Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Primærprodukter, der må sælges ved stalddør og til lokale butikker og restauranter

Hvilke primærprodukter må man sælge, og hvordan kan produkterne sælges ved stalddøren eller til lokale detailvirksomheder? Og må man sælge fx fersk kød fra gårdens ænder?

​​​​Primærprodukter er fx æg, mælk, honning, fisk, muslinger, frugt og grønt, bær og svampe. Fersk kød fra fx kyllinger og ænder er ikke pri​​mærprodukter. Se også listen nederst på siden over fødevarer, der IKKE må sælges direkte fra stalddøren eller leveres direkte fra primærproducent til lokale butikker og restauranter.  


 
Frugt og grønt, kartofler, svampe, tang og andre alger ved stalddørssalg mv.
Slagtede kaniner ved stalddørssalg og lokalt detailsalg

Uåbnede kaniner ved stalddørssalg 

Opdrættere af kaniner må på bedriften slagte og sælge egne uåbnede kaniner direkte til forbrugere ved stalddøren. Indvoldene må ikke være taget ud af kaninerne. Forbrugeren skal selv tage indmad og tarme ud. Kaninerne kan eventuelt være flået.

Hvis man vil sælge ved stald​døren, skal følgende betingelser overholdes:
  • Opdrætteren skal overholde reglerne for slagtning og aflivning af dyr.
  • Opdrætteren skal bortskaffe det animalske affald efter reglerne i biproduktforordningen.
  • Salget til forbrugeren skal ske på bedriften.
  • Opdrætteren være registreret i Fødevarestyrelsen til stalddørssalg.
  • Der må årligt højst sælges 500 kaniner til forbrugerne og til lokale butikker og restauranter i alt.
  • Opdrætteren skal for hvert regnskabsår kunne dokumentere, at der ikke sælges mere end 500 kaniner til forbrugerne og til lokale butikker og restauranter i alt.

Uåbnede kaniner ved salg til lokale butikker og restauranter  

Opdrættere af kaniner må på bedriften slagte og sælge egne uåbnede kaniner direkte til lokale butikker og restauranter. Indvoldene må ikke være taget ud af kaninerne. Butikken og restauranten skal selv tage indmad og tarme ud. Kaninerne kan eventuelt være flået.

Hvis man vil levere til lokale butikker og restauranter, skal følgende betingelser overholdes:
  • Butikkerne og restauranterne må højst ligge 50 km væk fra bedriften.
  • Opdrætteren skal være registreret i Fødevarestyrelsen til at sælge til lokale butikker og restauranter.
  • Der må årligt højst sælges 500 kaniner til forbrugerne og til lokale butikker og restauranter til sammen.
  • Opdrætteren skal for hvert regnskabsår kunne dokumentere, at der ikke sælges mere end 500 kaniner til forbrugere og lokale butikker og restauranter i alt.

Åbnede kaniner, slagtet på bedriften

Hvis man som opdrætter af kaniner vil sælge åbnede kaniner direkte til forbrugere og lokale butikker og restauranter, skal man etablere en detailvirksomhed, fx på sin bedrift.
 
Detailvirksomheden kan rense og tage organer ud af kaninerne. Når man tager organer ud fra dyr, som er slagtet på bedriften, for at sælge det ferske kød direkte til forbrugerne og/eller til lokale detailbutikker og restauranter, skal udtagningen ske i en virksomhed, som er registreret som detailvirksomhed. Virksomheden skal have faciliteter som en slagterbutik eller restaurant. Hvis virksomheden modtager de slagtede kaniner med pels, skal virksomheden også have faciliteter til at afhude kaninerne. Opdrætteren kan altså selv etablere en sådan virksomhed på sin ejendom.
 
Detailvirksomheden kan sælge fersk kød af kaniner til forbrugere og i begrænset mængde til andre butikker og restauranter. Salget til andre detailvirksomheder skal følge de almindelige regler for levering fra detail til detail, dvs. 1/3-reglen. Det betyder, at leveringen højst må udgøre 1/3 af den totale omsætning af animalske fødevarer og kun til detailvirksomheder, der ligger inden for en radius af 50 km.

