Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Førerhunde og servicehunde

En fødevarebutik eller en restaurant kan sige ja til, at blinde, stærkt svagsynede eller personer med nedsat fysisk funktion må tage en fører- eller servicehund med indenfor.

Lederen af en butik eller en restaurant kan tillade, at førerhunde eller servicehunde må komme ind i butikkens kundeområde eller restaurantens serveringsområde.

Brugeren skal have kontrol over hunden, så hunden ikke tager fødevarer i munden, slikker på eller snuser til fødevarerne eller på anden måde forurener fødevarerne.

Hundene må ikke komme ind i områder, hvor der tilberedes fødevarer.
 

Kendetegn for en førerhund
Førerhunde er specielt trænede til at udføre en eller flere nytteopgaver for blinde eller stærkt svagsynede personer.
 
Førerhunden kan hjælpe den blinde eller svagsynede med at finde rundt i butikken eller restauranten og føre vedkommende sikkert rundt og uden om forhindringer. En førerhund har en føringssele med en bøjle, der hjælper brugeren til at have kontrol over førerhunden.
 
En dansk førerhund vil normalt have et særligt mærke – 'manden med den hvide stok' – på selen.
 
Kendetegn for en servicehund
Servicehunden kan hjælpe en person med nedsat fysisk funktion med at samle personlige ejendele op, fx nøgler eller dankort, og med at åbne og lukke døre eller slukke og tænde lys.
 
Servicehunde bærer normalt en eller anden form for mærkning, fx et dækken. Danske servicehunde vil normalt bære et dækken med teksten: 'Servicehund på arbejde'.
 
Hvis hunden rører ved en fødevare i butikken eller restauranten
Fødevarestyrelsen vurderer, at der kun undtagelsesvis vil være risiko for forurening af fødevarer, hvis fører- eller servicehunde får adgang til kundeområder i butikker eller serveringsområder i restauranter.
 
Hvis der sker et uheld, hvor en fører- eller servicehund rører ved en fødevare, skal fødevaren som udgangspunkt kasseres.
 
Butikken eller restauranten skal have procedurer for, hvordan de vil håndtere forurenede varer – fx en procedure for, at de forurenede varer bliver kasseret.
 
Hvis en førerhund rører ved en fødevare, mens Fødevarestyrelsen er på besøg, får det ikke negativ indflydelse på Smileyen, hvis virksomheden har styr på sine procedurer i den situation.
 
Lovstof og regler
 
 

 

 

Kæledyr i restauranterKæledyr i restauranterhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kaeledyr_i_restauranter.aspx02205aspx0htmlEmneside
Leve- og bomiljøerLeve- og bomiljøerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Leve--og-bomiljøer.aspx06656aspx0htmlEmneside
Uddannelse i fødevarehygiejneUddannelse i fødevarehygiejnehttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Uddannelse-i-fødevarehygiejne.aspx06847aspx0htmlEmneside
Fiskegrej - rengøring og desinficeringFiskegrej - rengøring og desinficeringhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fiskegrej---rengøring-og-desinficering.aspx06558aspx0htmlEmneside
Privat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenPrivat madlavning og fødevarevirksomhed under bagatelgrænsenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Privat-madlavning-og-fødevarevirksomhed-under-bagatelgrænsen.aspx06745aspx0htmlEmneside
Køkkener i børneinstitutionerKøkkener i børneinstitutionerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Køkkener-i-børneinstitutioner.aspx06453aspx0htmlEmneside
Rengøring og desinfektionRengøring og desinfektionhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Rengøring-og-desinfektion.aspx06760aspx0htmlEmneside
Selvbetjening af uindpakkede fødevarerSelvbetjening af uindpakkede fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Selvbetjening-af-uindpakkede-fødevarer.aspx06785aspx0htmlEmneside
Oversvømmelse i fødevarevirksomhedenOversvømmelse i fødevarevirksomhedenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Oversvømmelse-i-fødevarevirksomheden.aspx06724aspx0htmlEmneside
Mobile fødevarevirksomhederMobile fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mobile-fødevarevirksomheder.aspx06684aspx0htmlEmneside
Indretning af fødevarevirksomhedIndretning af fødevarevirksomhedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Indretning-og-drift-af-fødevarevirksomheder.aspx06426aspx0htmlEmneside
Brugt procesudstyrBrugt procesudstyrhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Brugt-procesudstyr.aspx06476aspx0htmlEmneside
EfterskolekøkkenerEfterskolekøkkenerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Efterskolekøkkener.aspx06517aspx0htmlEmneside
MarkedsboderMarkedsboderhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Markedsboder.aspx06675aspx0htmlEmneside
Frugt og grønt i fødevarevirksomhederFrugt og grønt i fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Frugt--og-grøntvirksomhed.aspx06583aspx0htmlEmneside
Desinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrugDesinfektionsmidler i fødevareindustri og landbrughttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Desinfektionsmidler-i-fødevareindustri-og-landbrug.aspx06496aspx0htmlEmneside
Forhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedForhåndsgodkendelse af indretning af fødevarevirksomhedhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/fvst_ansvar_opgaver/Sider/Forhaandsgodkendelse-af-indretning-af-foedevarevirksomhed.aspx07565aspx0htmlEmneside
Fisk og fiskevarerFisk og fiskevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fisk-og-fiskevarer.aspx06559aspx0htmlEmneside
Skadedyr, fx rotter og mus, i fødevarevirksomhederSkadedyr, fx rotter og mus, i fødevarevirksomhederhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Skadedyrsbekæmpelse.aspx06788aspx0htmlEmneside

Ændret 17. januar 2017