Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Coronavirus og fødevarer - for borgere

Intet tyder på, at coronavirus smitter gennem mad, men via dråber fra host og nys fra smittede personer. Så hold en god hygiejne. Få svar på en række spørgsmål her.

Se alle sider om fødevarer og COVID-19                                                                                 


Nye restriktioner for detailhandlen i hele landet


Regeringen har indført en række nye restriktioner for detailhandlen gældende fra 17. december 2020 til og med 7. februar 2021. 

Der vil i hele perioden fortsat være åbent i dagligvarebutikker og supermarkeder, apoteker og butikker med medicinsk udstyr. 

Restauranter og cafeer m.v. må fortsat holde åbent for take-away.

Læs mere på coronasmitte.dk


Spørgsmål og svar om coronavirus for borgere

Hvornår skal jeg bruge mundbind eller visir i supermarkeder mv.?

Du skal bære mundbind eller visir, når du besøger dagligvarebutikker. Blandt fødevarebutikker omfatter det fx supermarkedet, hos bageren, slagteren og fiskehandleren. Kravet om brug af mundbind eller visir gælder også ved restaurant- eller cafébesøg og i lokaler, hvor der sælges take-away. Kravet om mundbind eller visir gælder indendørs og for personer over 12 år, men ikke for personer, der er helbredsmæssige årsager er undtaget fra at bære mundbind. 

Mundbindet kan være et engangsmundbind eller stofmundbind og skal dække næse og mund. Et visir er en skærm af plastik, som minimum dækker næse og mund. Når du sidder ned, må du tage mundbind og visir af.

Sundhedsmyndighedernes krav gælder frem til 28. februar 2021 - læs anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen om at bruge mundbind her www.sst.dk/mundbind.  


Kan coronavirus smitte via de fødevarer, jeg køber i butikkerne?
Når du som borger køber fødevarer i en butik eller på internettet, er der intet, der tyder på, at du kan blive smittet med coronavirus via fødevarer. 

Risikoen for at blive smittet er mindre, hvis du holder afstand til andre kunder i butikken eller til chaufføren, som leverer varerne, og vasker hænder med vand og sæbe før og efter, du pakker varer ud. Hvis du ikke har adgang til vand og sæbe, kan du bruge håndsprit. 
Er der risiko for smitte med coronavirus, når jeg spiser på restaurant, take-away etc.? 
Der er ingen rapporter om smitte med coronavirus via fødevarer – hverken fra kolde eller varme anretninger.

Når professionelle køkkener overholder de almindelige hygiejneregler, vil det også sikre mod coronavirus. Som en ekstra foranstaltning er der iværksat yderligere tiltag i denne særlige corona-situation med fokus på medarbejdernes personlige hygiejne, hyppig rengøring og desinfektion af kontaktpunkter m.m. 

De generelle hygiejneregler om at fremstille og sælge fødevarer i fødevarevirksomheder beskytter også mod smitte med coronavirus, bl.a. kravene om god personlig hygiejne. Reglerne skal være med til at sikre, at der ikke bliver overført bakterier og virus, fx coronavirus, via fødevarer til forbrugerne.

Fødevarestyrelsen forudsætter altid, at leveringen af take away sker fødevaresikkerhedsmæssigt forsvarligt, og at virksomhederne følger hygiejnereglerne.  

Kan jeg selv gøre noget for at undgå smitte med coronavirus, når jeg laver mad?
Selvom der ikke er rapporter om, at coronavirus smitter gennem fødevarer, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at du altid holder en god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt og altid før tilberedning af mad, og før du spiser.

Fødevarestyrelsen anbefaler også, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om bl.a. god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begrænser fysisk kontakt.
 
Kan man spise sig til et bedre immunforsvar?

Der findes ingen fødevarer, man kan spise, som beskytter én mod COVID-19. Kosten har selvfølgelig betydning for immunsystemet. Men spiser man varieret og følger kostrådene, får langt de fleste dog dækket deres næringsbehov, herunder vitamin- og mineralbehov, via kosten.

Du kan finde de officielle kostråd her

 
Den bedste måde at beskytte sig mod coronavirus er at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at sikre god håndhygiejne, nyse og hoste i ærmet og begrænse fysisk kontakt med andre.
Ændret 14. januar 2021