Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Dyrlægers rolle ved udbrud af fugleinfluenza

Praktiserende dyrlæger spiller en stor rolle både i beredskabet som helhed og den nuværende situation med flere fund af fugleinfluenza i Danmark og Europa. På denne side informeres der om, hvilke opgaver og pligter du har som dyrlæge.

​En tidlig opdagelse er afgørende for, at et eventuelt udbrud kan begrænses mest muligt. Det er derfor vigtigt, at alle dyrlæger er særdeles opmærksomme, undersøger dyreholdet og anmelder mistanker straks efter undersøgelse.


Hvis du kontaktes af dyreejere med mistanke om fugleinfluenza

Hvis du som praktiserende dyrlæge kontaktes af dyreejere med mistanke om fugleinfluenza, skal du agere fuldstændig som vanligt ved mistanke om anmeldepligtige sygdomme:

  • Din pligt er som det første, at undersøge dyreholdet, og
  • Hvis du ikke kan afvise mistanken, kontakter du den lokale veterinærenhed.

Læs om ko​​ntaktoplysninger på veterinærenhederne

Brug af værnemidler

Brug af personlige værnemidler minimerer risikoen for overførsel af smitte, når man udsættes for inficerede fugle.

Derfor gør Fødevarestyrelsen opmærksomhed på behovet for korrekt brug af værnemidler ved kontakt med fjerkræbesætninger eller fuglehold, hvor dyrene udviser kliniske symptomer, der kunne give mistanke om fugleinfluenza.
 

Fødevarestyrelsen henviser til, at Sundhedsstyrelsen anbefaler brug af værnemidler der omfatter bl.a., brug af FFP3 masker, beskyttelsesdragter, handsker, skoovertræk samt egnede beskyttelsesbriller.

Yderligere information vedr. værnemidler findes i Sundhedsstyrelsens vejledning

Vigtige forholdsregler efter færdsel på ejendom med dyr mistænkt for eller hvor der er konstateret udbrud af fugleinfluenza

Efter færdsel på en ejendom med dyr mistænkt for eller hvor der ​er konstateret udbrud af aviær influenza, skal der gå mindst 48 timer efter bad/tøjskift, inden anden besætning med modtagelige arter må besøges.


Hvis du får henvendelser om fund af døde vilde fugle

Hvis du får henvendelser om fund af døde vilde fugle, kan du henvise til Fødevarestyrelsens guide for mere information om indsamling og undersøgelse af disse. 
 
Ændret 17. november 2021