Detailvirksomheden skal have dokumentation for, hvorfra der er modtaget kaniner, og hvor mange kaniner der er modtaget fra de enkelte leverandører. Det følger af reglerne om sporbarhed.

 
Slagtet opdrættet fjervildt ved stalddørssalg og lokalt detailsalg

Uåbnet opdrættet fjervildt ved stalddørssalg

Opdrættere af opdrættet fjervildt, fx vagtler, perlehøns, fasaner, agerhøns, rødhøns, stenhøns og gråænder, må på bedriften slagte og sælge eget opdrættet uåbnet fjervildt direkte til forbrugerne ved stalddøren. Indvoldene må ikke være taget ud af det opdrættede fjervildt, men det kan eventuelt være plukket.

Hvis man vil sælge ved stalddøren, skal følgende betingelser overholdes:
  • Opdrætteren skal overholde reglerne for slagtning og aflivning af dyr.
  • Opdrætteren skal bortskaffe det animalske affald efter reglerne i biproduktforordningen.
  • Salget til forbrugeren skal ske på bedriften.
  • Opdrætteren skal være registreret i Fødevarestyrelsen til stalddørssalg.
  • Der må årligt højst sælges 500 stykker opdrættet fjervildt til forbrugerne og til lokale butikker og restauranter i alt.
  • Opdrætteren skal for hvert regnskabsår kunne dokumentere, at der ikke sælges mere end 500 stykker opdrættet fjervildt til forbrugerne og til lokale butikker og restauranter i alt.
Opdrætteren må ikke slagte strudsefugle på bedriften for at sælge dem til forbrugerne ved stalddørssalg.
 

Uåbnet opdrættet fjervildt – salg til lokale butikker og restauranter

Opdrættere af opdrættet fjervildt, fx vagtler, perlehøns, fasaner, agerhøns, rødhøns, stenhøns og gråænder, må på bedriften slagte og sælge eget opdrættet uåbnet fjervildt direkte til butikker og restauranter. Indvoldene må ikke være taget ud af det opdrættede fjervildt. Butikken og restauranten skal selv tage indvoldene ud. Det opdrættede fjervildt kan eventuelt være plukket.

Hvis man vil sælge til lokale butikker og restauranter, skal følgende betingelser overholdes:
  • Opdrætteren skal overholde reglerne for slagtning og aflivning af dyr.
  • Opdrætteren skal bortskaffe det animalske affald efter reglerne i biproduktforordningen.
  • Butikkerne og restauranterne må højst ligge 50 km væk fra bedriften.
  • Opdrætteren skal være registreret til at sælge til lokale butikker og restauranter.
  • Der må årligt højst sælges 500 stykker opdrættet fjervildt til forbrugerne og til lokale butikker og restauranter i alt.
  • Opdrætteren skal for hvert regnskabsår kunne dokumentere, at der ikke sælges mere end 500 stykker opdrættet fjervildt til forbrugerne og til lokale butikker og restauranter i alt.
Opdrætteren må ikke slagte strudsefugle på bedriften for at sælge dem til butikker og restauranter.
 

Kød af opdrættet fjervildt slagtet på bedriften, hvor indvoldene er taget ud

Hvis en opdrætter vil sælge fersk kød af opdrættet fjerkrævildt, direkte til forbrugere og lokale butikker og restauranter, skal opdrætteren etablere en detailvirksomhed, fx på sin bedrift.
 
Detailvirksomheden kan rense og tage organer ud af det opdrættede fjervildt. Når man tager organer ud af dyrene, som slagtes på bedriften, for at sælge det ferske kød direkte til forbrugere og/eller til lokale detailbutikker og restauranter, skal udtagningen ske i en virksomhed, som er registreret som detailvirksomhed. Virksomheden skal have faciliteter som en slagterbutik eller restaurant. Hvis virksomheden modtager det slagtede opdrættede fjervildt med fjer, skal virksomheden også have faciliteter til at plukke fjerkræet. Opdrætteren kan altså selv etablere en sådan virksomhed på sin ejendom
Detailvirksomheden kan sælge fersk kød af opdrættet fjervildt til forbrugerne og i mindre mængde til andre butikker og restauranter. Salget til andre detailvirksomheder skal følge de almindelige regler for levering fra detail til detail, dvs. 1/3-reglen. Det betyder, at leveringen højst må udgøre 1/3 af den totale omsætning af animalske fødevarer og kun til detailvirksomheder, der ligger inden for en radius af 50 km.
Detailvirksomheden skal have dokumentation for, hvorfra der er modtaget opdrættet fjervildt, og hvor mange stykker opdrættet fjervildt der er modtaget fra de enkelte leverandører. Det følger af reglerne om sporbarhed.

