Gå til navigation Gå til hovedindhold

Du er her:

Clostridium perfringens i fødevarer

Clostridium perfringens kan danne hårdføre sporer, som ikke dør ved opvarmning af mad. Derfor er det vigtigt bl.a. at køle opvarmede fødevarer hurtigt ned.

​Hvor findes Clostridium perfringens (C. perfringens) og i hvilke fødevarer?

Bakterien C. perfringens kan forekomme i kød, kødprodukter, fisk, fiskeprodukter, frugter, grøntsager, honning og krydderier. Den er naturligt forekommende i miljøet i jordbunden samt i bundsediment fra både saltvands- og ferskvandsområder, og kan blive overført til fødevarer ved direkte eller indirekte kontakt med jord eller vand. Bakterien kan især være et problem i fødevarer, der ikke har en lav surhedsgrad, som har et lavt indhold af salt eller ikke er nedkølet hurtigt nok.

 

Hvorfor er C. perfringens et problem i fødevarer?

C. perfringens er en bakterie, der kan danne sporer i form af små, fortættede, hvilende former med en hård skal, som er modstandsdygtige overfor fysiske og kemiske påvirkninger. Sporerne kan udvikle sig til levende bakterier ved den rette temperatur og fugtighed. Sporerne kan modstå meget høj varme og overleve en opvarmning, så bakterien kan især give problemer i opvarmede fødevarer, som ikke er kølet tilstrækkeligt hurtigt ned.
 
Hvis den varme mad bliver kølet for langsomt ned, eller maden bliver opbevaret ved 10 - 50 °C, kan eventuelle sporer i maden begynde at vokse og blive til bakterier. C. perfringens vokser hurtigere end andre bakterier og kan hurtigt vokse til et meget højt tal. Hvis man spiser fødevarer med tilstrækkeligt mange sporer, kan mavesyren i mavesækken aktivere sporerne, så de omdanner sig til bakterier. I den proces danner bakterien et giftstof, som man kan blive syg af og bl.a. få diarré.

 

Betingelser for vækst

C. perfringens kan vokse ved temperaturer mellem ca. 10 - 50 °C og i fødevarer med en pH værdi > 5,5 og en vandaktivitet aW > 0,94.  Den kan derfor vokse i varmebehandlede fødevarer, der er kølet for langsomt ned, og i fødevarer, der ikke bliver opbevaret på køl. Bakterien kan vokse, selvom der ikke er meget ilt. Derfor kan den vokse i fødevarer med lav iltkoncentration og i biofilm dannet af andre bakterier.

 

Hvor mange bliver syge af C. perfringens i fødevarer?

Det anslås, at 300-500 personer bliver syge årligt i Danmark pga. C. perfringens. Men Fødevarestyrelsen kender ikke det reelle antal syge, fordi sygdommen ikke er anmeldepligtig.

 

Hvad er symptomerne på forgiftning med C. perfringens?

Symptomerne på C. perfringens forgiftning er mavesmerter, kvalme og diarré.  Man bliver typisk syg 8-24 timer efter, at man har spist fødevaren; man er typisk syg 12-24 timer, og de fleste er uden symptomer efter 24-48 timer. I sjældne tilfælde er ældre personer og personer med svækket immunsystem døde på grund af forgiftning med C. perfringens.
Bakterien kan frigive et giftstof (toksin) i tarmen, som altså kan give diarré.

 

Hvordan undgår du at blive syg af C. perfringens?

Du kan undgå at blive syg af C. perfringens ved at holde en god køkkenhygiejne.
Sørg for:
  • at skylle frugt og grønt grundigt,
  • at varme maden ordentligt igennem,
  • at køle den varme mad hurtigt ned, og
  • at opbevare kølevarer i køleskabet ved højst 5° C eller derunder.
Du kan læse mere om gode vaner i køkkenet her på Fødevarestyrelsens side:  Gode køkkenvaner

 

Hvordan undgår virksomheden problemer med C. perfringens?

Som fødevarevirksomhed skal du sikre dig, at forbrugerne ikke bliver syge af de fødevarer, du markedsfører. For at undgå problemer med C. perfringens skal du især have styr på nedkølingen af varme fødevarer, der skal gemmes til senere brug. Du skal derfor sikre dig, at din risikoanalyse tager højde for C. perfringens i produktionen.
Du kan finde gode råd til at sikre en hurtig nedkøling i disse fotoplancher. Du kan også benytte SiTTi til at vurdere, om din nedkølingsprocedure er sikker.

Se fotoplancher om nedkøling af varm mad her

Se oversigtsskema over vækstbetingelser m.m. for bl.a. C. perfringens her.

Benyt Fødevarestyrelsen digitale værktøj – SiTTi - til at vurdere, om din nedkølingsprocedure er sikker.

 

Lovstof og regler

Se reglerne her om mikrobiologi og zoonoser

Se reglerne her om hygiejne, indretning og drift

 

Ændret 6. januar 2022