Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Coronavirus og fødevarer - for borgere

Intet tyder på, at coronavirus smitter gennem mad, men via dråber fra host og nys fra smittede personer. Så hold en god hygiejne. Få svar på en række spørgsmål her.

Se alle sider om fødevarer og COVID-19                                                                                 


Spørgsmål og svar om coronavirus for borgere


Fra mandag d. 14. juni 2021 vil der ikke længere være krav om mundbind eller visir i detailhandlen som f.eks. supermarkeder og fødevarebutikker og heller ikke ved indendørs servering på restauranter, caféer mv.

Hvornår skal jeg bruge et coronapas?

Der er krav om coronapas for indendørsservering på restauranter og cafeer mv. Der er ikke krav om coronapas ved udendørs servering.

Du kan læse mere om brug af coronapasset på coronasmitte.dk 

Intet tyder på, at du kan blive smittet med coronavirus via fødevarer, hverken dem du køber i butik eller på internettet. 

Risikoen for at blive smittet er mindre, hvis du holder afstand til andre kunder i butikken eller til chaufføren, som leverer varerne, og vasker hænder med vand og sæbe før og efter, du pakker varer ud. Hvis du ikke har adgang til vand og sæbe, kan du bruge håndsprit. 

Der er ingen rapporter om smitte med coronavirus via fødevarer – hverken fra kolde eller varme anretninger.

De generelle hygiejneregler om at fremstille og sælge fødevarer i fødevarevirksomheder beskytter også mod smitte med coronavirus, bl.a. kravene om god personlig hygiejne. Reglerne skal være med til at sikre, at der ikke bliver overført bakterier og virus, fx coronavirus, via fødevarer til forbrugerne. 

Fødevarestyrelsen forudsætter altid, at leveringen af take away sker fødevaresikkerhedsmæssigt forsvarligt, og at virksomhederne følger hygiejnereglerne. 


Kan jeg selv gøre noget for at undgå smitte med coronavirus, når jeg laver mad?
Selvom der ikke er rapporter om, at coronavirus smitter gennem fødevarer, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at du altid holder en god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt og altid før tilberedning af mad, og før du spiser.

Fødevarestyrelsen anbefaler også, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om bl.a. god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begrænser fysisk kontakt.
 
Kan man spise sig til et bedre immunforsvar?

Der findes ingen fødevarer, man kan spise, som beskytter én mod COVID-19. Kosten har selvfølgelig betydning for immunsystemet. Men spiser man varieret og følger kostrådene, får langt de fleste dog dækket deres næringsbehov, herunder vitamin- og mineralbehov, via kosten.

Du kan finde de officielle kostråd her

 
Den bedste måde at beskytte sig mod coronavirus er at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at sikre god håndhygiejne, nyse og hoste i ærmet og begrænse fysisk kontakt med andre.
Ændret 22. juli 2021