Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fakta om dyrevelfærdsmærket

Når forbrugerne vælger svinekød med et dyrevelfærdsmærke, kan de være med til at skabe bedre dyrevelfærd for flere danske grise. Det kommende statslige dyrevelfærdsmærke stiller nemlig krav til dyrevelfærden, der er væsentligt strengere end dansk og europæisk lovgivning.

Formålet med et dyrevelfærdsmærke
Dyrevelfærdsmærket har til formål at skabe bedre dyrevelfærd for flere danske grise via en mærkningsordning og via markedsbaseret dyrevelfærd.

Det er et statsligt mærke udviklet i samspil med interessenter med statsligt logo og statsgodkendt kontrol.

Dyrevelfærdsmærket skal gøre forbrugerne bevidste om, hvordan de kan bidrage til bedre dyrevelfærd. Det gør mærket ved at tydeliggøre niveauet af dyrevelfærd i svinekødsprodukterne på en nem og overskuelig måde.

Mærket vil danne grundlag for en ny dyrevelfærdsproduktion, hvor svinekødet kan købes til overkommelige priser af forbrugerne. Det vil skabe større efterspørgsel efter dyrevelfærdsprodukter og vil betyde, at mærket kan bidrage til vækst i svineproduktionen.

De dyrevelfærdsprodukter, vi ser på det danske marked, har en beskeden markedsandel på 2,5 %, fordi merprisen er høj. Den nye mærkningsordning giver forbrugerne et større udbud af dyrevelfærdskød, og dermed får flere grise bedre dyrevelfærd.

Dyrevelfærdsmærket kan desuden omfatte udenlandske produkter, der opfylder betingelserne for at deltage i mærkningsordningen.

Spørgsmål og svar til Dyrevelfærdsmærket

Hvad betyder dyrevelfærdsmærket for forbrugeren?
Dyrevelfærdsmærket vil give forbrugerne et større udbud af dyrevelfærdsvenligt kød og vil give en bedre forståelse af, hvad de eksisterende mærker dækker over.

Med tre niveauer for dyrevelfærd bliver det lettere at vælge skinke, koteletter og hakket flæsk med lige præcis det niveau af dyrevelfærd, der passer til forbrugernes præferencer og pengepung.

Dyrevelfærdsmærket placeres side om side med eksisterende mærker og vil derfor kunne bidrage til oplysning om, hvilket niveau af dyrevelfærd mærkerne indeholder.

Mærkets tre niveauer
Alle tre niveauer skal leve op til en række grundkrav til dyrevelfærd, som ligger ud over dansk og europæisk lovgivning. Det betyder et markant løft af dyrevelfærden.

Grundkravene er:
• Grisene skal have hele haler – dvs. de får ikke kuperet deres haler og har ikke været udsat for halebid
• Grisene får halm som rodemateriale og til redebygning
• Søerne skal være løsgående i hele produktionsforløbet – også i farestalden
• Grisene må max transporteres i 8 timer

Produkter med et hjerte lever op til grundkravene. For de to og tre hjerter er der tiltagende skrappere krav til dyrevelfærd.


Nedenstående grafik viser de konkrete krav på de tre niveauer - læs mere om dyrevelfærdsmærket og se en række spørgsmål og svar længere nede på siden.


Link til den politiske aftale om Fødevare- og landbrugspakken dec. 2015, som dyrevelfærdsmærket er en del af

Download oplæg til koncept


 

 
 

 

 

DyrevelfærdsmærketDyrevelfærdsmærkethttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Dyrevelfærdsmærket.aspx02254aspx0htmlEmneside
Spørgsmål og svar om DyrevelfærdsmærketSpørgsmål og svar om Dyrevelfærdsmærkethttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Spoergsmaal_og_svar_om_Dyrevelfaerdsmaerket.aspx012848aspx0htmlEmneside

Ændret 5. maj 2017