Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Enzymer

Enzymer kan anvendes under forarbejdning af fødevarer og bliver anvendt i produktionen af ca. 80 % af de forarbejdede fødevarer, man finder i en almindelig fødevareforretning

​​Enzymer er proteiner, som har en katalytisk aktivitet, dvs​​. de kan forøge hastigheden af mange forskellige kemiske reaktioner, og de indgår i et utal af processer i menneskets krop og naturen i øvrigt. Når man indtager enzymer (proteiner), bliver de nedbrudt i maven og optaget i tarmene som aminosyrer – ligesom de proteiner man får via kosten, fx fra kød. 

Enzymer kan oprenses fra materiale, der findes i n​​​aturen eller fra mikroorganismer, der dyrkes under specifikke betingelser. Enzymer kan fremstilles ved hjælp af genmodificerede organismer, som er designet til at producere store mængder af et bestemt enzym. Det genmodificerede materiale kasseres efter oprensning af enzymet, og enzymet indeholder ikke genmodificeret materiale. 

Anvendelsen af enzymer i fødevarer
Alle enzymer, der bruges i danske fødevarer, gennemgår e​​n grundig risikovurdering, inden de godkendes af Fødevarestyrelsen. Enzymerne skal risikovurderes og godkendes af Fødevarestyrelsen, inden de må anvendes i produktionen af fødevarer til det danske marked.
Det er nødvendigt, fordi et enzympræparat (oprenset enzym) aldrig er helt rent. Der kan være rester af uhensigtsmæssige stoffer i præparatet, som stammer fra produktionsprocessen, oprensningsprocessen eller formuleringen.
 
Danmark har haft national lovgivning for fødevareenzymer i å​​rtier. Nedenfor finder du en guide til, hvordan du får et enzym bliver godkendt.
 
Frankrig har en godkendelsesordning for enzymer, de​​r ligner den danske, og flere lande udenfor EU (fx Australien og USA) har andre former for godkendelses- eller registreringsordninger.
 
JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives, en ekspertkomité under FAO og WHO) risikovurderer jævnligt enzymer, som herefter opføres​​​ på en liste over tekniske hjælpestoffer. 
 
Enzymer som tilsætningsstoffer
To enzymer (invertase, E 1103 og lysozym, E 1​​105) er godkendte tilsætningsstoffer.
Invertase fremstilles af almindelig gær. Det bruges til at spalte sukker til gluc​​ose og fructose. Invertasebehandlet sukker krystalliserer ikke og kan derfor fx bruges til at gøre marcipan mere blød.
 
Lysozym udvindes af æg. Det har en hæmmende effekt på vis​​se bakterier. Det anvendes i oste, hvor det kan erstatte nitrat, og ved fremstilling af vin.
Derudover blev der i 2010 afvist et forslag om at godkend​e​ enzymet thrombin som et tilsætningsstof. Thrombin krydsbinder proteiner i kød og binder derved kødstykker sammen (deraf det folkelige navn “kødklister”). 
 ​
Enzymer tilsat med ernæringsmæssigt eller fysiologisk formål fx i kosttilskud
Brugen af enzymer med et ernæringsmæssigt eller fysiologisk formål, falder ikke ind under kravet om godkendelse af enzymer i Danmark. Dog skal en virksomhed, som ønsker at anvende enzymer med dette formål være opmærksom på andre bestemmelser om markedsføring af fødevarer herunder kosttilskud, fx reglerne om tilsætning af visse andre stoffer end vitaminer og mineraler og nye fødevarer.
 
Lovstof og regler

Danske regler

 

EU regler

 

Status på lovgivning om fødevareenzymer

EU-forordningen (1332/2008) s​​kal sikre, at alle fødevareenzymer, der markedsføres i EU, bliver risikovurderet og opført på en EU-positivliste. Hensigten er, at alle enzymer, der allerede er på markedet, samt nye enzymer skal risikovurderes af EFSA og godkendes af EU-Kommissionen. Indtil EU-positivlisten er etableret og træder i kraft, er det fortsat de nationale regler (I Danmark kræves godkendelse fra Fødevarestyrelsen), der gælder.

 

 

Tekniske hjælpestoffer - fødevarerTekniske hjælpestoffer - fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tekniske-hjaelpestoffer-foedevarer.aspx02647aspx0htmlEmneside
Naturlige aromaerNaturlige aromaerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Naturlige-aromaer.aspx02511aspx0htmlEmneside
Ammoniumklorid i lakridsAmmoniumklorid i lakridshttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Ammoniumklorid.aspx02175aspx0htmlEmneside
AzofarvestofferAzofarvestofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Azofarvestoffer.aspx02196aspx0htmlEmneside
Steviolglycosider fra planten SteviaSteviolglycosider fra planten Steviahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Stevia.aspx02630aspx0htmlEmneside
Smagsforstærkere E 620-640Smagsforstærkere E 620-640https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Smagsforstaerkere_E620-640.aspx02608aspx0htmlEmneside
Antioxidanter E 300-399Antioxidanter E 300-399https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Antioxidanter---E-300---399-.aspx02185aspx0htmlEmneside
RøgaromaRøgaromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Røgaroma.aspx02584aspx0htmlEmneside
AspartamAspartamhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aspartam.aspx02192aspx0htmlEmneside
Farvestoffer E 100-199Farvestoffer E 100-199https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Farvestoffer---E-100---199.aspx02299aspx0htmlEmneside
Konsistensmidler E 400-499Konsistensmidler E 400-499https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konsistensmidler---E-400---499.aspx02453aspx0htmlEmneside
Fakta om thrombin og sammensat kødFakta om thrombin og sammensat kødhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-thrombin-og-sammensat-kød.aspx02295aspx0htmlEmneside
Parabener i fødevarerParabener i fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Parabener-i-fødevarer.aspx02548aspx0htmlEmneside
Konserveringsstoffer E 200-299Konserveringsstoffer E 200-299https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Konserveringsstoffer---E-200---299.aspx02452aspx0htmlEmneside
KoffeinKoffeinhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Koffein.aspx02444aspx0htmlEmneside
Tilsætninger til fødevarerTilsætninger til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Tilsætningsstoffer-og-teknologi.aspx02651aspx0htmlEmneside
NitritNitrithttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Nitrit-og-nitrat.aspx02515aspx0htmlEmneside
EU-listenEU-listenhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Positivilisten.aspx02560aspx0htmlEmneside
Aroma til fødevarerAroma til fødevarerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aroma.aspx02190aspx0htmlEmneside
Mærkning af aromaMærkning af aromahttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Maerkning-af-aroma.aspx02485aspx0htmlEmneside
Sødestoffer E 950-967Sødestoffer E 950-967https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Soedestoffer-E-950-967.aspx02615aspx0htmlEmneside
Godkendelse af tilsætningsstofferGodkendelse af tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Godkendelsesprocedure.aspx02344aspx0htmlEmneside
Mikrobielle kulturerMikrobielle kulturerhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Mikrobielle-kulturer.aspx02498aspx0htmlEmneside
Øvrige tilsætningsstofferØvrige tilsætningsstofferhttps://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Øvrige-tilsætningsstoffer.aspx02543aspx0htmlEmneside
Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)Tilsætningsstoffer til fødevarer (E-numre)https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tilsætningsstoffer.aspx02296aspx0htmlEmneside

Ændret 31. juli 2017