Opdrætteren må ikke slagte strudsefugle på bedriften for at sælge dem til butikker og restauranter.

 
Nedlagt vildt ved stalddørssalg og lokalt detailsalg
Ved vildt forstås vildtlevende småvildt (fx fuglevildt og harer) og vildtlevende storvildt (fx hjortedyr), som må nedlægges ved jagt til konsum efter reglerne for jagt og fredning. Se reglerne om jagttider, fredninger osv. på Miljøstyrelsens hjemmeside: www.mst.dk
 
En jæger må hvert år sælge op til 500 stykker vildtlevende uåbnet småvildt (fx fuglevildt og harer) og 15 stykker vildtlevende storvildt (fx hjortedyr) direkte til forbrugere og til lokale butikker og restauranter.

Indvoldene må ikke være taget ud af småvildt, men småvildtet kan evt. være plukket eller flået ved jægerens bopæl eller på jagtstedet.
Storvildt brækkes af jægeren og kan evt. være flået ved jægerens bopæl eller på jagtstedet. I forbindelse med flåning kan jægeren fjerne underben og hoved fra vildtet.

Vildtet skal være nedlagt af jægeren selv.
 
Hvis der på jagtstedet eller jægerens bopæl er en autoriseret eller registreret fødevarevirksomhed, skal stalddørssalg af vildt direkte fra jægeren til forbrugerne holdes adskilt fra denne fødevarevirksomhed.
 
Jægeren må kun sælge til butikker og restauranter, som ligger inden for en radius af 50 km fra jægerens bopæl eller jagtstedet.
 
Jægeren skal ikke være registreret hos Fødevarestyrelsen til disse aktiviteter.
 
Hvis en jæger vil sælge vildtlevende storvildt, hvor kødet er skåret op, eller vildtlevende småvildt, hvor indvoldene er taget ud og kødet evt. er skåret op, skal jægeren etablere en detailvirksomhed. Udtagning af organer af småvildt samt opskæring af vildt skal foregå i detailvirksomheden. Virksomheden skal være registreret som detailvirksomhed. Virksomheden skal have faciliteter som en slagterbutik eller restaurant. Hvis vildtet modtages med fjer eller pels, skal virksomheden også have faciliteter til at plukke eller flå vildtet. Jægeren kan selv etablere en sådan virksomhed.

Detailvirksomheden kan sælge småvildt, som har fået indvoldene taget ud, og opskåret kød af vildt til forbrugerne og i begrænset mængde til andre butikker og restauranter. Salget til andre detailvirksomheder skal ske efter reglerne for begrænset afsætning til andre detailvirksomheder, herunder at værdien af salget til andre detailvirksomheder højst må udgøre 1/3 af den totale omsætning af animalske fødevarer, og at der kun må leveres til detailvirksomheder, der ligger inden for en radius af 50 km.
 
Fisk og krebsdyr – salg direkte fra fiskefartøjer eller dambrug 
Salg af fisk og krebsdyr direkte fra fiskefartøjer eller dambrug

 
Muslinger m.m. – salg direkte fra fiskefartøj eller opdræt og lokalt detailsalg
 
Mælk ved stalddørssalg
Rå mælk må kun sælges direkte til forbrugeren ved stalddøren. Se denne side: Salg af rå mælk ved stalddør og til mejerier, butikker og restauranter​​
 
Hønseæg fra stalddør, gårdbutik m.m.

Læs denne guide, hvis du vil sælge hønseæg fra din stalddør, gårdbutik m.m.


