Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Førerhunde og servicehunde

En fødevarebutik eller en restaurant kan sige ja til, at blinde, stærkt svagsynede eller personer med fysisk eller mental funktionsnedsættelse må tage en fører- eller servicehund med indenfor.

​​​Lederen af en butik eller en restaurant kan tillade, at førerhunde eller servicehunde må komme ind i butikkens kundeområde eller restaurantens serveringsområde.

​Brugeren skal have kontrol over hunden, så hunden ikke tager fødevarer i munden, slikker på eller snuser til fødevarerne eller på anden måde forurener fødevarerne.

​Fødevarestyrelsen vurderer, at der kun undtagelsesvis vil være risiko for forurening af fødevarer, hvis fører- eller servicehunde får adgang til kundeområder i butikker eller serveringsområder i restauranter.

Hundene må ikke komme ind i områder, hvor der tilberedes fødevarer.​

Kendetegn for en førerhund

Førerhunde er specielt trænede til at udføre en eller flere nytteopgaver for blinde eller stærkt svagsyned​e personer. Førerhunden kan hjælpe den blinde eller svagsynede med at finde rundt i butikken eller restauranten og føre vedkommende sikkert rundt og uden om forhindringer. En førerhund har en føringssele med en bøjle, der hjælper brugeren til at have kontrol over førerhunden. ​

​En dansk førerhund vil normalt have et særligt mærke – 'manden med den hvide stok' – på selen. ​

Kendetegn for en servicehund

En servicehund kan hjælpe en person med fysisk eller mental funktionsnedsættelse fx med at samle personlige ejendele som nøgler eller dankort op; med at åbne og lukke døre eller slukke og tænde lys, eller med at støtte sin bruger hjemme såvel som i det offentlige rum.

Epilepsihunde, signalhunde og terapihunde er eksempler på servicehunde.

​Servicehunde bærer normalt en eller anden form for mærkning, f.eks. et dækken. Danske servicehunde vil normalt bære et dækken med teksten: 'Servicehund på arbejde'.​

Hvis hunden rører ved en fødevare i butikken eller restauranten

Butikken eller restauranten skal have procedurer for, hvordan de vil håndtere varer, hvis der sker et uhelt, hvor en fører-​ eller servicehund rører ved en fødevare – fx en procedure for at de forurenede varer bliver kasseret.​​​

Lovstof og regler

Se reglerne her i h​​ygiejnebekendtgørelsen, § 38

Se her i Hygiejnevejledningen afsnit 12. Førerhunde, servicehunde og kæledyr i fødevarevirksomheder

Ændret 20. september 2022