htmlEmneside
Clostridium botulinum - BotulismeClostridium botulinum - Botulismehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Botulisme.aspx02215aspx0htmlEmneside
E. coli og STECE. coli og STEChttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/E.-coli.aspx02261aspx0htmlEmneside
CampylobacterCampylobacterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Campylobacter.aspx02223aspx0htmlEmneside
ESBL-bakterierESBL-bakterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/ESBL-bakterier.aspx02285aspx0htmlEmneside
Staphylococcus aureusStaphylococcus aureushttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Staphylococcus-aureus.aspx02627aspx0htmlEmneside
Campylobacter forebyggelse og bekæmpelse Campylobacter forebyggelse og bekæmpelse https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekæmpelse-af-campylobacter.aspx018622aspx0htmlEmneside
Fordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampeFordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fordærvende-microorganismer.aspx02319aspx0htmlEmneside
Bekæmpelse af antibiotikaresistensBekæmpelse af antibiotikaresistenshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Bekæmpelse-af-antibiotikaresistens.aspx018609aspx0htmlEmneside
Fakta om listeria tilfælde – april 2015Fakta om listeria tilfælde – april 2015https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-nye-tilfælde-af-listeria-–-april-2015.aspx02294aspx0htmlEmneside
Overvågning af antibiotikaresistensOvervågning af antibiotikaresistenshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Hvad-goer-Foedevarestyrelsen-for-at-forbrugerne-ikke-faar-ESBL-bakterier.aspx018750aspx0htmlEmneside
Danskernes køkkenvaner Danskernes køkkenvaner https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Gode-vaner-i-koekkenet.aspx021310aspx0htmlEmneside
Forurenet drikkevandForurenet drikkevandhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forurenet-drikkevand.aspx02323aspx0htmlEmneside
Norovirus (roskildesyge)Norovirus (roskildesyge)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Norovirus-(Roskildesyge).aspx02517aspx0htmlEmneside
Salmonella Salmonella https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Salmonella.aspx02591aspx0htmlEmneside
ListeriaListeriahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Listeria.aspx02476aspx0htmlEmneside
Spørgsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i kødSpørgsmål og svar om antibiotikaresistente bakterier i kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antibiotikaresistente_bakterier_i_kød.aspx02565aspx0htmlEmneside
Personlig hygiejnePersonlig hygiejnehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Personlig-hygiejne.aspx02552aspx0htmlEmneside
Opklaring af sygdomsudbrud pga. fødevarerOpklaring af sygdomsudbrud pga. fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Opklaring af sygdomsudbrud.aspx09896aspx0htmlEmneside
Fakta om antibiotikaresistente bakterierFakta om antibiotikaresistente bakterierhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antibiotikaresistens.aspx02184aspx0htmlEmneside
Forebyggelse og bekæmpelse af bakterier og virus i fødevarerForebyggelse og bekæmpelse af bakterier og virus i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekaempelse-af-foedevarebaarne-sygdomme.aspx09311aspx0htmlEmneside

 

 

Hjemmelavet gelérand skyld i botulismeudbrud Hjemmelavet gelérand skyld i botulismeudbrud https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Hjemmelavet_gelérand_skyld_i_botulismeudbrud-.aspx07949aspx0html25-07-2018 08:00:00

Ændret 1. august 2017