Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Førerhunde og servicehunde

En fødevarebutik eller en restaurant kan sige ja til, at blinde, stærkt svagsynede eller personer med fysisk eller mental funktionsnedsættelse må tage en fører- eller servicehund med indenfor.

Lederen af en butik eller en restaurant kan tillade, at førerhunde eller servicehunde må komme ind i butikkens kundeområde eller restaurantens serveringsområde.

Brugeren skal have kontrol over hunden, så hunden ikke tager fødevarer i munden, slikker på eller snuser til fødevarerne eller på anden måde forurener fødevarerne.

Hundene må ikke komme ind i områder, hvor der tilberedes fødevarer.
 

Kendetegn for en førerhund
Førerhunde er specielt trænede til at udføre en eller flere nytteopgaver for blinde eller stærkt svagsynede personer. Førerhunden kan hjælpe den blinde eller svagsynede med at finde rundt i butikken eller restauranten og føre vedkommende sikkert rundt og uden om forhindringer. En førerhund har en føringssele med en bøjle, der hjælper brugeren til at have kontrol over førerhunden.
 
En dansk førerhund vil normalt have et særligt mærke – 'manden med den hvide stok' – på selen. 
Kendetegn for en servicehund
En servicehund kan hjælpe en person med fysisk eller mental funktionsnedsættelse fx med at samle personlige ejendele som nøgler eller dankort op; med at åbne og lukke døre eller slukke og tænde lys, eller med at støtte sin bruger hjemme såvel som i det offentlige rum.
 
Servicehunde bærer normalt en eller anden form for mærkning, fx et dækken. Danske servicehunde vil normalt bære et dækken med teksten: 'Servicehund på arbejde'.
 
Hvis hunden rører ved en fødevare i butikken eller restauranten
Fødevarestyrelsen vurderer, at der kun undtagelsesvis vil være risiko for forurening af fødevarer, hvis fører- eller servicehunde får adgang til kundeområder i butikker eller serveringsområder i restauranter.
 
Hvis der sker et uheld, hvor en fører- eller servicehund rører ved en fødevare, skal fødevaren som udgangspunkt kasseres.
 
Butikken eller restauranten skal have procedurer for, hvordan de vil håndtere forurenede varer – fx en procedure for, at de forurenede varer bliver kasseret.
 
Hvis en førerhund rører ved en fødevare, mens Fødevarestyrelsen er på besøg, får det ikke negativ indflydelse på Smileyen, hvis virksomheden har styr på sine procedurer i den situation.
 
Lovstof og regler
 
 
Ændret 4. marts 2021