Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Coronavirus og fødevarer - for borgere

Intet tyder på, at coronavirus smitter gennem maden, men via dråber fra host og nys fra smittede personer – så hold en god hygiejne. Fødevarestyrelsen får en del spørgsmål fra bekymrede borgere. Find svarene her



Spørgsmål og svar om coronavirus for borgere


Kan coronavirus smitte via de fødevarer, man kan købe i butikker?

Der er ingen rapporter om smitte med coronavirus via fødevarer eller fødevareemballager, sådan lyder meldingen fra European Food Safety Authority (EFSA), som indsamler forskning på området. 

Coronavirus smitter ifølge Sundhedsstyrelsen kun gennem slimhinder, typisk i næse, mund og øjne, og ikke via mave-tarm-kanalen

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at du altid holder en god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt. Fx er det altid en god idé at vaske hænderfør du tilbereder mad, og før du spiser.

For at begrænse smitte med coronavirus anbefaler Fødevarestyrelsen også, at du altid følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om bl.a. god håndhygiejne, nys og host i ærmet og at begrænse fysisk kontakt. 

Fødevarevirksomheder skal overholde en række hygiejneregler, som skal medvirke til at sikre, at der ikke bliver overført bakterier og virus, via fødevarer til forbrugerne. Disse regler vil også sikre mod forekomst af coronavirus.

Som en ekstra foranstaltning er der iværksat yderligere tiltag i denne særlige corona-situation. Det betyder bl.a., at medarbejdere, der arbejder med spiseklare fødevarer, fx sushi og salater, skal bære handsker.



Er der større risiko for smitte med coronavirus fra kold mad end fra varm mad?
Der er ingen rapporter om smitte med coronavirus via fødevarer. Det gælder uanset om det er kolde eller varme anretninger. Når de professionelle køkkener overholder de almindelige hygiejneregler, vil det også sikre mod coronasmitte. Hvis køkkenerne holder særligt fokus på medarbejdernes personlige hygiejne, hyppig rengøring og desinfektion af lokaler og inventar, så vil der være en forsvindende lille risiko for, at medarbejderne spreder smitte. Medarbejdere, der tilbereder spiseklare sandwich og salater eller sushi, der efterfølgende bliver pakket ind og givet til kunden, skal dog som en ekstra sikkerhed bruge handsker i denne særlige corona situation.

Kan corona smitte via take away?
Der er ikke rapporteret om smitte med ny coronavirus gennem fødevarer – heller ikke via fødevarer solgt som take away.

De generelle hygiejneregler for fremstilling og salg af fødevarer i fødevarevirksomheder beskytter også mod smitte med coronavirus, bl.a. kravene om god personlig hygiejne. Hygiejnereglerne skal medvirke til at sikre, at der ikke bliver overført bakterier og virus, fx coronavirus, via fødevarer til forbrugerne.

Som en ekstra foranstaltning er der iværksat yderligere tiltag i denne særlige corona-situation. Det betyder bl.a., at medarbejdere, der arbejder med spiseklare fødevarer, fx sushi og sandwich, skal bære handsker.

Når kunden møder op for at afhente take away, henviser Fødevarestyrelsen til, at man følger de generelle retningslinjer for god personlig hygiejne og afstand til andre kunder.


Kan corona smitte via take away emballage?
Coronavirus kan overføres via overflader, men ikke gennem huden, kun gennem slimhinder i mund, næse og øjne. Risikoen vurderes derfor at være yderst lille, hvis du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begræns fysisk kontakt.
 
Du kan minimere risikoen for smitte ved at vaske hænder før og efter, du henter take away mad.
 
Fødevarestyrelsen forudsætter altid, at leveringen af take away sker fødevaresikkerhedsmæssigt forsvarligt, og at virksomhederne følger hygiejnereglerne.  

Er det sikkert at handle dagligvarer over internettet – set i forhold til coronavirus?

Ja. Du kan trygt handle dagligvarer over internettet. Selvom en vognmand kan være smittet med coronavirus, vil sandsynligheden for at blive smittet ved at spise de udbragte dagligvarer være yderst lille.

For at begrænse smitte anbefaler Fødevarestyrelsen dog, at du følger vores anbefalinger om god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt og altid før tilberedning af mad, og før du spiser.

Fødevarestyrelsen anbefaler også, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om bl.a. god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begrænser fysisk kontakt.


 
Kan jeg selv gøre noget for at undgå smitten med coronavirus, når jeg laver mad?
Selvom det er meget lidt sandsynligt, at coronavirus smitter gennem mad, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at du altid holder en god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt og altid før tilberedning af mad, og før du spiser.

Fødevarestyrelsen anbefaler også, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om bl.a. god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begrænser fysisk kontakt.


 
Kan coronavirus smitte via kundevogne og -kurve i butikker?
Coronavirus kan overføres via overflader, men ikke gennem huden, kun gennem slimhinder i mund, næse og øjne. Risikoen vurderes derfor at være yderst lille, hvis du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begræns fysisk kontakt.  

Find mere information fra de danske myndigheder via www.coronasmitte.dk


Er der større risiko for smitte ved buffet-servering frem for enkeltvis servering?
Coronavirus smitter primært via dråber i luften ved host og nys. Ved en buffet har man ofte tæt kontakt til andre mennesker. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen p.t., at man undgår buffetservering.


