Gå til navigation Gå til hovedindhold

Denne hjemmeside bruger cookies til statistik og adgang til deling på de sociale medier med AddThis.

Læs mere i vores cookie FAQ.

Du er her:

Coronavirus og fødevarer - for borgere

Intet tyder på, at coronavirus smitter gennem maden, men via dråber fra host og nys fra smittede personer – så hold en god hygiejne. Fødevarestyrelsen får en del spørgsmål fra bekymrede borgere. Find svarene her

Spørgsmål og svar om coronavirus for borgere


Kan coronavirus smitte via de fødevarer, man kan købe i butikker?
Der er ingen rapporter om smitte med coronavirus via fødevarer eller fødevareemballager. Sådan lyder meldingen fra European Food Safety Authority (EFSA), som indsamler forskning på området. 

Coronavirus smitter ifølge Sundhedsstyrelsen kun gennem slimhinder, typisk i næse, mund og øjne, og ikke via mave-tarm-kanalen.

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at du altid holder en god hygiejne i køkkenet, 
herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt. Fx er det altid en god idé at vaske hænder før du tilbereder mad, og før du spiser.

For at begrænse smitte med coronavirus anbefaler Fødevarestyrelsen også, at du altid følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om bl.a. god håndhygiejne, nys og host i ærmet og at begrænse fysisk kontakt. 

I øvrigt skal fødevarevirksomheder overholde en række hygiejneregler, som skal medvirke til at sikre, at der ikke bliver overført bakterier og virus via fødevarer til forbrugerne. Disse regler vil også sikre mod coronavirus – bl.a. kravene om god personlig hygiejne med hyppig håndvask.



Er der risiko for smitte med coronavirus når jeg spiser ude? 
Der er ingen rapporter om smitte med coronavirus via fødevarer - hverken fra kolde eller varme anretninger.

Når de professionelle køkkener overholder de almindelige hygiejneregler, vil det også sikre mod coronavirus. Som en ekstra foranstaltning er der iværksat yderligere tiltag i denne særlige corona-situation med fokus på medarbejdernes personlige hygiejne, hyppig rengøring og desinfektion af kontaktpunkter m.m. 


Kan corona smitte via take away eller take away emballager?

De generelle hygiejneregler for fremstilling og salg af fødevarer i fødevarevirksomheder beskytter også mod smitte med coronavirus, bl.a. kravene om god personlig hygiejne. Reglerne skal være med til at sikre, at der ikke bliver overført bakterier og virus, fx coronavirus, via fødevarer til forbrugerne.

Som en ekstra foranstaltning er der iværksat yderligere tiltag i denne særlige corona-situation. 


Når du som kunde møder op for at afhente take away, henviser Fødevarestyrelsen til, at du følger de generelle retningslinjer for god personlig hygiejne og holder afstand til andre kunder.

Der er ingen rapporter om smitte med coronavirus via fødevarer eller fødevareemballager. Coronavirus kan overføres via overflader, men ikke gennem huden, kun gennem slimhinder i mund, næse og øjne. Risikoen vurderes derfor at være yderst lille, hvis du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begræns fysisk kontakt.

Du kan minimere risikoen for smitte ved at vaske hænder før og efter, du henter take away mad.

Fødevarestyrelsen forudsætter altid, at leveringen af take away sker fødevaresikkerhedsmæssigt forsvarligt, og at virksomhederne følger hygiejnereglerne.  


Er det sikkert at handle dagligvarer over internettet – set i forhold til coronavirus?
Ja. Du kan trygt handle dagligvarer over internettet. Der er ingen rapporter om, at coronavirus smitter via fødevarer eller fødevareemballager. Coronavirus kan overføres via overflader, men ikke gennem huden, kun gennem slimhinder i mund, næse og øjne. Så selvom en vognmand kan være rask smittebærer af coronavirus, vil der være en yderst lille sandsynlighed for at blive smittet ved at spise de udbragte dagligvarer. 

Du kan altid minimere risikoen for smitte ved at vaske hænder før og efter, du modtager dine varer.

For at begrænse smitte anbefaler Fødevarestyrelsen også, at du følger vore anbefalinger om god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt og altid før tilberedning af mad, og før du spiser.

Fødevarestyrelsen anbefaler også, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om bl.a. god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begrænser fysisk kontakt.



Kan jeg selv gøre noget for at undgå smitten med coronavirus, når jeg laver mad?

Selvom det er meget lidt sandsynligt, at coronavirus smitter gennem mad, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at du altid holder en god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt og altid før tilberedning af mad, og før du spiser.

Fødevarestyrelsen anbefaler også, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om bl.a. god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begrænser fysisk kontakt.


