Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Equin viral arteritis (EVA)

Equin viral arteritis (EVA) er en akut, smitsom virussygdom hos heste.

Årsagen er et togavirus, og EVA er udbredt​ over det meste af verden. EVA forekommer ofte i forbindelse med flytning af heste. EVA forekommer også i Danmark.

EVA er udbredt i det meste af verden og ses også i Danmark.

Virus spredes via luftvejene eller ved bedækninger. Hingste kan bære virus med fra sted til sted og sprede dette ved bedækninger.
 

Sygdomstegn
Inkubationstiden for EVA (dvs. den tid, der går, fra dyret er ble​vet smittet, til det udviser symptomer) er 1-8 dage.
 
Sygdommen optræder ofte uden symp​tomer eller med lette symptomer. De sværeste symptomer ses hos helt unge og gamle heste.
 
Sygdomstegn er feber, øjenflåd, øjenbetændels​e, tilstoppet næse, depression og manglende ædelyst. Der ses hævelser omkring øjnene og lysskyhed, samt ødemer i kønsorganer. Der kan være udslæt, oftest på halsen, og der kan ses kolik, vejrtrækningsproblemer, muskel- og ledsmerter samt diarré. Aborter optræder i slutningen af feberperioden og i tiden derefter og kan forekomme i hele svangerskabsperioden.
 
Dyrene kan komme sig helt efter sygdom.
 
Behandling, bekæmpelse og kontrol af sygdommen
​Diagnosen EVA stilles ved indsendelse af en blodprøve, en sædprøve eller indsendelse af abortmateriale. Der er ingen speciel behandling, men de forskellige symptomer kan behandles. God staldhygiejne og omtanke ved flytning af dyr er den bedste måde at forebygge sygdommen på. Der kan vaccineres mod EVA.
 
Lovstof og regler
 
Ændret 16. maj 2018