Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Farvestoffer E 100-199

Farvestoffer giver fødevarer en bestemt farve – eller deres oprindelige farve tilbage.

​​​​Naturens egne farver er ofte ustabile og forekommer i varierende nuancer. Mange forbrugere opfatter sådanne varierende farvenuancer som en kvalitetsfejl, og fødevareproducenterne kan derfor tilsætte farve for at opnå ensartethed. Derudover kan farvestoffer anvendes for at give variation eller farve til en ellers farveløs fødevare.


Allergi og overfølsomhed

Alle godkendte farvestoffer er risikovurderet, men der kan være nogle forbrugere, der er overfølsomme overfor enkelte farvestoffer. Det kan være azofarvestofferne eller carminer udvundet af skjoldlus. 


Søg E-numre i EU's database her 

Eksempler på farvestoffer:​
​ 

​E-nr.

Navn

Formål/
funktion

Tilsættes fx 
disse fødevarer

Fremstilling
(naturlig eller 
syntetisk)​

E 100 Curcumin (gurkemejefarve) Rød, gul eller orange farve Slik, frugtgrød, karry, remoulade, læskedrikke Naturligt. Udvindes af gurkemejerod, der bruges til at lave krydderiet gurkemeje
E 102
E 122
E 124
E 129
Tartrazin
Azorubin
Ponceau 4R
Allura Red
Syntetisk
E 120 Carminer Naturligt. Udvindes fra skjoldlus, som lever på kaktusplanter i Mellem- og Sydamerika
E 132 Indigotin Blå farve Syntetisk
E 140 Chlorophyll Grøn farve  Naturligt. Udvindes fra grønne blade
E 142 Green S Syntetisk
E 153 Vegetabilsk kul Sort farve  Bestemte oste, slik, frugtgrød, pålægssalater, karry, remoulade,
læskedrikke
Naturligt.
Fremstilles ved forkulning af forskellige planteråstoffer
E 160a (Beta)-carotener Gul farve og provitamin A (som i kroppen omdannes til vitamin A) Bestemte oste, slik, frugtgrød, pølser, patéer, pålægssalater, karry, remoulade, marmelade, læskedrikke Blandede carotener forekommer naturligt i mange fødevarer, især gulerødder. Beta-caroten fremstilles dog ofte syntetisk​
E 160c Paprikaekstrakt Rød farve Naturligt.
Udvindes fra henholdsvis rød peberfrugt (paprika) og rødbeder
E 162 Rødbedefarve 

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx02647aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx02511aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx02175aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx02630aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx02608aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx02185aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx02192aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx02584aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx02196aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx02295aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx02548aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx02444aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx02452aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx02453aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx02515aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx02651aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx02190aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx02485aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx02560aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx02615aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx02344aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx02498aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx02279aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx09602aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx02296aspx0htmlEmneside

Ændret 17. maj 2018