Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Salmonella og slagtefjerkræ

Tidligere blev mange mennesker syge af salmonella i fjerkræ, men det har ændret sig. Danmark har nu et meget lavt niveau af salmonella i slagtefjerkræ.

​Hvorfor er salmonella et problem i slagtefjerkræ?
Fjerkræ, herunder kyllinger, kalkuner og ænder kan blive smittet med salmonella. Når man slagter dyr med salmonella, er der risiko for, at kødet kan blive forurenet med salmonella og dermed, at forbrugerne kan blive syge.
 
Hvor mange bliver syge af salmonella fra slagtefjerkræ?
DTU Fødevareinstituttet udgiver hvert år en rapport om smittekilder til sygdomme, som smitter mellem dyr og mennesker. Se rapporterne her: Annual Report of Zoonoses in Denmark .
 
Salmonella i slagtekyllinger har tidligere været en væsentlig kilde til sygdom hos mennesker, men det har ændret sig.
 
I 2016 blev der registreret 1074 personer syge af salmonella i Danmark. Ifølge Annual Report var danske kyllinger årsag til  9 sygdomstilfælde, svarende til ca. 0,8 %, og importeret kyllingekød var årsag til 43 sygdomstilfælde, svarende til ca. 4 %. Andekød var årsag til 5 sygdomstilfælde, svarende til ca. 0,5 %.
 
Se de nyeste tal for antal syge af salmonella på Statens Serum Instituts hjemmeside her.
 
Hvor meget salmonella er der i slagtekyllinger og ænder?
Handlingsplanen for fjerkræ har ført til, at antallet af slagtekyllingeflokke med salmonella er faldet fra ca. 20-30 % i 1994 til et stabilt niveau på 1-2 % fra år 2000 og frem til i dag (2017). Ænder vil ofte være inficeret med salmonella, bl.a. fordi de opdrættes udendørs. 
 
Salmonella i foder til fjerkræ
Salmonella kan komme ind i en fjerkræbesætning via foderet. Derfor er det vigtigt at minimere risikoen for at introducere salmonella i besætningerne via det færdige foder. Der er fx regler om, at alt foder til kyllinger og høns skal varmebehandles.
 
Branchen har desuden opstillet et sæt regler for fremstilling, håndtering og transport af fjerkræfoderblandinger til den erhvervsmæssige fjerkræproduktion af æg og slagtekyllinger. Formålet med reglerne og branchekoden er at bekæmpe og kontrollere salmonella i foderet.
 
 
Overvågning af salmonella i flokke af slagtefjerkræ
Indsatsen mod salmonella i slagtefjerkræ omfatter bl.a. overvågning af salmonella i alle led af slagtekyllinge- og slagtekalkunproduktionen. Det indebærer bl.a. for visse salmonellatyper, at avlsdyr bliver slået ned, hvis man konstaterer salmonella i flokken.
 
Man må ikke markedsføre kød fra smittede slagtekyllingeflokke, medmindre kødet er varmebehandlet.
 
Overvågning af salmonella på fjerkræslagterier
Alle slagterier, som slagter kyllinger eller kalkuner skal jævnligt undersøge for salmonella for at sikre, at der ikke er salmonella i kødet. Hvis der bliver fundet salmonella, skal kødet varmebehandles inden det markedsføres.
Stalddørssalg af kød fra kyllinger og kalkuner

De generelle regler for stalddørssalg kan du læse mere om her: Stalddørssalg og salg til lokale butikker og restauranter.

Alle flokke af kyllinger og kalkuner skal undersøges for salmonella inden slagtning. Undersøgelsen skal som udgangspunkt laves tidligst tre uger før slagtning og resultatet skal foreligge inden slagtning. Der er særlige regler for nogle produktionstyper.
  
Lovstof
Læs mere
 

 

 

SalmonelloseSalmonellosehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Salmonellose.aspx02593aspx0htmlEmneside
Salmonella og kvæg Salmonella og kvæg https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kvæg-og-salmonella.aspx02461aspx0htmlEmneside
Salmonella og svin Salmonella og svin https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Svin-og-salmonella.aspx02643aspx0htmlEmneside
Salmonella Salmonella https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Salmonella.aspx02591aspx0htmlEmneside
Forebyggelse og bekæmpelse af salmonellaForebyggelse og bekæmpelse af salmonellahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Forebyggelse-og-bekæmpelse-af-salmonella.aspx018624aspx0htmlEmneside
Salmonella og ægSalmonella og æghttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Æg.aspx02162aspx0htmlEmneside
Analyser af fødevarerAnalyser af fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Analyser-af-fødevarer.aspx019244aspx0htmlEmneside

Ændret 16. maj 2018