Vildledning er komplekst
Vildledning vil altid være et emne, der kan debatteres, da det er en individuel vurdering. Hvad der er vildledende, i reglernes forstand er derimod en vurdering, der beror på, hvad en gennemsnitsforbruger anser for vildledende. Dette er imidlertid ikke altid en nem vurdering, og i gråzonesager kan det selvfølgelig være ekstra svært, da der kan være argumenter både for og i mod om en sag skal falde ud til den ene eller anden side.
Forbrugerpanel som forsøgsordning
Resultatet er blevet brug af et forbrugerpanel i forbindelse med den seneste vildledningskampagne i 2014. Fødevarestyrelsen vil benytte forbrugerpanelet som en forsøgsordning i 2015 til vurdering af gråzonesager om vildledning.
Vurdering af begreber som led i markedsføring
En række begreber der særligt kan give anledning til fortolkningsproblemer, når det vurderes om en anprisning af en fødevare er vildledende, er blandt andet "gammeldag", "frisk", "ægte", "hjemmelavet" mv. I denne vurdering vil forbrugerpanelets undersøgelser blive inddraget som et væsentligt parameter, som udtryk for et repræsentativt udsnit af forbrugernes gældende og tidssvarende opfattelse af vildledning i forbindelse af markedsføring af fødevarer.
Resultater fra forbrugerpanelundersøgelse 2014
Fødevarestyrelsen har i 2014 gennemført den første forbrugerpanelundersøgelse af begreberne "hjemmelavet", "frisk/friskhøvlet" og "DANSK mv.". Se resultaterne af undersøgelserne i rapporterne nedenfor.
Resultat af undersøgelsen ”Oprindelsesmærkning”
Resultat af undersøgelsen af begrebet ”Friskhøvlet”
Resultat af undersøgelsen af begrebet ”Hjemmelavet”