Æg af andre arter end høns, fx andeæg og vagtelæg - fra stalddør, gårdbutik m.m.
Du må sælge æg fra andre arter end høns ved stalddøren, levere til egen detailbutik, restaurant eller bod, til eget ægpakkeri med begrænset, lokal omsætning eller til fuldt autoriseret ægpakkeri. Det kræver dog, at:
  • Besætningen er registreret i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR).
  • Du som primærproducent også bliver registreret på landbrugsindberetning.dk, dels til at fodre dine dyr, og dels til at producere fødevarer. Vælg "Foder og fødevarer" og udfyld med dine oplysninger.
  • Æggene ikke er sorteret i kvalitets- eller vægtklasser.
  • Der samlet (hønseæg og andre æg) leveres højest 100.000 æg ved stalddørssalg, til egen butik eller restaurant på bedriften, ved levering til egen bod på lokalt marked og ved levering til eget pakkeri med autorisation til begrænset, lokal omsætning.
  • Opdrætteren for hvert regnskabsår kan dokumentere, at der højst sælges 100.000 æg ved stalddørssalg, ved levering til egen butik eller restaurant på bedriften, ved levering til egen bod på lokalt marked og ved levering til eget pakkeri, med autorisation til begrænset, lokal omsætning.
  • Du holder æg fra andre arter end høns adskilt fra hønseæg, hvis du sælger begge dele.
Hvis du sælger æg fra andre arter end høns, fx fra ænder og vagtler, er der ikke krav om, at dyrene skal testes for salmonella ved salg fra stalddøren, gårdbutik m.m.

Hvis du vil sælge æg af andre arter end høns fra stalddørssalg

Hvis du vil sælge æg af andre arter end hønseæg direkte fra din egen stalddør, skal du – ud over ovenstående – også sørge for at:
  • Du er registreret i Fødevarestyrelsen til stalddørssalg af æg.
  • Æggene ikke bliver solgt direkte fra bedriftens ægopbevaringsrum, hvis der også opbevares æg til ægpakkeri i rummet.
  • Forbrugeren selv skal hente æggene på bedriften.

Hvis du vil levere til egen butik eller restaurant på bedriften eller egen bod

Hvis du vil levere æg af andre arter end høns til egen butik eller restaurant på bedriften eller egen bod, skal du – ud over de krav, som er beskrevet ovenover lige under overskriften "Æg fra andre arter end høns ved stalddørssalg, gårdbutik m.m." – også sørge for at: 
  • Du er registreret i Fødevarestyrelsen til at levere æg til egen butik eller restaurant.
  • Du må ikke sælge æg til andre butikker, restauranter eller boder end bedriftens egne.

Hvis du vil levere æg til eget ægpakkeri med begrænset, lokal omsætning

Hvis du vil levere dine æg fra andre arter end høns til dit eget ægpakkeri, skal du – ud over de krav, som er beskrevet ovenover lige under overskriften "Æg fra andre arter end høns ved stalddørssalg, til egen detailbutik m.m." – også sørge for, at:
  • Ægpakkeriet kun sælger æggene til detailvirksomheder, der ligger inden for 50 km fra pakkeriet.
  • Du er registreret i Fødevarestyrelsen til at levere æg til eget ægpakkeri med begrænset, lokal omsætning.
Ud over ovenstående, må du som opdrætter uden begrænsninger i antal eller afstand levere æg til "almindelige" pakkerier, dvs. pakkerier med fuld autorisation.

Honning ved stalddørssalg og lokalt detailsalg
 
Fødevarer, der IKKE må sælges ved stalddør eller ved lokalt detailsalg  
Større husdyr, fx svin, okse, kalv, får, lam, heste, bison og strudse, skal slagtes på et autoriseret slagteri. Man må ikke sælge kød fra disse dyr ved stalddøren eller til lokale butikker og restauranter, hvis dyrene ikke bliver slagtet på et autoriseret slagteri.

Landmanden må gerne formidle salg af kød fra dyrene, når de er slagtet på et autoriseret slagteri. Det kræver dog, at landmanden er registreret som kødformidler i Fødevarestyrelsen, medmindre der er tale om virksomhed under bagatelgrænsen.

Kødformidling kan foregå på den måde, at forbrugeren udvælger ét af landmandens dyr, som landmanden så sender til slagtning på et autoriseret slagteri. Kødet leveres til forbrugeren fra slagteriet eller en detailvirksomhed.

 
Registrering af salg ved stalddør og til lokale butikker og restauranter  

 
Ændret 23. august 2019