Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fakta om thrombin og sammensat kød

Der var i 2010 forslag om at godkende enzymet thrombin som tilsætningsstof i fersk kød i EU. Forslaget blev dog afvist, og thrombin er derfor ikke tilladt i fødevarer på det danske marked.

Der var i 2010 forslag om at godkende enzymet thrombin som tilsætningsstof i fersk kød og kødprodukter i EU. Forslaget blev dog afvist af Europa-Parlamentet, der mente, at anvendelsen af thrombin i kød ville vildlede forbrugerne. Stoffet blev derfor ikke godkendt som tilsætningsstof og er derfor ikke tilladt i fødevarer på det danske marked.

På trods af, at Danmark betragter thrombin som et tilsætningsstof, er der nogle lande i EU, der accepterer brugen af thrombin som teknisk hjælpestof i kødprodukter, hvor enzymet bliver ødelagt og dermed ikke har en funktion i produktet, når det sælges til forbrugerne. Tekniske hjælpestoffer skal ikke mærkes på varedeklarationen, men der er et krav i Mærkningsforordningen om, at kødprodukter, der består af forskellige stykker kød sat sammen ved hjælp af fx enzymer og tilsætningsstoffer, skal mærkes med teksten "Sammensat af stykker af kød". 

 
Thrombin binder kødstykker sammen
Enzymet thrombin kan i fødevareproduktion anvendes som et bindemiddel, der kan bruges til at sætte kødstykker sammen med. Fødevareproducenter vil dermed fx kunne udvikle nye produkter, der er sammensat af mindre kødstykker.

Der er ikke noget nyt i at bruge tilsætningsstoffer til at binde kød sammen med. For eksempel kender vi det allerede fra kogt skinke, hvor man bruger stoffet alginat som fortykningsmiddel. 
 
Thrombin er ikke farligt
Thrombin er et naturligt forekommende enzym, der findes i blod. Enzymet er med i den proces, der får blodet til at koagulere – dvs. størkne. 

 
Thrombin har i forbindelse med forslag om EU-godkendelse som tilsætningsstof været genstand for en sikkerhedsvurdering hos den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). EFSA har vurderet, at thrombin er sikkert at bruge i fødevarer.
 
Transglutaminase
Enzymet transglutaminase har samme funktion som thrombin, dog med en anden enzymatisk mekanisme. Transglutaminase er ikke tilladt til fødevareproduktion i Danmark. Ønsker man at bruge transglutaminase, skal det godkendes i henhold til enzymreglerne. Nogle EU-lande tillader enzymet som teknisk hjælpestof. ​
 

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx040473aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx040321aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx039931aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx040456aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx040434aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx039951aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx039959aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx040078aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx040409aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx039964aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx040369aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx040238aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx040247aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx040248aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx040477aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx040326aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx039957aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx040294aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx040380aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx040441aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx040132aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx040308aspx0htmlEmneside
EnzymerEnzymerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Enzymer.aspx040058aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx040363aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx040075aspx0htmlEmneside

Ændret 16. maj 2018