 
Virker håndsprit på coronavirus?
Ja. Håndsprit virker på coronavirus, men husk også at vaske hænder med vand og sæbe hyppigt. Se nedenstående video om, hvordan og hvor grundigt du bør vaske hænder.

 



Kan jeg blive smittet af at røre ved fx en salat-tang, som en smittet har rørt ved?
Coronavirus kan smitte via overflader. Risikoen vurderes dog at være yderst lille, hvis du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begræns fysisk kontakt.

Hvis en medarbejder i et køkken har coronavirus, kan det så smitte via maden?
Hvis man har spist mad med coronavirus, så er sandsynligheden for, at man bliver smittet, yderst lille. Coronavirus smitter ifølge Sundhedsstyrelsen via dråber i luften. Det kan fx ske, hvis en person hoster, nyser eller rører ved overflader med virus på og derefter rører sig ved næse, øjne eller mund.  Coronavirus smitter ikke via mave-tarm kanalen. Derfor er der kun en meget lille risiko for, at du bliver smittet, hvis du spiser mad med coronavirus på.

Butikken er lukket grundet coronakarantæne blandt de ansatte - kan jeg spise de varer, som jeg har købt i butikken?
Ja. Du kan fortsat spise de fødevarer, som du har købt i butikken. Selvom en butiksansat kan være smittet med coronavirus, vil sandsynligheden for, at du bliver smittet ved at spise de indkøbte dagligvarer, være yderst lille.

For at begrænse smitte anbefaler Fødevarestyrelsen dog, at du følger vores anbefalinger om god køkkenhygiejne, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt og altid før tilberedning af mad, og før du spiser.

Fødevarestyrelsen anbefaler også, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om bl.a. god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begrænser fysisk kontakt.
 
Læs mere om forebyggelse af coronavirus på www.coronasmitte.dk.


Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg er ude at handle?
Du kan både mindske risikoen for selv at blive smittet, og for at smitte andre med coronavirus, hvis du følger fem råd, når du handler:

  1. Hold afstand til andre og begræns fysisk kontakt.
    Du kan begrænse kontakten til andre ved at handle på tidspunkter, hvor der ikke er mange andre i supermarkedet eller lade børnene blive derhjemme og tage alene på indkøb. Undgå fx smagsprøver, hvor du står tæt på andre, eller vent til det bliver din tur til at tage en vare.
  2. Hvis du har hoste, let feber eller forkølelse, så bliv hjemme, indtil du er rask.
    Undersøg i stedet, om andre kan hjælpe med dine indkøb, eller få madvarerne leveret.
  3. Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit.
    Tag fx en håndsprit med i bilen eller tasken.
  4. Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder.
    Undlad også så vidt muligt at røre dig i ansigtet, hvis du har rørt ved andet, og ikke har sprittet hænderne af inden.
  5. Hold en god hygiejne i køkkenet, når du tilbereder din indkøbte mad.
    Skyl fx frugt og grønt, vask hænder regelmæssigt og hold rå og spiseklar mad adskilt. 
    Se Fødevarestyrelsens råd til gode køkkenvaner

Er jeg på den sikre side, hvis jeg bruger éngangshandsker?
Selvom du bruger éngangshandsker, når du køber ind eller betjener kunder, skal du stadig huske at vaske hænder.
 
Skift handsker ofte og vask hænder jævnligt – fx hver gang, du tager handskerne af eller skifter handsker.
 
Brug af handsker kan ikke erstatte vask af hænder. Du kan godt sprede virus og bakterier, selvom du har handsker på. Det kan derfor give en falsk tryghed at bruge handsker.


Gælder der særlige regler for bake-off, bland selv slik m.m. i fødevarebutikker?

Det accepteres midlertidigt, at fødevarebutikker af hygiejnehensyn indpakker bake off, bland-selv-slik, nødder mv. uden, at der kræves mærkning på indpakningen.

Når medarbejdere håndterer, herunder pakker eller på anden vis rører ved bake-off, bland selv slik, nødder mv., skal de i denne særlige coronasituation bære handsker.


Kan man spise sig til et bedre immunforsvar?
Der findes ingen fødevarer, man kan spise, som beskytter én mod COVID-19. Kosten har selvfølgelig betydning for immunsystemet, men spiser man varieret og følger kostrådene, får langt de fleste dog dækket deres næringsbehov, herunder vitamin- og mineralbehov, via kosten.
Du kan finde de officielle kostråd her
 
Den bedste måde at beskytte sig mod coronavirus er at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at sikre god håndhygiejne, nyse og hoste i ærmet og begrænse fysisk kontakt med andre.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid holder en god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt og altid før tilberedning af mad og før du spiser.


Find Fødevarestyrelsens sider om Corona


Se alle Fødevarestyrelsens FAQ'er om Corona/Covid-19

Se FAQ for virksomheder om Corona og regler

Se FAQ om fødevarer og Corona for borgere

Se FAQ om kæledyr og Corona

Find al information fra de danske myndigheder på www.coronasmitte.dk                              

Ændret 6. april 2020