Naturens egne farver er ofte ustabile og forekommer i varierende nuancer. Mange forbrugere opfatter sådanne varierende farvenuancer som en kvalitetsfejl, og fødevareproducenterne kan derfor tilsætte farve for at opnå ensartethed. Derudover kan farvestoffer anvendes for at give variation eller farve til en ellers farveløs fødevare.
Allergi og overfølsomhed
Alle godkendte farvestoffer er risikovurderet, men der kan være nogle forbrugere, der er overfølsomme overfor enkelte farvestoffer. Det kan være azofarvestofferne eller carminer udvundet af skjoldlus.
Søg E-numre i EU's database her
Eksempler på farvestoffer:
E-nr. |
Navn
|
Formål/ funktion |
Tilsættes fx disse fødevarer
|
Fremstilling (naturlig eller syntetisk) |
E 100 |
Curcumin (gurkemejefarve) |
Rød, gul eller orange farve |
Slik, frugtgrød, karry, remoulade, læskedrikke |
Naturligt. Udvindes af gurkemejerod, der bruges til at lave krydderiet gurkemeje |
E 102 E 122 E 124 E 129 |
Tartrazin Azorubin Ponceau 4R Allura Red |
Syntetisk |
E 120 |
Carminer |
Naturligt. Udvindes fra skjoldlus, som lever på kaktusplanter i Mellem- og Sydamerika |
E 132 |
Indigotin |
Blå farve |
Syntetisk |
E 140 |
Chlorophyll |
Grøn farve |
Naturligt. Udvindes fra grønne blade |
E 142 |
Green S |
Syntetisk |
E 153 |
Vegetabilsk kul |
Sort farve |
Bestemte oste, slik, frugtgrød, pålægssalater, karry, remoulade, læskedrikke |
Naturligt. Fremstilles ved forkulning af forskellige planteråstoffer |
E 160a |
(Beta)-carotener |
Gul farve og provitamin A (som i kroppen omdannes til vitamin A) |
Bestemte oste, slik, frugtgrød, pølser, patéer, pålægssalater, karry, remoulade, marmelade, læskedrikke |
Blandede carotener forekommer naturligt i mange fødevarer, især gulerødder. Beta-caroten fremstilles dog ofte syntetisk |
E 160c |
Paprikaekstrakt |
Rød farve |
Naturligt. Udvindes fra henholdsvis rød peberfrugt (paprika) og rødbeder |
E 162 |
Rødbedefarve |
Ændret 15. juli 2021