Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Det Økologiske Spisemærke

Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Spisemærket viser, hvor stor en del af spisestedets varer der er økologiske.

​​​​Det statskontrollerede røde Ø-mærke har siden 2009 haft selskab af Det Økologiske Spisemærke i bronze, sølv og guld – et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet der er økologiske. Spisestederne opgør økologiandelen i enten kroner eller kilo.​

Det Økologisk​e Spisemærke kontrolleres af Fødevarestyrelsen, som også administrerer reglerne på området. F​​​​ødevarestyrelsen og Økologisk Landsforening samarbejder om at udbrede og informere om Det Økologiske Spisemærke.

 

Det Økologiske Spisemærke i bronze

De fleste spises​teder har bronze som der​​es første mål. Når 30-60 procent af køkkenets indkøb af føde- og drikkevarer er økologiske, kan spisestedet få Det Økologiske Spisemærke i bronze.


 

Det Økologiske Spisemærke i sølv

​​Det Økologiske Spisemærke i sølv kan opnås af spisesteder, der kan dokumentere, at de økologiske føde- og drikkevarer udgør 6​0-90 procent af det samlede indkøb.​

 

 

Det Økologiske Spisemærke i guld

Spisesteder med Det Økologiske Spisem​​ærke i guld skal indkøbe mellem 90 og 100 procent økologiske føde- og drikkevarer. Det kræver dokumentation af de økologiske råvareindkøb samt udarbejdelse af en politik for indkøb af fødevarer, der stammer fra jagt og fiskeri af vildtlevende dyr/fisk. Der skal f.eks. redegøres for, hvornår der indkøbes økologiske henholdsvis vildtfangede fisk og skaldyr​. ​Råvarepolitikken skal være synlig for gæsterne på spisestedet.​


 

​​Læs mere

På hjemmesiden www.oekologisk-spisemaerke.dk kan du få råd og vejledning omkring, hvordan du søger om det økologiske spisemærke, samt finde en række af nyttige publikationer og materialer:

Ændret 5. maj 2022