Gå til navigation Gå til Hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Farvestoffer E 100-199

Farvestoffer giver fødevarer en bestemt farve – eller deres oprindelige farve tilbage.

​​​​Naturens egne farver er ofte ustabile og forekommer i varierende nuancer. Mange forbrugere opfatter sådanne varierende farvenuancer som en kvalitetsfejl, og fødevareproducenterne kan derfor tilsætte farve for at opnå ensartethed. Derudover kan farvestoffer anvendes for at give variation eller farve til en ellers farveløs fødevare.

Allergi og overfølsomhed

Alle godkendte farvestoffer er risikovurderet, men der kan være nogle forbrugere, der er overfølsomme overfor enkelte farvestoffer. Det kan være azofarvestofferne eller carminer udvundet af skjoldlus. 

Søg E-numre i EU's database her 


Eksempler på farvestoffer:​​ 

​E-nr.

Navn

Formål/
funktion

Tilsættes fx 
disse fødevarer

Fremstilling
(naturlig eller 
syntetisk)​

E 100 Curcumin (gurkemejefarve) Rød, gul eller orange farve Slik, frugtgrød, karry, remoulade, læskedrikke Naturligt. Udvindes af gurkemejerod, der bruges til at lave krydderiet gurkemeje
E 102
E 122
E 124
E 129
Tartrazin
Azorubin
Ponceau 4R
Allura Red
Syntetisk
E 120 Carminer Naturligt. Udvindes fra skjoldlus, som lever på kaktusplanter i Mellem- og Sydamerika
E 132 Indigotin Blå farve Syntetisk
E 140 Chlorophyll Grøn farve  Naturligt. Udvindes fra grønne blade
E 142 Green S Syntetisk
E 153 Vegetabilsk kul Sort farve  Bestemte oste, slik, frugtgrød, pålægssalater, karry, remoulade,
læskedrikke
Naturligt.
Fremstilles ved forkulning af forskellige planteråstoffer
E 160a (Beta)-carotener Gul farve og provitamin A (som i kroppen omdannes til vitamin A) Bestemte oste, slik, frugtgrød, pølser, patéer, pålægssalater, karry, remoulade, marmelade, læskedrikke Blandede carotener forekommer naturligt i mange fødevarer, især gulerødder. Beta-caroten fremstilles dog ofte syntetisk​
E 160c Paprikaekstrakt Rød farve Naturligt.
Udvindes fra henholdsvis rød peberfrugt (paprika) og rødbeder
E 162 Rødbedefarve 

Ændret 20. november 2019