Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Fakta om dyrevelfærdsmærket

Når forbrugerne vælger svinekød med et dyrevelfærdsmærke, kan de være med til at skabe bedre dyrevelfærd for flere danske grise. Det statslige dyrevelfærdsmærke stiller nemlig krav til dyrevelfærden, der er væsentligt strengere end dansk og europæisk lovgivning.

​Formålet med et dyrevelfærdsmærke

​Dyrevelfærdsmærket har til formål at skabe bedre dyrevelfærd for flere danske grise og slagtekyllinger via en mærkningsordning og via markedsbaseret dyrevelfærd.

Det er et statsligt mærke udviklet i samspil med interessenter med statsligt logo og statsgodkendt kontrol.

Dyrevelfærdsmærket skal gøre forbrugerne bevidste om, hvordan de kan bidrage til bedre dyrevelfærd. Det gør mærket ved at tydeliggøre niveauet af dyrevelfærd i svinekødsprodukterne på en nem og overskuelig måde.

Mærket danner grundlag for en ny dyrevelfærdsproduktion, hvor grise- og kyllingekødet kan købes til overkommelige priser af forbrugerne. Det er med til at skabe større efterspørgsel efter dyrevelfærdsprodukter og betyder, at mærket bidrager til vækst i grise- og kyllingeproduktionen.

De dyrevelfærdsprodukter, vi ser på det danske marked, har en beskeden markedsandel på 2,5 %, fordi merprisen er høj. Den nye mærkningsordning giver forbrugerne et større udbud af dyrevelfærdskød, og dermed får flere grise og slagtekyllinger bedre dyrevelfærd.

Dyrevelfærdsmærket kan desuden omfatte udenlandske produkter, der opfylder betingelserne for at deltage i mærkningsordningen.

Hvad betyder dyrevelfærdsmærket for forbrugeren?

Dyrevelfærdsmærket giver forbrugerne et større udbud af dyrevelfærdsvenligt kød og en bedre forståelse af, hvad de eksisterende mærker dækker over.

Med tre niveauer for dyrevelfærd bliver det lettere at vælge skinke, koteletter, pålæg og kyllinger med lige præcis det niveau af dyrevelfærd, der passer til forbrugernes præferencer og pengepung.

Dyrevelfærdsmærket er placeret side om side med eksisterende mærker og bidrager derfor til oplysning om, hvilket niveau af dyrevelfærd mærkerne indeholder.

Mærkets tre niveauer

Alle tre niveauer lever op til en række grundkrav til dyrevelfærd, som ligger ud over dansk og europæisk lovgivning. Det betyder et markant løft af dyrevelfærden. Grundkravene er:

For grise gælder:

  • Søerne skal være løsgående
  • Grisene skal have krølle på halen. Halerne skal være hele – ingen halekupering og ingen halebid
  • Mere halm som rode- og beskæftigelsesmateriale og til redebygnin
  • Mere plads
  • Maksimal transporttid: 8 timer

For slagtekyllinger gælder:

  • Langsommere voksende race
  • Øget indsats mod trædepudesvidninger
  • Mere plads
  • Kortere transporttid
  • Miljøberigelse

Produkter med et hjerte lever op til grundkravene. For de to og tre hjerter er der tiltagende skrappere krav til dyrevelfærd.


Nedenstående grafik viser de konkrete krav på de tre niveauer for grise - læs mere om dyrevelfærdsmærket.


Læs den politiske aftale om Fødevare- og landbrugspakken dec. 2015, som dyrevelfærdsmærket er en del af 

 
 

 

 

Ændret 13. marts 2019