Kan coronavirus smitte via kundevogne og -kurve i butikker?
Coronavirus kan overføres via overflader, men ikke gennem huden, kun gennem slimhinder i mund, næse og øjne. Risikoen vurderes derfor at være yderst lille, hvis du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begræns fysisk kontakt. 

Detailbutikker skal tage særlige forholdsregler, fx sørge for hyppig rengøring af kontaktflader, som mange mennesker berører, herunder kundevogne- og kurve.

Find mere information fra de danske myndigheder via www.coronasmitte.dk


 
Hvad virker bedst mod coronavirus, håndvask eller håndsprit?
Det virker lige godt. Håndsprit virker på coronavirus, men husk også at vaske hænder med vand og sæbe hyppigt. Se nedenstående video om, hvordan og hvor grundigt du bør vaske hænder.

 
 


Kan jeg blive smittet af at røre ved fx en salat-tang, som en smittet har rørt ved?
Coronavirus kan smitte via overflader, men virus optages ikke gennem huden kun gennem slimhinder i mund, næse og øjne. Derfor vurderes risikoen at være yderst lille, hvis du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begræns fysisk kontakt.

Hvis en medarbejder i et køkken har fået konstateret COVID-19, kan vedkommende så smitte via maden?
Nej, der er er ingen rapporter om, at coronavirus kan smitte ved, at man spiser fødevarer. Coronavirus smitter ifølge Sundhedsstyrelsen kun gennem slimhinder, typisk i næse, mund og øjne, og ikke via mave-tarm-kanalen.

Hvis du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om bl.a. god håndhygiejne og nys og host i ærmet, begrænser du smitten med coronavirus.

Fødevarevirksomheder skal altid overholde en række hygiejneregler, som medvirker til at sikre, at der ikke bliver overført bakterier og virus via fødevarer til forbrugerne. Disse regler vil også sikre mod coronavirus, og der er iværksat yderligere tiltag i denne særlige corona-situation.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle med milde symptomer på COVID-19 følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer og bliver hjemme, indtil de er raske, fordi coronavirus nemt spreder sig ved tæt kontakt med andre.

Læs om personlig hygiejne i fødevarevirksomheder i hygiejnevejledningen


Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg er ude at handle?
Du kan både mindske risikoen for selv at blive smittet, og for at smitte andre med coron-avirus, hvis du følger fem råd, når du handler:

  1. Hold afstand til andre og begræns fysisk kontakt.
    Du kan begrænse kontakten til andre ved at handle på tidspunkter, hvor der ikke er mange andre i supermarkedet eller lade børnene blive derhjemme og tage alene på indkøb. Undgå fx uddeling af smagsprøver, hvor du står tæt på andre, eller vent til det bliver din tur til at tage en vare.

  2. Hvis du har hoste, let feber eller forkølelse, så bliv hjemme, indtil du er rask. Undersøg i stedet, om andre kan hjælpe med dine indkøb, eller få madvarerne leveret.

  3. Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit. 
    Tag fx en håndsprit med i bilen eller tasken og brug den håndsprit, der er, hvor du handler.

  4. Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder.
    Undlad også så vidt muligt at røre dig i ansigtet, hvis du har rørt ved andet, og ikke har vasket hænder eller sprittet hænderne af inden.

  5. Hold en god hygiejne i køkkenet, når du tilbereder din indkøbte mad.
    Skyl fx frugt og grønt, vask hænder regelmæssigt og hold rå og spiseklar mad ad-skilt.

Er jeg på den sikre side, hvis jeg bruger éngangshandsker?
Selvom du bruger éngangshandsker, når du køber ind, skal du stadig huske at vaske hænder.
 
Skift handsker ofte og vask hænder jævnligt – fx hver gang, du tager handskerne af eller skifter handsker.
 
Brug af handsker kan ikke erstatte vask af hænder. Du kan godt sprede virus og bakterier, selvom du har handsker på. Det kan derfor give en falsk tryghed at bruge handsker.

Kan man spise sig til et bedre immunforsvar?
Der findes ingen fødevarer, man kan spise, som beskytter én mod COVID-19. Kosten har selvfølgelig betydning for immunsystemet, men spiser man varieret og følger kostrådene, får langt de fleste dog dækket deres næringsbehov, herunder vitamin- og mineralbehov, via kosten.
 
Den bedste måde at beskytte sig mod coronavirus er at følge Sundhedsstyrelsens 
anbefalinger om at sikre god håndhygiejne, nyse og hoste i ærmet og begrænse fysisk kontakt med andre.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid holder en god hygiejne i køkkenet, herunder skyller frugt og grønt og vasker dine hænder regelmæssigt og altid før tilberedning af mad og før du spiser.

Find Fødevarestyrelsens sider om Corona


Se alle Fødevarestyrelsens FAQ'er om Corona/Covid-19

Find al information fra de danske myndigheder på www.coronasmitte.dk                             

Ændret 28. maj 2020