Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Dourine

Dourine er en kronisk kønssygdom hos heste og andre dyr af hesteslægten. Sygdommen skyldes en parasit – en protozo kaldet Trypanosoma equiperdum.

​​Dourine er udbredt i Afrika, Asien, Sydøst Europa, Sydam​​​erika og i den sydlig​​​e del af Nordamerika. Dourine forekommer ikke i Danmark.

Sygdommen kaldes også ondartet be​skel​​ersyge.

Sygdomstegn
Inkubationstiden (den tid, der går, fra dyret er blevet smittet, til det udviser symptomer) varierer fra få uger indtil flere år.

Hvor syge dyrene bliv​er, afhænger af, hvilken stamme af T equiperdum der er smitteårsag, samt den generelle helbredstilstand af det smittede dyr.
 
Som første tegn på dourine ser man hyppigt øjenbe​tændelse.

Hos hingste ses hævelse og ødemer i penis, forhud og ​​pung, samt det omgivende væv helt frem til brystet. Der kan ses sårdannelser på penis med ardannelse til følge, hvilket ses om hvide pletter.

Hos hopper ses ødemer i skeden og en forandring i skedesek​​​​retet. Der kan optræde sår i skedeslimhinden, og dyrene vil urinere hyppigt. Hævelserne breder sig til mellemgulv, yver og bug. Ved alvorlig smitte af drægtige hopper ses typisk aborter.

Senere ses nervøse symptomer med en s​tiv vaklende gang. Der ses svind i bagparten, og dyret bør aflives.
Smittespredning
Dourine spredes næsten udelukkende ved bedækning. Parasitten sidder i urinrøret hos hingsten og i skedevæggen hos hoppen. Det er dog ikke ved hver bedækning, der sker en smittespredning mellem smittede dyr. Som sygdommen skrider frem, forsvinder parasitten i perioder fra urinrøret og skedevæggen, og i disse perioder smitter dyrene ikke.
 
Føl, født af smittede hopper, kan ligeledes være smittede. Dette sker dog sjældent. Smitten sker gennem munden enten ved fødsel eller gennem mælken ved diegivning. Sådanne føl kan smitte, når de bliver voksne. Andre gange får føllet antistoffer gennem modermælken, og disse føl vil have modstandskraft mod sygdommen, indtil de er 4-7 måneder, men vil herefter muligvis kunne blive smittet.
 
T equiperdum kan ikke overleve uden for hesten og vil ikke kunne overleve, hvis ikke hesten er levende.
 
Behandling, bekæmpelse og kontrol af sygdommen
​Dourine er anmeldepligtig. Mistænkes en hest for at lide af dourine, skal det anmeldes til Fødevarestyrelsen. Hesteholdet sættes herefter under offentligt tilsyn. Der udtages materiale til undersøgelse hos Veterinærinstituttet. Diagnosen stilles ved en blodprøveundersøgelse.

Heste smittet med do​urine kan ikke effektivt behandles. Dyret bør derfor aflives og destrueres.
Forekomst
Dourine er udbredt i Afrika, Asien, Sydamerika og i den sydlige del af Nordamerika. Dourine forekommer sjældent i Europa; Tyskland havde et enkelt udbrud i 2002, og i Italien konstateredes juni 2011 udbrud for første gang i 15 år. Dourine er aldrig konstateret i Danmark.
 
Lovstof og regler

Ændret 16. maj 2018